Niso banke krive, da mladi ne morejo do posojil

Darja Kocbek
13.01.2022 06:00

V združenju bank opozarjajo, da zaradi pogojev Banke Slovenije 70 odstotkov zaposlenih zelo težko dobi kredit ali ga ne more dobiti, po besedah finančne mentorice Ane Vezovišek ti pogoji niso ovira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na Združenju bank Slovenije opozarjajo, da ima kar 70 odstotkov zaposlenih zaradi zaostrenih pogojev zelo nizko kreditno sposobnost, kar pomeni, da zelo težko dobijo posojilo ali ga sploh ne morejo.

 

Andrej Petelinšek

Državljani imajo pri bankah najetih za 7,4 milijarde evrov stanovanjskih in 2,6 milijarde evrov potrošniških posojil. Stanovanjskih imajo najetih za 1,7 milijarde evrov več kot pred petimi leti, potrošniških pa za 500 milijonov evrov več, kažejo podatki Banke Slovenije. Gospodinjstva bi najbrž bila bolj zadolžena, če Banka Slovenije s 1. novembrom 2019 ne bi zaostrila pogojev za kreditiranje prebivalstva.

Na Združenju Bank Slovenije opozarjajo, da ima kar 70 odstotkov zaposlenih zaradi zaostrenih pogojev zelo nizko kreditno sposobnost, kar pomeni, da zelo težko dobijo posojilo ali ga sploh ne morejo. Ta ukrep je možnosti za najem kredita omejil ali celo onemogočil družinam, ki imajo minimalne do povprečne prihodke, razlagajo. "Posameznik, ki prejema minimalno plačo, se tako rekoč v banki oziroma hranilnici ne more zadolžiti. Za vsak nadaljnji evro dohodka nad minimalno plačo lahko za anuiteto uporabi le 0,5 evra," so nam pojasnili. Zato rast ugodnih stanovanjskih posojil ne pomeni nujno, da do njih dostopajo povprečni Slovenci, pač pa, da ima dostop do njih le manjša skupina nadpovprečno premožnih, ki lahko izkorišča čas rekordno nizkih obrestnih mer.

V svetovalnem podjetju Vezovišek & Partnerji po besedah finančne mentorice Ane Vezovišek ugotavljajo, da omejitve, ki jih je predpisala Banka Slovenije, za večino niso ovira, saj banke gospodinjstvom, ki imajo "zdravo" finančno sliko in imajo vsaj povprečne dohodke, financiranje odobrijo brez težav. Omejitve so najbolj vplivale na nižji sloj (ljudi z minimalno plačo in upokojence), ki je bil že prej tik nad mejo kreditne razpoložljivosti. Ti že pred omejitvami niso izpolnjevali pogojev za financiranje.

Ljudje želijo izkoristiti nizke obrestne mere

V zadnjih dveh letih je povpraševanje po stanovanjskih kreditih naraslo, ker želijo ljudje izkoristiti nizke obrestne mere. Poleg tega prav na področju nepremičnin vlada prava nakupovalna mrzlica, saj nekateri to vidijo kot dobro investicijo (navkljub nizkemu realnemu donosu), nam je pojasnila Ana Vezovišek.

Sicer je po njenih besedah mogoče gotovo najtežje dobiti posojilo za tako imenovano refinanciranje obstoječih slabih posojil. "Tukaj govorimo predvsem o gotovinskih posojilih, ki so jih prej banke omogočile tudi na dobo 20, 25 let, zdaj pa naj bi jih omejili na 84 mesecev oziroma 7 let," razlaga. Ni malo posameznikov oziroma družin, ki bi jim še kako prišla prav združitev vseh obveznosti in podaljšanje dobe, s čimer bi imeli manjši mesečni obrok. Kljub omejitvam Banke Slovenije jim je zelo malo bank pripravljenih priti naproti.

Na pogoje Banke Slovenije je po besedah Ane Vezovišek treba pogledati tudi z drugega zornega kota. "Kaj bi se zgodilo v zadnjih dveh letih, če teh omejitev ne bi bilo? Vemo, kako hude posledice je povzročila koronakriza. Osebno si ne predstavljam, kako bi vsi ti posamezniki/družine odplačali te dolgove," pravi.

Zadolžiti se za 20, 25 ali celo 30 let je zelo tvegano

Ponudbo bank v svetovalnem podjetju Vezovišek & Partnerji ocenjujejo kot zelo dobro in tudi zelo ugodno. To, da mladi ne dobijo posojil, ne smemo pripisovati bankam, temveč sistemu, ki jim onemogoča večjo varnost in redno zaposlitev. "Zadolžiti se za 20, 25 ali celo 30 let je zelo tvegano, še posebno pri tako visokih cenah nepremičnin. Ne vem, ali si ljudje predstavljajo, kaj pomeni padec vrednosti nepremičnine za 20, 30 odstotkov in kakšen vpliv ima to potem na sam kredit, ko nepremičnine zaradi prevelikega dolga ne moreš prodati. Takšni situaciji smo bili že priča leta 2010 in le vprašanje časa je, kdaj se bo ponovila," opozarja Ana Vezovišek. 

Po njenih besedah je v prvi vrsti ključno, da se mlade že zelo zgodaj začne učiti, kako ravnati z denarjem, da imajo ob osamosvojitvi že nekaj privarčevano in so na zadolžitev veliko bolje pripravljeni kot danes. "Po naših izkušnjah imajo le redki kaj privarčevano, čeprav do svojega 28., 30. leta ali celo dlje živijo doma," nam je povedala.

Največ kreditov za nakup nepremičnine

V Novi KBM so v preteklem letu zaznali povečano povpraševanje po stanovanjskih posojilih in posledično so jih tudi več na novo odobrili. Največ posojilojemalcev se je zadolžilo za nakup nepremičnine, sledita gradnja in adaptacija nepremičnine. Opažajo, da se je dinamika povpraševanja po potrošniških posojilih spremenila zaradi razmer, povezanih s covidom-19, na povečano povpraševanje po stanovanjskih posojilih pa so vplivale nizke obrestne mere.

Pri Sberbank so se gospodinjstva prav tako v glavnem zadolževala za nakup, gradnjo in adaptacijo nepremičnin, nam je pojasnil Mile Crnović z oddelka za marketing. Predvidevajo, da bi lahko lani odobrili za okrog 50 odstotkov več posojil, če ne bi bilo makrobonitetnih omejitev Banke Slovenije in epidemije covida-19. "Sberbank je že pred uvedbo makrobonitetnih omejitev zagovarjala varno zadolževanje strank v skladu s konceptom urejenih osebnih financ," nam je zatrdil Crnović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta