zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

MOJ USPEH

Mehurček je počil: Tehnološki giganti v množična odpuščanja zaposlenih

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Multinacionalni spletni trgovec Amazon je napovedal odpuščanja v obsegu 10.000 delavcev. 
Eduardo Munoz

O množičnih odpuščanjih se je pričelo pisati kmalu za tem, ko je Elon Musk za 44 milijard ameriških dolarjev prevzel družbeno omrežje Twitter. Ob mnogih drugih spremembah, ki jih je uvedel novi šef, se je pričelo tudi zmanjševanje števila zaposlenih - za kar 50 odstotkov, torej približno 3700 od 7500 zaposlenih bo ali je že (večina kar po elektronski pošti) prejelo sporočilo, naj gredo domov in se ne vrnejo več na svoje delovno mesto. "V prizadevanju, da bi Twitter postavili na zdravo pot, bomo šli skozi težaven proces zmanjševanja naše globalne delovne sile," je po poročanju New York Timesa pisalo v elektronskem sporočilu. "Zavedamo se, da bo to vplivalo na številne posameznike, ki so dali dragocene prispevke Twitterju, vendar je ta ukrep na žalost nujen za zagotovitev nadaljnjega uspeha podjetja," pa je pisalo v nadaljevanju. Nekateri zaposleni so poročali, da so že zvečer, preden so prihodnjega dne prejeli sporočilo, izgubili dostop do internih podatkov, drugi so prejeli obvestilo, da bo njihovo delovno mesto sicer ukinjeno, a da ostajajo pri podjetju zaposleni še nekaj časa, denimo do februarja prihodnje leto. Spisek za odpuščanje naj bi pripravili vodje posameznih oddelkov, saj naj bi jih novi lastnik pozval, da pripravijo seznam visoko in nizko produktivnih delavcev.

Elon Musk je za 44 milijard ameriških dolarjev prevzel družbeno omrežje Twitter in napovedal spremembe. 
Dado Ruvic

Zuckerberg pričakoval boljše rezultate

Tudi s platforme Meta, na čelu katere je Mark Zuckerberg, so nekaj dni za tem sporočili, da bodo morali svojo delovno silo globalno zmanjšati za približno 13 odstotkov. To pomeni ukinitev kakšnih 11.000 delovnih mest, ameriški mediji pa pišejo, da gre v tem primeru za najbolj množično odpuščanje v letošnjem letu. Zuckerberg je priznal, da so se glede hitrosti okrevanja gospodarstva po pandemiji ušteli in so enostavno pričakovali boljše poslovne rezultate. Podjetje je hkrati zamrznilo vsa zaposlovanja, najmanj do prvega četrtletja 2023, dopuščajo pa posamezne izjeme. Reuters je poročal, da gre za prvo množično odpuščanje v zgodovini 18 let starega podjetja, Zuckerberg pa je napovedal, da bo podjetje temeljito prestrukturiral.

Tudi iz platforme Meta, nekdaj platforme Facebook, so sporočili, da bodo morali svojo delovno silo globalno zmanjšati za približno 13 odstotkov. 
Dado Ruvic

Po poročanju Bloomberga lahko tudi družbo Hewlett-Packard (HP) uvrstimo na spisek podjetij, kjer bodo (znova) odpustili veliko število delavcev. Pri tehnološkem gigantu so pojasnili, da bodo to morali storiti zaradi počasnega okrevanja prodaje po pandemiji koronavirusa, saj so stroški tekočega poslovanja že dodobra zarezali v dobiček prejšnjih let. Ukiniti nameravajo okoli 6000 delovnih mest v roku naslednjih treh let. Četudi gre za visoko številko, ta še zdaleč ne dosega obsega odpuščanj, ki smo jim bili priča leta 2008, ko je HP število zaposlenih zmanjšal za kar 24.600, kar je predstavljalo 7,5 odstotka delavcev, kmalu za tem pa je sledilo še več valov odpuščanj v nekoliko manjšem obsegu. Vseeno se je skupno število zaposlenih po tem zmanjšalo za 30 odstotkov. Zaslužek delničarjev naj bi v poslovnem letu, ki se konča oktobra 2023, znašal od 3,20 do 3,60 dolarja na delnico, so sporočili iz HP-ja. Bloombergovi analitiki so v povprečju predvidevali 3,61 dolarja na delnico, prosti denarni tok, ki naj bi znašal približno 3,25 milijarde dolarjev, pa prav tako ne dosega ocenjenih vrednosti.

Za Amazon je bila pandemija dobičkonosna

Multinacionalni spletni trgovec Amazon je napovedal odpuščanja v obsegu 10.000 delavcev. Za sodelovanje se nameravajo zahvaliti predvsem zaposlenim v oddelkih za organizacijo naprav, maloprodajnemu oddelku in oddelku upravljanja s kadri. Poznavalci tudi v primeru Amazona poročajo o največjem številu odpuščanj v zgodovini podjetja s sedežem v Seattlu. V oddelku organizacije naprav bo veliko odpuščenih ljudi, ki so se ukvarjali z razvojem digitalne asistentke, imenovane Alexa. Amazon ima sicer globalno 1,5 milijona delavcev, ki jih večinoma plačujejo po urni postavki. Pandemija koronavirusa je za družbo pomenila najbolj dobičkonosno obdobje d zdaj, tako zaradi izjemnega povečanja spletne prodaje kot tudi selitve poslovanja podjetij na splet, za kar so mnogi uporabili Amazonove oblačne storitve. Amazon je v zadnjih dveh letih svojo delovno silo podvojil in svoje dobičke usmeril v širitev poslovanja. Da se bodo morali od nekaj svojih 5000 zaposlenih posloviti, so sporočili tudi iz družbe Lyft. Napovedali so odpuščanje v obsegu 13 odstotkov delovne sile, to je približno 650 zaposlenih. Tu je še Stripe, platforma za obdelavo plačil, kjer so dejali, da bodo odpuščanja doletela 14 odstotkov delovnih mest ali približno 1100 ljudi. Patrick Collison, glavni izvršni direktor družbe, je v sporočilu zaposlenim zapisal, da so odpuščanja nujna zaradi naraščajoče inflacije, strahu pred bližajočo se recesijo, višjih obrestnih mer, energetskega šoka, strožjih naložbenih proračunov in redkejšega financiranja zagonskih podjetij. "Leto 2022 predstavlja začetek drugačne gospodarske klime," je zaključil. Pri Stripe bodo odhajajočim zaposlenim plačali vsaj 14 tednov odpravnine, tisti z daljšim stažem bodo dobili nekoliko več. Dodatno bodo deležni ekvivalenta plačila šestih mesecev premij za zdravstveno varstvo. Vrednost podjetja je bila lani ocenjena na 95 milijard dolarjev, julija pa so interno svojo vrednost znižali na 74 milijard dolarjev.

Intelu uspel preobrat

Tudi Intel Corporation, ameriško tehnološko podjetje in eden največjih svetovnih izdelovalcev polprevodnikov s sedežem v Santa Clari, mora varčevati. Kot je pred časom potrdil prvi mož družbe Pat Gelsinger, si želijo v letu 2023 privarčevati vsaj tri milijarde dolarjev, določen del tega zneska tudi na račun znižanja stroškov delovne sile, tako The Verge. Bloomberg medtem piše o še obsežnejših varčevalnih ukrepih, po katerih namerava Intel do konca leta 2025 letno znižati stroške za osem do deset milijard. Gelsinger je sicer izpostavil, da strošek dela ne predstavlja velikega deleža v skupni porabi družbe, zato se v večji meri pri varčevalnih ukrepih usmerjajo na varčno proizvodnjo svojih tovarn. Po podatkih Macrotrends je Intel v letu 2021 za 9,49 odstotka povečal število zaposlenih v primerjavi z letom prej, z 110.600 na 121.100. Napovedano 20-odstotno znižanje delovne sile bi tako pomenilo dobrih 24 tisoč zaposlenih. Kar se tiče poslovnih rezultatov, je Intelu, ki je bil v drugem četrtletju letošnjega leta še v rdečih številkah, z minusom v višini pol milijarde dolarjev uspel preobrat in so v tretjem četrtletju beležili milijardo dolarjev dobička. Vseeno pa je ta številka kar za 85 odstotkov nižja od enakega obdobja lani. Podjetje se je v težavah znašlo zaradi spremenjene razpoložljivosti polprevodnikov v celotni panogi. Iz pomanjkanja zaradi pandemije se je zdaj v določenih segmentih pojavila čezmerna proizvodnja, težava, s katero se soočata tudi konkurenta AMD in Nvidia. "Industrija čipov se spreminja iz pomanjkanja v presežek (do začetka leta 2023) v številnih napravah. To bo negativno vplivalo na prihodke v celotni industriji čipov, običajno takšna situacija zahteva ponovno ocenitev stroškov in marž," je dejal Gartnerjev analitik Gaurav Gupta.

Netflixov upad naročnikov

Kar nekaj tehnoloških podjetij je odpuščanja napovedovalo in vsaj delno izpeljalo že sredi poletja. Med njimi leta 2012 ustanovljen Coinbase. Gre za platformo za menjavo kriptovalut, ki je po obsegu trgovanja ena največjih kriptovalut v ZDA, vsi zaposleni delujejo na daljavo, podjetje pa nima fizičnega sedeža. Prvi mož družbe Brian Armstrong je napovedal, da bo odpuščanje prizadelo 18 odstotkov zaposlenih s polnim delovnim časom, to je približno 1100 ljudi. Tudi Shopify, kanadsko multinacionalno podjetje, je julija napovedal odpuščanja. Deset odstotkov zaposlenih oziroma 1000 ljudi si bo moralo drugje poiskati zaposlitev. Izvršni direktor Tobi Lutke je v sporočilu zaposlenim zapisal, da je napačno ocenil, kako dolgo bo trajal razcvet e-trgovine, ki ga je povzročila pandemija. Dodal je, da je podjetje prizadel velik upad spletne potrošnje, vrednost delnic podjetja je tako leta 2022 padla za 78 odstotkov. Pretočna video platforma Netflix je maja odpustila prvih 150 delavcev, nato pa konec junija še 300 - razlog za odpuščanja pa je bil upad števila naročnikov - prvi v desetletju. V izjavi zaposlenim je družba zapisala: "Medtem ko še naprej znatno vlagamo v posel, smo naredili te prilagoditve, da naši stroški rastejo v skladu s počasnejšo rastjo prihodkov." Vrednost Netflixovih delnic je letos padla za 58 odstotkov. Za 20 odstotkov namerava število zaposlenih zmanjšati Snap, odpustiti bodo morali 1000 ljudi. Za dobrih 30 odstotkov Robinhood, junija je Musk odpuščal v Tesli, CNBC pa piše tudi o napovedi odpuščanja pri Microsoftu. Oktobra so napovedali, da bodo odpustili 1000 delavcev, kar je sicer manj kot en odstotek zaposlenih.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?