Kulinarična vplivnica iz Ptuja: Od zajtrkov na instagramu do knjižnih polic

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.11.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Mnogi, ki radi za novimi recepti pobrskajo po spletu, zagotovo že poznajo mlado ptujsko podjetnico Nejo Gril in njen spletni kotiček Nejin zajtrk oziroma v angleščini Everyday Breakfast Club. Svojo kulinarično pot je začela pisati pred petimi leti, še med študijem, kot pravi, preprosto zaradi ljubezni do priprave hrane. "V bistvu sem želela profil na instagramu, nek svoj kotiček, v katerem bi lahko delila svoje kreacije. Takrat sem začela z zajtrki. V tem času sem bila tudi na potovanju na Tajskem, kjer sem zasledila zanimive kokosove skodelice. Odločila sem se, da bi jih lahko pripeljala domov, ker tega pri nas takrat še ni bilo. Začela sem objavljati zajtrke v teh skodelicah. Opažati me je začelo vedno več ljudi, prihajali so vedno novi sledilci." V času epidemije je nato kuhanje doživelo pravi razcvet, vse več časa pa mu je namenjala tudi sama. V tem obdobju so bila pri nas v porastu tudi socialna omrežja. "Ko so mi ljudje poslali fotografijo jedi, ki so jih pripravili po mojem receptu, je to bila zame največja potrditev. Ko vidiš, da si nekomu pomagal z neko idejo za obrok, ali pa ti pošlje sporočilo, da prej ni jedel zajtrka, zdaj pa je to njegov najljubši obrok. To me je vedno znova vzpodbujalo k nadaljevanju." Zajtrki, izpostavlja, so bili vedno njen najljubši obrok: "Vedno sem komaj čakala jutro, da si lahko vzameš tistih petnajst minut zase in v miru pripraviš hrano in poješ. To sem želela takrat na začetku deliti, to neko pomembnost, da si zjutraj vzameš čas, da ne odhitiš v službo ves raztresen."

Preproste, uravnotežene, a nekoliko drugačne jedi

Po prvih uspešnih začetkih, pravi, je prišlo spoznanje, da so samo zajtrki, čeprav edinstvena, tudi zelo omejena niša, zato se je odločila, da ponudi tudi druge recepte. Začela je deliti tudi recepte za glavne jedi. Danes ima na instagramu okoli 26.500 sledilcev, okoli 6 tisoč na facebooku ter okoli 9 tisoč še na tiktoku. Za svoje recepte pravi, da so hitri, preprosti in enostavni, končni izdelek pa je kljub vsemu nekoliko poseben, drugačen: "Ni tista običajna kuhinja, ki jo vsi poznamo. Recepti so barviti, predvsem pri glavnih jedeh pa se tudi trudim, da je pri vsakem receptu zastopana tako zelenjava kot beljakovine, da so obroki uravnoteženi. Rekla bi, da je 80 odstotkov receptov brezglutenskih in veganskih. Tudi preostalih 20 odstotkov pa je mogoče s preprosto zamenjavo prilagoditi." Velikokrat, pravi, navdih za recepte črpa iz azijske kuhinje, nad katero je navdušena. "Sicer pa vedno izhajam iz sebe ter, iskreno, iz tega, kar imam v hladilniku in v shrambi. Najboljši recepti tako običajno nastanejo ravno takrat, ko na voljo nimam veliko sestavin in poskušam nove kombinacije, ki dobro funkcionirajo." To, še poudarja, pa je po njenem mnenju tudi dober način, saj se bo več ljudi lotilo priprave recepta, če so sestavine enostavne. "Konec koncev je moj cilj, da ljudje kuhajo po mojih receptih."

Neja Gril s svojo prvo kuharsko knjigo Kuhajmo okusno. V njej je zbrala splošne recepte, s sestavinami, ki so na voljo skozi vse leto. 
Hojka Berlič

Vse večje zanimanje za vnaprej pripravljene obroke

Prav nedavno pa je naredila še korak naprej na svoji poti, saj ji je uspelo uresničiti željo, ki je bila vseskozi prisotna, da bi recepte zbrala tudi fizično, v knjigi: "Za knjigo vendarle potrebuješ izkušnje, da lahko ponudiš neko celostno vsebino. Po mojem mnenju je vendarle ne more napisati vsak, ki objavlja na socialnih omrežjih." V knjigi se je odločila za splošne recepte, s sestavinami, ki so na voljo vse leto. Vključila je nekaj najbolj priljubljenih receptov s spleta, večina pa jih je popolnoma novih. Knjigo je razdelila na osem poglavij. Sladkim in slanim zajtrkom, torej za vse okuse nekaj, sledijo malice, prigrizki ali predjedi, posebno poglavje je namenila jedem z drožmi, v katerem deli nekaj osnovnih receptov za peko z drožmi, nad katero je navdušena. Tu so še juhe, glavne jedi, ideje za piknike in sladice ter nenazadnje tudi pripravljanje jedi vnaprej. Ena od posebnosti knjige je po besedah avtorice prav to, da je prav vsem receptom dodala informacijo o tem, ali so primerni za vnaprejšnjo pripravo ter koliko dni tako pripravljena jed zdrži, na primer v hladilniku. Kot pravi Grilova, namreč zelo rada prisluhne mnenjem svojih sledilcev. In njihovo mnenje je zelo naklonjeno letošnji novi vsebini vnaprej pripravljenih obrokov oziroma "meal prep" receptov, ki postaja tudi neka njena rdeča nit: "Ta izraz so že dlje uporabljali zgolj navdušenci nad fitnesom, ki so si tehtali riž in piščanca. Začela sem z razbijanjem tega mita in v Sloveniji začela deliti te vsebine prav namensko, da vzpodbudim ljudi, da si morda ob koncu tedna vzamejo čas, naredijo načrt jedilnika za čez teden ter morda v nedeljo pripravijo nekaj vnaprej." Recepti so primerni za obroke, ki jih lahko pripravimo tudi do pet dni vnaprej, svetuje pa tudi, kako podaljšati obstojnost živilom: "Sama na primer v nedeljo olupim in narežem korenje, nato pa ga dam v vodo in ga zaprem v posodo, ki jo shranim v hladilnik. Tako korenje je takoj pripravljeno in ga lahko kadarkoli čez teden takoj porabim." Podobne trike, pravi, si želi deliti z ljudmi, da bi si čez teden čim lažje pripravili zdrave obroke: "Če je nekaj vsaj delno že pripravljeno, je lažje nekaj skuhati, nekaj hitro pripraviti, da se ne ustaviš že po poti iz službe v piceriji ali pa znova poješ testenine s pestom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta