(FOTO in VIDEO) Najbolj perspektivno podjetje Podravja 2021: S kakovostno storitvijo in natančno začrtano vizijo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.10.2022 05:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakovostna izdelava elementov v proizvodnji in kakovostni materiali so ključni, pravijo v podjetju Stela Haus.
Andrej Petelinšek

Ambiciozni, vztrajni in motivirani. To je Stela Haus, najperspektivnejše podjetje Podravja po oceni komisije za podelitev nagrad podravsko podjetje leta 2022. Kljub krizi zaradi pomanjkanja surovin in vse dražjih gradbenih materialov in storitev je v lanskem koronskem letu še povečalo prihodke in pridelalo približno pol milijona evrov čistega dobička. A ambicije so veliko večje, cilji točno določeni in kljub močni konkurenci proizvajalcev montažnih hiš v Sloveniji sebe vidijo kot močnega, predvsem pa kvalitetnega igralca na domačem trgu. Ne nazadnje je, kot pravijo, zdrava konkurenca zmeraj dobrodošla.

"Naš cilj je, da se na trgu predstavimo s kakovostno izdelavo in montažo hiš pa tudi z ustreznim načinom komunikacije s strankami. Zanje si z našo ponudbo izdelkov in storitev prizadevamo ustvariti najboljše pogoje, izpolniti vse njihove zahteve, hkrati pa jih ozaveščamo o prednostih gradnje in bivanja v nizkoenergijskih ali pasivnih montažnih hišah," pojasni Mitja Žlajpah, direktor prodaje v podjetju, ki je bilo na pobudo sedanjega solastnika in direktorja Vladimirja Šunjka ustanovljeno pred petimi leti in je ob ustanovitvi imelo zgolj dva zaposlena. Danes podjetje Stela Haus, katerega sedež z lastno proizvodnjo je v Lenartu v Slovenskih goricah, tvori 28 zaposlenih. Kakovostnega kadra nikoli ni dovolj, meni Žlajpah, zato si v podjetju prizadevajo okrepiti zlasti ekipo terenskih delavcev za montažo. Kar je dokaz, da jim dela ne manjka. Pa ne samo v Sloveniji, je zadovoljen Žlajpah. Čeravno domačemu trgu dajejo prednost, ne skrivajo ambicij po tujih trgih. Na nekaterih, predvsem v Avstriji in Švici, so že prisotni, svojo veliko priložnost pa vidijo na nemškem trgu. Tudi zaradi tega, ker je solastnik podjetja Nemec Karlheinz Guggenmos​.

Hiša je za kupca življenjski projekt

Njihove hiše so tudi v Luksemburgu, Italiji in celo na Švedskem. Koliko so jih že zgradili, ne štejejo več, povedo le, da jih je veliko in jih bo v prihodnosti še več. Ponosni so na vsako hišo posebej, pristavijo, predvsem pa na trenutek, ko ključe novega doma izročijo srečnim lastnikom. Dobro se zavedajo, da je hiša za vsakogar življenjski projekt. Prav zato si prizadevajo, da bi bili kupci z njihovimi izdelki zadovoljni. Hiše popolnoma prilagajajo njihovim željam in zahtevam. Opažajo, da si danes večina kupcev ne želi bivati v klasični tipski hiši iz kataloga, ampak v domu, ki je prilagojen njihovim potrebam.

Montažne hiše podjetja Stela Haus niso zrasle samo v Sloveniji, temveč tudi v Avstriji, Italiji, celo na Švedskem, veliko priložnost pa podjetje vidi tudi na nemškem trgu.
Andrej Petelinšek

"Do tega spoznanja ponavadi pridemo že med prvim pogovorom s stranko," pove Žlajpah. Ponosni so, da se vsaka hiša, ki jo zgradijo, razlikuje od prejšnjih, po njihovem mnenju je namreč vsak kupec zgodba zase - z lastnimi pričakovanji in pogledi na bivanje. "Do spoznanja, kakšna hiša bi bila za kupca najbolj primerna, pridemo zgolj s temeljitim pogovorom in obiskom lokacije gradnje. Šele po tem sestavimo idejni načrt hiše in začnemo načrtovati. V tem delu projektant predstavi mogoče postavitve in umestitve objekta v prostor. Idejna zasnova od nas zahteva še bolj tehten premislek in analitično razmišljanje. Zato vsakokrat nastane nova zasnova, drugačna hiša in dom, na katerega smo na koncu ponosni vsi - mi kot proizvajalci in kupci oziroma novi stanovalci," proces, ki vodi do sanjske hiše, opiše Mitja Žlajpah.

Pri izbiri materialov je cena drugotnega pomena

Sogovornik opozori, da sta razvoj montažnih hiš in stanovanjska gradnja v zadnjih desetletjih doživela izreden napredek. "Sodobne montažne hiše domačih proizvajalcev v celoti ustrezajo evropskim standardom in upam si trditi, da smo slovenski proizvajalci montažnih hiš po kakovosti v evropskem in svetovnem vrhu," meni Žlajpah. Skladno z boljšim poznavanjem postopkov montažne gradnje in njenih prednosti, kot so energijska varčnost, ekološka neoporečnost vgrajenih materialov, ugodno bivalno okolje in še mnogi drugi, v prihodnosti pričakuje postopno rast števila montažnih gradenj.

Danes ima podjetje Stela Haus, katerega sedež z lastno proizvodnjo je v Lenartu v Slovenskih goricah, 28 zaposlenih.
Andrej Petelinšek

V tem pa v podjetju vidijo priložnost. Na trgu se želijo predstaviti kot kvaliteten in zanesljiv partner ter proizvajalec montažnih hiš, ki v proizvodnem procesu poseben poudarek namenja kakovosti vgrajenih materialov. Cena teh je drugotnega pomena, poudari Žlajpah, saj le kakovostni materiali zagotavljajo tudi zanesljiv in trajen končni izdelek. Prav tako pomembni sta po njegovih besedah kvalitetna izdelava elementov v proizvodnji, pri kateri je podjetju Stela Haus v veliko pomoč moderen CNC-stroj za obdelavo lesa, kot tudi strokovna montaža hiše. Vse skupaj je ključ do sanjske hiše, zatrjuje Žlajpah.

Nadaljnji načrti? Večja proizvodna hala

V podjetju, ki si je zadalo zavezo, da ostaja zvesto visoki kakovosti, se zavedajo tudi izzivov, ki so še pred njimi. Priznavajo, da kot vsi drugi v zasebnem sektorju zaskrbljeno spremljajo trenutne politične in gospodarske razmere doma in v svetu: "Skrb za prihodke je naša obveza, da lahko vsak mesec zagotovimo poštena plačila našim zaposlenim, kajti prav tako pošteno opravijo svoje delo." Lani so se morali spoprijeti z zvišanji cen surovin in gradbenih materialov, ki jih prej niso bili vajeni: "Znašli smo se v neugodnem položaju, pa ne samo proizvajalci, temveč tudi kupci - cene na tržišču so se tako hitro spreminjale, da ponudbe za hišo niso vzdržale niti 14 dni. K sreči so se cene surovin letos toliko umirile, da lahko lažje načrtujemo cene hiš."

Mitja Žlajpah, direktor prodaje v podjetju Stela Haus: "Na trgu ne želimo biti prepoznavni kot največji proizvajalec montažnih hiš, marveč predvsem kot proizvajalec kvalitetnih montažnih hiš."
Andrej Petelinšek

Načrtov jim ne manjka. Kratkoročno načrtujejo povečanje proizvodne hale, s čimer bodo, kot pravijo, dodatno prispevali k še bolj kakovostni izdelavi prodajnih produktov. Proizvodnje hiš, kot zatrjujejo, ne bodo povečali na račun kakovosti. "Na trgu ne želimo biti prepoznavni kot največji proizvajalec montažnih hiš, marveč predvsem kot proizvajalec kvalitetnih montažnih hiš," sklene Mitja Žlajpah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta