(BORZNI KOMENTAR) Nekaj več pozitivnega sentimenta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Sredina tega tedna nam je ponudila nekaj dobri novic in s tem nekaj pozitivnega sentimenta na globalnih delniških trgih. Azijski delniški trgi so večinoma pridobili, pri čemer so hongkonške delnice v sredo pridobile največ na račun delnic Alibabe, ki so krepko porasle, potem ko je kitajski tehnološki velikan objavil pomembno reorganizacijo, ki bo podjetje razdelila na šest poslovnih skupin, z namenom da "odkleni vrednost delničarjev".

V Nemčiji se je ponovno, sicer že šesti mesec zaporedoma, izboljšal sentiment potrošnikov. Tokrat glavni razlog leži v postzimskem upadu cen energentov, predvsem bencina in kurilnega olja. Novice iz kitajskega tehnološkega sektorja in boljše podatke iz Nemčije so vlagatelji dobro sprejeli tudi na evropskih tleh. Ob tem so se skrbi glede nedavne bančne krize še dodatno zmanjšale in tako so danes evropski delniški trgi ponovno pridobili.

Med bolj robustne trge v zadnjem času spada tudi domači delniški trg, ki je v tem letu med najdonosnejšimi in na katerem lahko za letos pričakujemo še izboljšana dividendna izplačila. V venček domačih naložb, ki ga bo letos pričakovano krasil dober dividendni donos, spadajo Krka, Luka Koper, obe zavarovalnici, Cinkarna Celje in NLB. Pozitivno lahko presneti tudi Petrol. Naložbe v domače delnice imajo vsekakor svoje mesto v širšem naložbenem portfelju vlagatelja z normalno preferenco po prevzemanju tveganj.

Domači delniški trg še naprej velja za enega najmanj zadolženih v regiji in drugod ter glede na poslovne obete in glede na primerljiva podjetja po sektorjih v tujini tudi za enega najcenejših delniških trgov, ki hkrati izplačuje domala najvišje dividende. Vlaganje v dividendne delnice na domačem slovenskem trgu je zato še posebej privlačno za vlagatelje, ki iščejo stabilne dolgoročne naložbe z visokim dividendnim donosom. Poleg tega so te delnice običajno manj nihajne kot druge, kar je pomembno za vlagatelje, ki iščejo stabilne naložbe. Seveda pa na tem mestu vedno velja opozorilo, da čeprav je domači delniški trg privlačen za vlagatelje, morajo biti vlagatelji pozorni na nekaj tveganj, kot so domače, evropsko in globalno gospodarsko okolje, regulativa, davčna politika in geopolitična tveganja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta