Bi vzeli svojega psa s seboj v službo? Takšne so izkušnje nekaterih podjetij in zaposlenih

Barbara Gavez
05.10.2024 06:00

Prisotnost psov na delovnem mestu lahko ima številne pozitivne učinke ne le za njihove lastnike, pač pa tudi za druge zaposlene in celo poslovne partnerje, pojavljajo pa se tudi izzivi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni, ki so psa na delovno mesto privedli vsaj enkrat na teden, so bili bolj zadovoljni z delom, božanje psa ali kratek sprehod pa pripomoreta tudi k odmiku od stresne situacije. 
Mic Melanšek

Vsi lastniki psov poznamo tisti žalostni pogled svojega hišnega ljubljenčka, ko ga pustimo za dlje časa samega doma. Najdlje pa smo običajno odsotni, ko se odpravimo v službo. In čeprav je Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov zgolj zabaven družinski animirani film, nedvomno spodbuja razmislek o tem, kako se živali v tem času počutijo. Pojavljajo pa se tudi pobude, da bi bilo v nekaterih delovnih okoljih dovoljeno psa pripeljati s sabo v službo, vsaj občasno. Na ta fenomen želimo pogledati z več vidikov, od psihološkega učinka, ki ga ima prisotnost živali v delovnem okolju, prek organizacijskega vidika do izkušenj zaposlenih, ki to metodo že prakticirajo.

Zakaj govorimo o metodi? V prvi vrsti zato, ker psihologi, ki se ukvarjajo s psihologijo dela, menijo, da je omogočanje zaposlenim, da psa pripeljejo s seboj v službo, metoda za povečanje zadovoljstva zaposlenih na delovnem mestu, saj imajo občutek, da doživljajo manj stresa oziroma ga bolj učinkovito obvladujejo. "Zaposleni poročajo, da se bolje počutijo, so bolj sproščeni in umirjeni. Ob prisotnosti psa je njihovo delovno zadovoljstvo višje, ukrep pa lahko pri njih okrepi občutek pripadnosti organizaciji. Raziskave kažejo, da psi v delovnem okolju spodbujajo tudi komunikacijo med zaposlenimi," pravi dr. Eva Boštjančič, profesorica na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se s to tematiko ukvarja tudi raziskovalno.

Ugodni učinki za zdravje, pa ne le lastnikov

Pes že sicer dobro vpliva na človekovo zdravje, navaja izsledke raziskav Boštjančičeva. "Lastniki živali so v splošnem bolj telesno dejavni, pri njih se pojavlja manj srčno-žilnih bolezni, prisotnih je manj znakov depresije, blažji so tudi znaki stresa in osamljenosti," našteva ugodne učinke na zdravje lastnikov psov sogovornica. V raziskavah pa so bile ugotovljene tudi pozitivne izkušnje ljudi, ki so psa že kdaj pripeljali s seboj v službo. Zaposleni, ki so psa na delovno mesto privedli vsaj enkrat na teden, so bili bolj zadovoljni z delom, božanje psa ali kratek sprehod pa pripomoreta tudi k odmiku od stresne situacije, še pojasnjuje Eva Boštjančič.

Našteva še nekatere druge pozitivne učinke prisotnosti psa na delovnem mestu:

  • Pes spodbuja bolj odprto in pogostejšo komunikacijo med zaposlenimi in zaposlenih s strankami;

  • Izboljša se socialna povezanost med zaposlenimi, kar dolgoročno vpliva na večjo organizacijsko pripadnost;

  • Poviša se stopnja delovne zavzetosti zaposlenega, ki s seboj pripelje psa;

  • Tak zaposleni je pri delu bolj vitalen, predan, osredotočen in pozoren.

"Zaključimo lahko, da že občasna prisotnost psov na delovnem mestu, tj. vsaj enkrat na mesec, vpliva na višjo stopnjo delovne zavzetosti," razlaga psihologinja.

Zaposleni postanejo bolj produktivni

To je po njenem mnenju tudi razlog, zakaj v nekaterih službah spodbujajo lastnike psov, naj svoje ljubljenčke vsaj občasno privedejo s sabo: "Organizacije se za to metodo najpogosteje odločijo z željo, da bi dosegli pozitivne učinke na počutje in učinkovitost zaposlenih." Vendar pa prisotnost psa ni mogoča v prav vseh okoljih, manj primerna je za delovna mesta, kjer neposredno poslujejo s strankami ali kjer morajo spoštovati strožje higienske ali varnostne standarde. Nasprotno pa ni veliko omejitev za prisotnost psa v pisarnah, kjer je manj dela s strankami in kjer ni potreben poslovni stil oblačenja, meni sogovornica. Med razlogi, zakaj v neki organizaciji prisotnost psov lahko pomeni težavo, Boštjančičeva navaja:

  • Strahove ali fobije pred psi, ki jih lahko imajo drugi zaposleni;

  • Nevzgojenost psa, ki lahko moti delovni proces;

  • Bolezni, ki se prenašajo z živali na človeka.

Če teh razlogov ni, je vse drugo stvar dobrega načrtovanja in izvedbe, in sicer tako na strani delodajalca kot na strani zaposlenega, ki želi psa pripeljati s sabo v službo. "Pred vključitvijo psov zaposlenih v delovno okolje mora delodajalec zbrati in analizirati stališča zaposlenih o psih na delovnem mestu ter preveriti, kakšni pomisleki se pri njih pojavljajo," pravi Eva Boštjančič. Narediti mora torej načrt in vzpostaviti pravila, ki se jih morajo lastniki psov držati. Ti morajo po drugi strani kritično presoditi, ali se bodo – skupaj s psom – pravil zmogli držati.

Psi prinašajo veselje in toplino

Eno prvih podjetij v Sloveniji, ki so zaposlenim dovolila pripeljati psa s seboj na delovno mesto, je Hooray Studios iz Ljubljane, ki se ukvarja z izdajo personaliziranih knjig za otroke. Direktor Mic Melanšek pravi, da kužki v njihovih pisarnah nikoli niso bili prepovedani, njihova prisotnost se jim je vedno zdela povsem običajna, zaželena in zabavna. Ideja, da bi izrecno dovolili pripeljati pse s seboj v službo, je izvirala iz želje lastnikov psov, ki so si želeli imeti svoje ljubljenčke ob sebi tudi med delovnim časom. "Ta želja je prerasla v dejanje, saj smo prepoznali številne prednosti, ki jih prinaša prisotnost psov v pisarni," pojasnjuje sogovornik. "Zaposleni poročajo o bolj domačem občutku, saj vedo, da jim ni treba delati od doma, če nimajo varstva za psa. Psi prinašajo veselje in toplino, kar pozitivno vpliva na vzdušje v pisarni. Poleg tega prisotnost psov zmanjšuje stres in spodbuja zaposlene, da se več gibajo, saj jih psi 'prisilijo', da vstanejo s stola in gredo na sprehod," našteva Melanšek in dodaja, da je njihovo delovno okolje zasnovano kot tako imenovani "open office", kar pomeni, da je načeloma vsako delovno mesto primerno in na voljo tudi psom. Meni še, da prisotnost psov dobro vpliva tudi na druge zaposlene, ker jim popestrijo delovnik, pomagajo zmanjševati stres in izboljšujejo splošno počutje. "Zagotovo je občutek bolj domač. In kjer se počutimo doma, smo bolj sproščeni, s sproščenostjo pa pride kreativnost. Ker smo podjetje, ki živi od kreativnih idej, vsaka drobna malenkost v to smer šteje veliko. Tudi kužki in občasno njihove lužice in kakci," razmišlja Melanšek. Kot direktor se tudi zaveda, da je dovoljenje, imeti psa s seboj na delovnem mestu, za zaposlene zelo velik plus, kajti na veliko delovnih mestih to ni mogoče. "Psi v pisarni so torej več kot le prisrčni spremljevalci – so pomemben del našega delovnega okolja," sklene Mic Melanšek.

Mic Melanšek

Razveselijo tudi poslovne partnerje

Mic Melanšek

a Štajerskem je med "psom prijaznimi" podjetji denimo mariborski Mikro+Polo, kjer je med 150 zaposlenimi približno deset takih, ki svojega psa pripeljejo s sabo v pisarno, nekateri vsak dan, drugi občasno. Med njimi so vodstveni delavci, prodajni predstavniki, načrtovalci laboratorijev, zaposleni za obdelavo naročil, za servis in drugi. Držijo se osnovnega pravila, da je na prvem mestu vedno zaposleni, zato pes ne sme biti prisoten v pisarni, kjer je kdo alergičen na dlako, razlaga vodja marketinga v podjetju Dejan Hojnik. "Za zdaj še nismo imeli te izkušnje, zato se lahko naši štirinožni prijatelji prosto gibajo. Reakcije so pozitivne. Vsi sodelavci smo lepo sprejeli to iniciativo, zares je precej bolj sproščeno vzdušje v pisarnah. Prav tako smo do sedaj naleteli samo na pozitivne reakcije poslovnih partnerjev, ki so se kdaj pa kdaj med uradnim poslovnim obiskom tudi poigrali s kužki," pojasnjuje sogovornik. Izziv so mlajše živali, ki še niso vzgojene tako dobro kot starejše, sicer pa še niso imeli tako slabe izkušnje, da bi se kateri izmed psov obnašal tako neprimerno, da bi postavil v stresno situacijo lastnika ali druge sodelavce. "Če je kdaj koga kaj zmotilo, smo si tudi iskreno povedali. Vseeno je delo na prvem mestu," dodaja Hojnik.

So pa v podjetju Mikro+Polo v sodelovanju z Društvom za zaščito živali oblikovali tudi priročnik Zlata pravila uvajanja psa na delovno mesto, namenjen vsem sodelavcem, tako lastnikom psov kot tistim, ki z njimi v službi zgolj delijo prostor. V priročniku so v jasnih korakih določili pravila "obnašanja" lastnikov in psov, pa tudi tistih, ki nimajo psa. Navedli pa so tudi nekaj izkušenj in komentarjev zaposlenih. Generalni direktor podjetja Marko Podgornik Verdev si želi širiti filozofijo, da podjetje in zasebno življenje nista črno-bela kombinacija. "Želim si, da se ta svetova nekako združita in da smo lahko takšni, kot smo doma, tudi v službi," to pa po njegovem mnenju vključuje tudi prisotnost psa. Zadovoljen, srečen delavec je namreč po prepričanju Podgornik Verdeva pogoj za uspešnost podjetja.

Mic Melanšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta