Na dobre festivalske zgodbe

Urška Polanc Urška Polanc
27.07.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shots, Zebra, Maša Flogie, Tomo Novosel, Jernej Kovač Myint
Urška Polanc

Z idejo, da moraš, če si z dogajanjem v svojem mestu nezadovoljen, sam nekaj spremeniti, z vzorom pokazati in prispevati, se je pred osmimi leti ekipa študentov, mladih Slovenjgradčanov, z režiserjem Tomom Novoselom na čelu lotila organizacije prvega mednarodnega festivala kratkih filmov Shots. Četudi so bili brez kilometrine in prave predstave, kako je filmski festival organizacijsko zahteven, so verjeli predvsem v dobro zgodbo, v svojo sposobnost in zaupali domači in mednarodni publiki, da bo slej ko prej prepoznala kvaliteto, h kateri stremijo sami. Danes so lahko povsem pomirjeni, saj jim je uspelo. Trdno so se zasidrali v shemo poletne poplave dogodkov, v kateri zagotovo izstopajo. Novosel je verjel, da jih tudi zunaj regije ne bodo mogli prezreti, saj so glasno opozarjali nase, dokazali, da so 'gajstni', in ovrgli tezo, da je Koroška odrezana. Mi živimo decentralizacijo, je izpostavil pred začetkom slovenjgraškega filmskega tedna, ko bodo gostili avtorje treh celin. Različne, mikro in makro izmenjave so dosegli prav zaradi svoje odprtosti in vztrajnosti, ki jo pripisujejo tudi temu, da so Korošci. Zdaj so vzpostavili tudi festivalska sodelovanja, kamor radi podelijo 'svoje' filme, denimo z Dnevi poezije in vina na Ptuju in z mariborskim kinom Minoriti.

Ne gre pa zanemariti čezmejnih povezav, mednarodnih gostov, ki mesto spoznajo prav zaradi festivala. Slovenj Gradec je tisti, v katerega prinašajo zgodbe, in je tudi sam postal filmska zgodba. Shots, čeprav je izjemnih filmskih festivalov vedno več, ni le drobec v poletnem dogajanju, ampak več kot to. Tega se dobro zaveda tudi lokalna skupnost, ki ekipi Shots in Zebre iz leta v leto nudi močnejšo podporo. Koroško mesto kulture tako v teh dneh živi utrip nacionalnih in mednarodnih razsežnosti. V Slovenj Gradcu opažajo, da je tako tudi resnično zaživel še pogosto izpostavljeni kulturni turizem, kar nekaj družin iz drugih koncev Slovenije namreč uvodoma pride na festival Zebra, nato pa počaka še do vrhunca, festivala Shots.

V kulturni maniri tako filmarji poskrbijo še za turistično noto. V prvi vrsti sami, ko gostom iz tujine (avtorjem, režiserjem, producentom in drugim) ob robu uradnih festivalskih ur predstavljajo raznorazne turistične znamenitosti regije. Ko se pričnejo projekcije, pa kot svež, zanimiv, drugačen turistični produkt nastopijo sami. Osvežujočo kulturno protiutež morajo predstavljati turistom, obiskovalcem ob vseh zelenih, naravnih, večinoma športnih in adrenalinskih turističnih atrakcijah, ki jih premore Koroška. S svojim programom v dveh zaporednih vikendih ponujajo tudi odgovor na večno vprašanje, kako turiste v regiji zadržati dalj časa. Kot je opozorila nova direktorica svetovno znane koroške turistične atrakcije Podzemlje Pece Darja Komar, je (zgolj) ležanje na plaži - ki na Koroškem tako ali tako ne pride v poštev -, preživeto. Turisti si želijo aktivnosti, atrakcij in dogajanja. Izmenjave mladih, ustvarjalnih in prebojnih ljudi so zgodbe, na katere stavijo in ki si jih povsod želimo - naj bo vedno več takšnih, tudi domala filmskih, ko lahko ob njih hkrati rečemo, da so se uresničile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta