Menjava gum: Teorija, praksa in nekaj tretjega

Vinko Kernc Vinko Kernc
08.11.2022 05:00

Slovenci smo se že navadili na menjavo zimskih in letnih gum. Je pa presenetljivo, kakšni (in kako obsežni) ekstremi pri tem nastanejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V skrajnih voznih pogojih ni problematično le precenjevanje lastnih sposobnosti vožnje, pač pa tudi podcenjevanje pomembnosti ustreznih gum.
Vinko Kernc

Teorija je v splošnem poznana, le pozabljamo jo (pre)pogosto. Teorija avtomobilskih gum, denimo, pravi, da so toplim razmeram in pogojem na cesti namenjene letne gume, hladnim oziroma mrzlim pa zimske. Razlog ni le v obliki in globini profila, v veliki meri tudi v materialu, predvsem v njegovih mehanskih lastnostih. Teorija tudi pravi, da so mogoče in da celo obstajajo celoletne gume, a (in z debelim klicajem) zgolj za manjše obremenitve in s povečano pazljivostjo tako v skrajno vročih kot v skrajno mrzlih dneh in razmerah.

Praksa je aplikacija teorije v življenje. V primeru gum in letnih časov je praksa gneča pred vulkanizerskimi servisi na prvi dan, ko je zakonsko predpisana zimska oprema. Zadnja leta se sicer zdi, da gneče ni več, kar lahko, upamo, pripišemu spoznanju, da lahko letne gume zamenjamo z zimskimi tudi kak drug dan v letu, recimo dan pred zakonsko določbo. Morda gre pa za nekaj tretjega.

Še vedno pod poglavjem prakse iz gornjega sledi, da s(m)o lastniki avtomobilov ali le njihovi vozniki spoznali in ponotranjili dejstva, ki jih govori teorija v prvem odstavku. Torej da: a) do 15. novembra namestimo zimske gume zato, ker vemo, da se bomo tako bolj varno vozili; ali b) do 15. novembra namestimo zimske gume zato, ker ne želimo imeti časovnih in finančnih sitnosti, če nas zaloti pooblaščenec oblasti, ki smo jo izvolili. V obeh primerih je učinek dober.

Obstaja še en segment s področja prakse sezonske menjave gum. Izhaja iz dejstva, da podnebje ni povsod alpsko in da se v vsej zgodovini Zemlje najbrž še ni zgodilo, da bi bilo v isti točki naše krogle na isti dan v letu vseh 4,5 milijarde let enako vreme. Če to posplošimo in apliciramo na našo deželico, velja, da imamo alpsko, celinsko in mediteransko podnebje ter da je enkrat zima mila, drugič ostra. Zakon o gumah je tu razumen: namestitev zimskih gum NI nujna, imeti morate zimsko opremo, to pa so lahko le kolesne verige in lopata. Mi priporočamo še tople rokavice. Ne tistih iz lateksa.

S tem dolgim uvodom pridemo do ''nekaj tretjega''. Nedavno sem bil priča neki povsem naključni amaterski raziskavi (ki pravzaprav še traja) o stanju gum na avtomobilih s slovensko registracijo in izsledke zvečine tudi preverjal. Pri besedi stanje razumemo tako dejansko stanje (globina profila) kot primernost za letni čas. Ne bi verjel, če ne bi zraven.

Ker gre, kot rečeno, za naključno amatersko raziskavo, si ta vsaj v začetni fazi lahko dovoli zgolj preverjanje, torej brez zapisovanja. In mnogo, vsekakor pa preveč avtomobilov ima celo leto nameščene zimske gume, pogosto tudi več kot štiri leta stare in dodobra izrabljene, pri tem pa gre tudi za novejše in bolj zmogljive avtomobile. Celo srednje veliki beemveji, audiji in mercedes-benzi se vozijo s pet in več let starimi gumami Sava eskimo …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta