zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

MNENJA

(KOMENTAR) Ob izjemnem povratku Ilke Štuhec: Noro!

Bojan Bauman Bojan Bauman
22.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Noro. To je najkrajši komentar Ilke Štuhec po dokončni vrnitvi v svetovni vrh alpskega smučanja. Še več, v soboto si je v Cortini v smuku spet podredila vso svetovno konkurenco. V karieri 32-letne Mariborčanke ji je to uspelo desetič. A tokrat je bila to prav posebna zmaga, prišla je po triletnem premoru. Vmes se je dogajalo marsikaj.

Leta 2017 se je začela njena pot navzgor, naslednje leto je končala kot druga najbolj vsestranska smučarka na svetu. Tudi 2019 je kazalo, da je trdno zasidrana pri vrhu. Imela je uspehe, tudi z denarjem ni bilo težav in odločila se je za bolj ambiciozen projekt. Če je imela v prvem obdobju okoli sebe ljudi, ki so sestavljali družinsko zgodbo in so se ekipi priključevali po tovrstnem izboru, je leta 2019 prišel čas, ko si je lahko privoščila že najboljše. Angažirala je odličnega trenerja z dobrimi zvezami, imela je vrhunske smučke, ki jih je pilil vrhunski serviser. A vse to ni prineslo rezultatov. Najprej je skoraj leto dni izgubila zaradi nove poškodbe. Zatem je kljub dobrim pogojem začela toniti v povprečju.

Ilka preprosto ni funkcionirala. Bila je že povsem na tleh. Še en hud polom je sledil na olimpijskih igrah v Pekingu. Spet je imela velike težave z zdravjem, takrat jo je izdal hrbet. Po fiasku na olimpijskem smuku je razmišljala celo o zaključku kariere. Ko se je na lanskem finalu svetovnega pokala odločila poskusiti še enkrat, je bila v zelo nezavidljivem položaju. Brez rezultatov, brez ekipe, nezadovoljna z opremljevalcem, z vse bolj prazno denarnico ... Brez kakršnihkoli zagotovil, da bo letos bolje, sta se z mamo Darjo lotili nove sezone. "Odločitev je bila Ilkina, rekla sem ji le, če misliš, da še nisi dosegla vsega, kar si sposobna, je treba vztrajati. Da si ne boš potem do konca življenja očitala," je Darja razkrila družinsko dilemo lanskega poletja. Primernega trenerja niso našli, saj Štuhčevi preostalega dela prihrankov niso bili pripravljeni razmetavati. Tako je mama spet postala trenerka Ilke Štuhec. Terno pa so zadeli z opremljevalcem. Od nekje se je pojavila pozabljena znamka Kastle in lastnik je zanesenjak, ki ima vrhunsko smučanje preprosto rad. Saj bi lahko šlo vse narobe, ker je imela konkurenca vse, oni pač nič. A Ilka se na novih smučeh odlično počuti. Darji Črnko pri trenerskem delu pomaga novinec v tem poslu: Ljubljančan Marko Vukičević, ki je še lani tekmoval - za Srbijo. Nekoliko poenostavljeno je bila ekipa Ilke Štuhec pred začetkom tekem takšna: Smučarka, ki že štiri leta ni imela uspehov, s trenerko - mamo. Njen pomočnik - začetnik. In tekmovala bo s smučmi, ki jih že 20 let ni bilo na tekmah za svetovni pokal.

A nikoli ne reči - nikoli. Sedaj se je izkazalo, da je to za Mariborčanko zmagovita kombinacija. In letošnja sezona ponuja še veliko. Čez mesec dni bo v Meribelu potekalo svetovno prvenstvo. Ena tekma, ena priložnost, veliko razočaranih. Štuhčeva ima že dva naslova svetovne smukaške prvakinje in v soboto je v Cortini vložila zelo resno kandidaturo za tretji naslov. To ji je uspelo na prizorišču naslednjih zimskih olimpijskih iger. Do leta 2026 bo po Dravi preteklo še veliko vode, a vsaj argument, da bo takrat prestara, odpade. Ilka bo takrat imela 35 let, in kaj ni prav v soboto Francoz Clare v Kitzbuhlu osvojil drugo mesto na najtežjem smuku, kar jih je - pri 42. letih! Pa saj je Ilka sama rekla: Noro!

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?