Zimske počitnice so pred vrati. Kakšne aktivnosti so na voljo v Mariboru?

Branka Bezjak Branka Bezjak
23.02.2024 05:50

Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor so tudi za tokratne počitnice pripravili raznolik program. Prav tako v svojo družbo in k ustvarjanju vabi Umetnostna galerija Maribor, ekipa Fejst Food pa na kuharski delavnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že po tradiciji bodo med zimskimi počitnicami na delavnicah izdelali tudi pležuh. 
Andrej Petelinšek

S ponedeljkom, 26. februarjem, se tudi v vzhodnem delu države začne teden šolskih počitnic. Kakor je že običajno med počitnicami, so tudi tokrat pester program za cel teden pripravili pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. Vse aktivnosti so, z izjemo sredinega izleta, brezplačne, je pa potrebna predhodna prijava tudi na delavnice. Vsak dan, od ponedeljka do petka, bodo med 8. in 16. uro delavnice v Domu ustvarjalnosti mladih (Razlagova ulica 16). Udeleženci se bodo seznanili z origamijem, izdelovali bodo tudi cofke in spoznavali, da ti niso samo za kape. S pomočjo mentorjev si bodo zainteresirani lahko izdelali pležuh, kakor je že tradicija med zimskimi počitnicami. Zadnji dan jih bodo tudi postavili na ogled na mini razstavi.

Poleg dejavnosti v DUM bodo vsak dan pripravili kratek izlet v več ustanov. Pričetek zbiranja bo vsak dan ob 9.30 v DUM, potem pa bodo šli na obisk v Lutkovni muzej, v akvarij-terarij. Odpravili se bodo tudi k ekipi Kefirko, ki jim bo predstavila kefir in njegove blagodejnosti. V petek, 1. marca, bodo počitnice zaključili športno na mini turnirju pingponga v dvorani Tabor. Število otrok je na teh kratkih potepanjih omejeno na največ 25 udeležencev. Za sredo, 28. februarja, je na voljo tudi izlet v Tehno park Celje. Pot do tja je predvidena z vlakom. Kotizacija je 25 evrov (vključuje prevoz, vstopnine in spremstvo). Obvezna sta prijava in predhodno plačilo izleta najkasneje do 27. februarja do 12. ure. Nakazilo se izvede na račun ZPM Maribor. Več informacij in prijave na programe na telefonskih številkah 02 229 94 50, 040 433 511 ali na e-naslov info.dum@zpm-mb.si. Obenem prosijo, da ob vključitvi otrok prinesejo izpolnjeno in podpisano izjavo staršev oziroma skrbnikov. 

Leta 2019 so pred rušenjem upravne stavbe nekdanje Strojne tovarne Trbovlje odkrili veliko stensko poslikavo Maksa Kavčiča. Deloma prebito rožnato steno na razstavi Spekter, skozi katero gleda Kavčičeva stenska poslikava iz leta 1953, lahko razumemo kot domiseln in vizualno zelo zanimiv poklon temu dogodku, a to vseeno ne spremeni dejstva, da je razstavljena poslikava večinoma zakrita.
Andrej Petelinšek

Otroke, starejše od pet let, vabijo v svojo družbo tudi v Umetnostni galeriji Maribor. V programu Zimske počitnice s Hudo mravljico v UGM so pripravili ustvarjalno druženje z umetninami. S pomočjo igre, pogovora in pripovedovanja bodo spoznavali barvito razstavo Spekter. 70 let Zbirke UGM. "Ogledali si bomo risbe, slike, kipe, fotografije in video umetnine. V njih bomo prepoznavali portrete, krajine, mesta, živali in še kaj. Predvsem se bomo osredotočali na učinke in pomene barv in oblik ter njihovo sporočilno vrednost. Po ogledu razstave bomo v navdihujočem okolju umetnin tudi ustvarjali," še o programu sporočajo iz UGM. Cena posamezne ustvarjalnice je šest evrov. V to je vključena tudi malica. Informacije in prijave: Brigita Strnad, 02 22 94 697, brigita.strnad@ugm.si. Več o posamezni delavnici po dnevih na spletni strani UGM. 

Med zimskimi počitnicami otroke vabi tudi ekipa Fejst Food, ki v ponedeljek, 26. februarja, in četrtek, 29. februarja, med 9. in 15. uro pripravlja kuharski delavnici. Na šesturni delavnici se bodo naučili osnov kuhanja, sodelovali in sami pripravili zdrave obroke pod vodstvom izkušenega kuharskega mentorja Jureta Kačičnika. Delavnica je primerna za otroke, starejše od sedem let, cena je 49 evrov. Število mest je omejeno. Več informacij in prijave na 069 840 396. 

Zimsko lutkomanijo za otroke, starejše od pet let, pripravljajo tudi v Lutkovnem gledališču Maribor. Od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro v sodelovanju z društvom Nagib vabijo na ustvarjalne delavnice, ki bodo razdeljene v pet ustvarjalnih sklopov. Otroci bodo skozi igro z lutko spoznavali svet gibanja, zvoka, prostora … Z lutkami bodo spodbujali svojo domišljijo in s pomočjo mentorjev ustvarjali pravljične svetove. Število udeležencev je omejeno, zato prijave zbirajo na ustvarjalnice@lg-mb.si. Cena delavnice je tri evre na dan. 

S svojimi vsebinami so za obiske tudi med počitnicami seveda na voljo še druge kulturne ustanove v mestu. Pa tudi športni objekti, denimo ledna dvorana in kopališče Pristan. Sicer v manjšem obsegu, a še zmeraj pa je možno smučati na Mariborskem Pohorju in Arehu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta