Zaščitne maske za večkratno uporabo iz Kungote: "Da zaščitimo tiste, ki nosijo največje breme"

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.03.2020 17:16

Podjetje BTT Tekstil iz Zgornje Kungote je za potrebe zagotavljanja zaščitne opreme začelo izdelovati in prodajati zaščitne maske za večkratno uporabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Paveo (levo), poveljnik civilne zaščite Starše je od Primoža Ledineka v Zgornji Kungoti prevzel zaščitne maske.
Andrej Petelinšek

S tekstilom za medicinsko uporabo se v BTT Tekstil ukvarjajo že več kot deset let. Z izdelki, kot so operacijski plašči za kritično uporabo, rjuhe, komprese in filter oblačila, oskrbujejo kar nekaj slovenskih bolnišnic. "Doma smo v materialih za večkratno uporabo," pove Primož Ledinek iz podjetja s sedežem v Zgornji Kungoti. "Ko se je začelo zaostrovanje s koronavirusom v Sloveniji, smo uporabili naše že obstoječe znanje o materialih in ga smiselno uporabili pri izdelku, ki ga je naša domovina potrebovala čez noč. Moramo se zahvaliti starim znancem iz civilne zaščite, ki so nas prosili za pomoč in tako prispevali idejo," Ledinek razloži, kako so se začeli ukvarjati z izdelavo zaščitnih mask.

Zanimanje občin in domov za starostnike

Ob upoštevanju navodil za uporabo in vzdrževanje bi morale njihove zaščitne maske vzdržati 70 pralnih ciklov. "Prvi model OSK-MK1 je enostavna maska - želja je bila, da je izdelana čez noč -, ki se na obraz pripne z elastiko okoli ušes in pokriva obraz, na delu okoli nosu pa ima trdilo, ki ga lahko uporabnik oblikuje tako, da se prilega nosu. Model maske se z razvojem znotraj podjetja nadgrajuje, uvajajo se izboljšave. Redno dobivamo povratne informacije od uporabnikov, ki jih v čim večji meri tudi vključujemo v razvoj. Tako te dni pričenjamo proizvodnjo modela OSK-MK2," razvoj novih mask predstavijo v BTT Tekstil.

Doslej so proizvedli 25.000 mask

Prvi model maske so ponudili po ceni 1,48 evra. Nadgrajeni in izboljšani model, katerega proizvodnjo zaganjajo v teh dneh, pa ponujajo po 1,98 evra. "Cena uporabljenega materiala je okoli 20 evrov na kvadratni meter, naši partnerji so šivali v petek in svetek in res naredili veliko delo. Cene mask se na internetu gibljejo od okoli 0,8 evra za maske za enkratno uporabo pa do 4,5 evra in več za maske iz navadnega oziroma gosto tkanega bombaža za večkratno uporabo," povedo v podjetju. A te cene mask za večkratno uporabo iz bombaža in cene mask iz laminata je težko primerjati, še dodajo, saj ene omogočajo bolj psihološko zaščito, medtem ko druge uporabnika dejansko ščitijo, pravi Ledinek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta