(ZAPLET) Pogoj prenove Glavnega trga je pohorski granodiorit

Igor Selan Igor Selan
08.10.2019 16:28

Z Zavoda za varstvo kulturne dediščine sporočajo, da izbira materiala tlakovcev za prenovo Glavnega trga in Koroške ceste ni njihova naloga, se pa bodo ogleda testnih polj udeležili; ob tem vztrajajo pri uporabi pohorskega granodiorita

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Trgu Leona Štuklja je vgrajen kitajski kamen, ker pri gradnji niso veljali kulturnovarstveni pogoji, kot veljajo za Glavni trg.
Saso Bizjak

Na tiskovno konferenco mariborske občine glede bližajoče se prenove Glavnega trga in Koroške ceste so se odzvali v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) - enote Maribor. Kot pojasnjuje vodja zavoda Srečko Štajnbaher, ni zavod tisti, ki mora dati soglasje k izbiri materiala tlakovcev. "Začetek prenove Glavnega trga ni odvisen od soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj je ta kulturnovarstveno soglasje k projektni dokumentaciji izdal že leta 2012, novelacijo pa leta 2018. Ustreznost materialov in skladnost s projektno dokumentacijo namreč ugotavlja avtor projekta in v fazi izvedbe gradbeni nadzornik. ZVKDS bo pri izvedbi prenove opravljal le konservatorski nadzor nad deli," je poudaril Štajnbaher.

Na občini želijo zeleno luč zavoda

Zakaj torej občina predvidoma prihodnji ponedeljek v prostorih Nigrada, ki bo dela izvajal, sploh organizira izvedbo testnih polj, kjer naj bi projektant skupaj s predstavniki zavoda izbral ustrezen material za načrtovane tlakovce?
"Mi želimo zgolj zagotoviti konkurenčnost postopka. Z javnim naročilom namreč ne moremo preferirati samo enega ponudnika. Na občini si želimo predvsem, da bi zavod dal zeleno luč za nabavo materiala, preden bi ga Nigrad kot izvajalec nabavil. Da prevzamejo odgovornost in pred začetkom del povedo, ali je določen material primeren ali ne. Z drugimi besedami, želimo, da novi videz Glavnega trga potrdijo, preden Nigrad Glavni trg razkoplje," odgovarja podžupan Samo Peter Medved.

Pohorski kamen je na Glavnem trgu - obvezen.
Andrej Petelinsek

Kaj je avtohtoni kamen?

A zdi se, da občini niti testna polja, ogleda katerih se bodo predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ne glede na to, da izbira materialov ni v njihovi pristojnosti, vseeno udeležili, ne bodo kaj dosti pomagala. Težava je namreč v tem, da v projektni dokumentaciji eksplicitno piše, da mora biti pri prenovi uporabljen avtohtoni kamen za tlakovanje trga. Štajnbaher namreč pojasni, da kot takega v ZVKDS razumejo samo pohorski granodiorit, katerega cena pa bistveno presega ceno, predvideno s projektantsko oceno, in posledično tudi finančne zmožnosti občine. "Kot avtohtono v tem primeru pride v poštev le Pohorje. Kar se zavoda tiče, smo zadevo zaključili; če bo izbran drugačen kamen, bo šlo za spremembo pogojev, to pa pomeni, da bo treba postopek začeti znova," opozarja Štajnbaher.
Takšna odločitev zavoda bi seveda pod vprašaj postavila že tako tesen časovni okvir, v katerem mora občina, ker je za 4,95 milijona evrov vredni projekt pridobila 2,1 milijona evropskih sredstev iz mehanizma centralnih teritorialnih naložb, prenovo Glavnega trga in Koroške ceste dokončati do 30. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta