zadnje objavljene

pogledi

več
Mag. Barbara Gačnik, vodja področja upravljanja naložb, Sava Infond d.o.o.

mnenje

več

Aktualno

Zakaj v mariborskem Pristanu ne bo akvarija-terarija

Igor Selan Igor Selan
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večino obiskovalcev Pristana predstavljajo otroci.
Andrej Petelinšek

Sredi februarja bo minilo natanko leto dni od odprtja prenovljenega srednjega bazena v kopališču Pristan. V tem času je, kot sporočajo iz družbe Šport Maribor, kopališče obiskalo okrog 100 tisoč ljudi, pri čemer so prodali 20 tisoč enkratnih ter sto sezonskih vstopnic, preostanek pa odpade na šolske skupine. Osnovne šole namreč v Pristanu izvajajo plavalne tečaje prvih, tretjih in četrtih razredov, športne dneve in športno vzgojo, teh skupin so našteli 70. Ob tem v Pristanu redno trenirajo plavalci, potapljači, vaterpolisti in igralci vodne košarke. Skupaj kopališče tako redno uporablja deset športnih klubov oziroma enajst, če plavalcem prištejemo še člane borilnega kluba ADK, v Pristanu je namreč tudi tako imenovana borilnica.

Andrej Petelinšek

Urejajo tudi zamakanje v spodnje prostore pisarn

Čeprav so ob odprtju bazena za lansko jesen napovedali podražitev svojih storitev, te, kot kaže vsaj za zdaj, še ne bo tako hitro. Vstopnica za odrasle tako ostaja šest evrov, za mladino, otroke in dijake ter za upokojence in invalide štiri evre, za družinsko (dva odrasla in en otrok) pa 12 evrov. Za sezonsko je treba odšteti 250 evrov.

S trenutnimi cenami sicer upravljavec ne pokriva stroškov obratovanja, razliko do stroškov polnega obratovanja pokriva občina iz proračuna. Koliko denarja bo morala za to nameniti, za zdaj še ni znano, točni podatki naj bi bili znani še v prvem kvartalu letošnjega leta. Bi pa ta znesek lahko bil visok. Kot namreč sporočajo iz občine, se bo samo letni strošek ogrevanja kopališča (ob predpostavki, da bodo porabili enako količino energije kot lani) po podražitvi daljinskega ogrevanja povečal za 200 odstotkov, s 180 tisoč evrov na kar 542 tisoč evrov. "Zato je mariborska občina skupaj z Energetiko Maribor na resorno ministrstvo podala apel, da se zameji cena tudi za odjemalce, kot je kopališče Pristan. Če bo vlada zamejila ceno toplote tudi za odjemalce, kot je Pristan, na ceno, ki trenutno velja za gospodinjstva, se bo strošek toplote dvignil s 180 tisoč na 321 tisoč evrov. V tem primeru se bo letni strošek dvignil za 78 odstotkov."

Od novembra v Pristanu delujejo tudi popolnoma prenovljene savne ter gostinski lokal.
Igor Napast

Kot še sporočajo iz Športa Maribor, srednji bazen naj ne bi več zamakal, ta težava naj bi se pojavila le še ob polnjenju bazena, medtem ko po končani polnitvi zamakanja naj ne bi več opažali. Kljub temu je občina, ker je mnenja, da je šlo za neustrezno sanacijo, sprožila sodni spor zoper izvajalca prenove, podjetje MarkoMark Nival, ki pa je še v teku. "Ureja se tudi zamakanje v spodnje prostore pisarn iz zgornjih kopalnic, vključen je že izvajalec zadnje sanacije kopalnic," še sporočajo iz Športa.

Andrej Petelinšek

Rešen spor z Durjavo

Od novembra v Pristanu delujejo tudi popolnoma prenovljene savne ter gostinski lokal. Ob tem je občini uspelo rešiti spor z družbo Dr. Durjava arhitektura, od katere ji je po dolgotrajnem sporu vendarle uspelo odkupiti parcelo na vhodu v kopališče, za kar je namenila 39.500 evrov. Družba je sprva zahtevala kar 89 tisoč evrov, a je občini po dolgotrajnih pogajanjih znesek uspelo znižati za več kot polovico.

Staninvest je odkupil del Pristana, kjer ima zdaj svoje poslovne prostore.
Tadej Regent

Občina je sicer imela možnost za ta in še nekaj drugih delov kopališča Pristan v stečaju Preventa in Stavbarja uveljaviti predkupno pravico, a administracija prejšnjega župana Andreja Fištravca tega ni izkoristila. To je ob Durjavi izkoristila tudi družba Staninvest, ki je odkupila del Pristana, kjer ima zdaj svoje poslovne prostore, kar občini povzroča dodatne probleme, saj ji Staninvest ne dovoli uporabljati glavnega vhoda v kopališče, ki je bil ob gradnji novega dela kopališča predviden iz smeri Lenta. To je tudi razlog, da občina v Pristan ne more umestiti akvarija-terarija, ki že leta dolgo deluje v neprimernih prostorih v Mestnem parku.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?