Zakaj stanovanja v Ulici bratov Greifov v Mariboru ogreva le kakšnih 65 odstotkov soseske?

Nina Ambrož Nina Ambrož
06.01.2022 06:00

A to se bo še prepolovilo, napoveduje kurilni odbor stanovalcev v Ulici bratov Greifov, kjer jih je udarila huda podražitev, in izpostavlja večletne težave z izračuni za ogrevanje Energije plus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kotlovnico v Ulici bratov Greifov v Mariboru upravlja Energija plus.

Andrej Petelinšek

Zaradi dražje kurjave nimajo težav samo gospodinjstva, ki se ogrevajo preko Energetike Maribor in Plinarne Maribor, temveč tudi stanovalci, ki so ogrevanje zaupali Energiji plus, hčerinski družbi Elektra Maribor. Blokovsko naselje v Ulici bratov Greifov na Pobrežju, kjer je približno 560 stanovanj, večina stavb pa je energetsko obnovljena, je udarila velikanska podražitev. Stroški v tej kurilni sezoni so se glede na lansko povišali za slabih 88 odstotkov, je izračunal kurilni odbor. A to ni nov problem, ampak se vleče že dlje časa, niti ni edini, so povedali. Energija plus omenja nekoliko nižjo podražitev, vendar še vedno zelo visoko - za 52 odstotkov.

Problem z izbiro cene plina

Miran Bukšek, član kurilnega odbora stanovalcev v Ulici bratov Greifov, razlaga, da problemi izvirajo že iz leta 2017. Leta 2013 so stanovalci sklenili desetletno pogodbo za upravljanje kotlovnice z Energijo plus in v pogodbi določili, da kurilni odbor sam izbere ceno plina na osnovi borzne cene plina. A se pri tem, pri izbiri cene, hudo zapleta. Za to sezono ogrevanja, od 1. oktobra 2021 do 30. septembra 2022, je kurilni odbor stanovalcev izbral ceno 67,45 evra/MWh že januarja 2020, čeprav je imel rok do 15. septembra, kar lahko potrdijo z elektronsko pošto, poslano Energiji plus. Podjetje tega ni priznalo in je izbralo ceno 131,59 evra/MWh, navaja sogovornik iz Ulice bratov Greifov.

Da to ne drži, poskuša prepričati Energija plus, ki jo vodi direktor Bojan Horvat, češ da kurilni odbor ni pravočasno potrdil cene, čeprav predstavnik kurilnega odbora razpolaga s pisnim dokazom, iz katerega je mogoče razbrati, da so se držali roka. "Tako smo, skladno s pogodbo, ceno toplote za sezono 2021/22 določili na osnovi zadnje veljavne cene plina," pravi Energija plus.

Visoki računi ali mrzli radiatorji

To pomeni, da se je "v tej kurilni sezoni ogrevanje podražilo za kar 87,9 odstotka glede na lansko kurilno sezono, ko smo plačevali 70,03 evra/MWh," je zgrožen Bukšek. Precej verjetne posledice bodo, da "se bo začelo množično zapiranje radiatorjev, saj že danes stanovanja ogreva le kakšnih 65 odstotkov soseske, odslej pa se bo to prepolovilo", ocenjuje predstavnik kurilnega odbora. "Ljudje bodo na mrzlem," dodaja. "Tisti, ki bodo ogrevali, pa bodo plačevali enormne stroške."

Andrej Petelinšek

Energija plus postreže z drugačnimi podatki. "V novi kurilni sezoni bo povprečno velik porabnik toplotne energije iz kotlovnice Bratov Greif plačal za ogrevanje okoli 52 odstotkov več kot v pretekli kurilni sezoni. Na podražitev ima velik vpliv ekstremni dvig cen zemeljskega plina (energent, namenjen za proizvodnjo toplotne energije). Borzna cena zemeljskega plina, ki predstavlja največji delež stroškov pri izračunu cene toplotne energije, se je od izračuna pogodbene cene za kurilno sezono 2020/21 za kurilno sezono 2021/22 povišala za 225 odstotkov," se sklicujejo na globalno situacijo. Bukšek ob tem pripomni, da se "cena lahko na borzi plina zakupi za več let vnaprej, vendar nam Energija plus to pravico zanika in onemogoča".

Vprašljiva metodologija in različna interpretacija

Druga kočljiva zadeva je metodologija. "Energija plus nam od 1. januarja 2017 ceno ogrevanja obračunava napačno. Pri izračunu cene ne upoštevajo izkoristka kotlov, ki sta ga izmerila proizvajalec kotlov Viessmann in dimnikarsko podjetje, ampak uporabljajo mnogo nižjo vrednost izkoristka kotlov, ki nima verodostojne podlage. Oboje skupaj, napačna kurilna vrednost plina in napačna vrednost izkoristka kotlov, v izračunu končne cene toplotne energije pomeni, da že pet let plačujemo za okoli 15 odstotkov višjo ceno," poudarja Miran Bukšek. Stanovalci so potrditev iskali tudi pri Agenciji za energetiko in jim je neuradno menda pritrdila.

Andrej Petelinšek

Energija plus zanika, da bi bilo karkoli napačno pri izračunih, izkoristku kotlov in delilnikih za ogrevanje. Priznava pa, da so zaradi omenjenih težav pristali na sodišču, kjer že eno leto čakajo mnenje sodnega izvedenca in pravda stoji. "Kurilni odbor medsebojne pravice in obveznosti glede določanja cen interpretira po svoje in v določenih točkah v nasprotju s pogodbo in veljavno zakonodajo. Borzna cena energenta, zemeljskega plina, namreč ne pomeni cene toplote, saj je za določitev cene toplote, poleg stroška za energent, treba upoštevati vse stroške, ki se pojavijo v procesu proizvodnje toplote," pojasnjujejo v podjetju. V letu 2022 kakšnega presenečanja z dodatno podražitvijo ne bo, obljubljajo, ker imajo stanovalci ceno fiksno za celo kurilno sezono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta