zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Aktualno

Zakaj je bila nekdanja poslanka Lidija Divjak Mirnik na Filozofski fakulteti v Mariboru zaposlena le dva tedna

Ana Lah Ana Lah
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Divjak Mirnik (levo) je zaposlena na delovnem mestu v Študentskih domovih Univerze v Mariboru, ki jih vodi njena politična sopotnica v LPR Maja Krajnc Ružič. 
Andrej Petelinšek

Konec avgusta lani je Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru razpisala prosto delovno mesto za tajnika fakultete, ki je nezasedeno že od avgusta 2020. Da bodo iskali novega sodelavca na tem, že dve leti nezasedenem delovnem mestu, se je odločil dekan Darko Friš. Delo tajnika fakultete po pooblastilu je opravljal Iztok Lugarič, ki je sicer formalno zaposlen kot pomočnik tajnika. Kot je pojasnil Lugarič, za delo pomočnika tajnika ni bilo izvedenega javnega razpisa, saj ta za to funkcijo ni potreben.

Lidija Divjak Mirnik
Sašo Bizjak

Odstopila zaradi županske kandidature

Na razpis za tajnika je lansko leto prispelo osem vlog, med njimi tudi prijava nekdanje poslanke Liste Marjana Šarca in pozneje županske kandidatke LPR Lidije Divjak Mirnik. Slednja je bila na razpisu tudi uspešna, s 1. oktobrom 2022 se je zaposlila, a samo do 16. oktobra 2022. Kaj je bil razlog za tako kratek rok zaposlitve? Na Univerzi v Mariboru odgovarjajo: "Lidija Divjak Mirnik se je iz osebnih razlogov odločila za vrnitev na delovno mesto v Študentskih domovih Univerze v Mariboru, ki ga je pred tem zasedala. Njeno prošnjo po vrnitvi na prejšnje delovno mesto, ki v vmesnem času še ni bilo zasedeno, je delodajalec odobril." Za komentar smo prosili tudi Lidijo Divjak Mirnik, ki pa je dejala, da se je na razpis za delovno mesto tajnika fakultete prijavila na povabilo dekana Friša. Po dveh tednih pa je odstopila, ker se je odločila za kandidaturo za županjo. Ni se ji zdelo namreč etično, da bi opravljala dve tako pomembni funkciji. Po neuspeli županski kandidaturi se je nato vrnila na delo v Študentske domove Univerze v Mariboru kot predstojnica za marketing in promocijo, kjer je bila zaposlena tudi pred izvolitvijo za poslanko leta 2018 - tedaj je bila direktorica.

Lidija Divjak Mirnik in Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek

Kot smo izvedeli od zaposlenih, so o tem, da je bila Lidija Divjak Mirnik za dva tedna zaposlena na filozofski fakulteti, izvedeli šele, ko je to delovno mesto zapustila. Šele dan po prekinitvi delovnega razmerja, torej 17. oktobra 2022, so namreč prejeli Lugaričevo e-poštno sporočilo, v katerem je pisalo, da se je s 1. oktobrom na delovno mesto tajnika fakultete zaposlila Lidija Divjak Mirnik, s 16. oktobrom pa ji je na njeno pobudo prenehala veljati pogodba o zaposlitvi.

Darko Friš: "Lidija Divjak Mirnik me ni vprašala za mnenje o svoji kandidaturi za županjo mesta Maribor."
Igor Napast

Izbrana zaradi političnih povezav?

Po naših informacijah naj bi bila Lidija Divjak Mirnik dekanova izbranka predvsem zaradi njenih političnih povezav, z mesta tajnice pa naj bi odšla, ker se dekan Friš naj ne bi strinjal z njeno kandidaturo za županjo. "Lidija Divjak Mirnik me ni vprašala za mnenje o svoji kandidaturi za županjo mesta Maribor in pri podaji kandidatur ni potrebno niti strinjanje niti podaja soglasja delodajalca," pojasnjuje Friš in dodaja, da "njenega političnega vpliva ne pozna", ob izbiri ustreznosti pa je ocenjeval strokovne kompetence. Kar se tiče kratkega obdobja njene zaposlitve, pa je odgovoril, da je šlo za osebne razloge, zato jih ne more komentirati.

Konec novembra lani so na spletni strani filozofske fakultete ponovno objavili razpis za delovno mesto tajnika, kandidati so se lahko prijavili do 7. decembra. Postopek izbire kandidata pa še vedno ni zaključen, zato na univerzi ne morejo govoriti o tem, kdo bo zasedel to funkcijo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?