Aktualno

Za Univerzo v Mariboru in preboj 136 milijonov evrov

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za izgradnjo novih fakultet na Koroški cesti so že odkupili zemljišče, je povedal rektor Zdravko Kačič (drugi z leve). 
Igor Napast

Za Univerzo v Mariboru (UM) je letos izjemno pomembno leto. S tem, ko je Evropska komisija potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027 in tudi program črpanja teh sredstev, je prišel čas za začetek uresničevanja velikopotezne platforme za razvojni in inovacijski preboj vzhodne kohezijske regije Innovum, ki jo UM razvija že zadnjih pet let, da bi presekala razvojno capljanje manj razvitega dela države. Država je Innovum prepoznala kot prioritetni projekt in zanj rezervirala 136 milijonov evrov. "V letošnjem letu je treba pripraviti projektno dokumentacijo, potrebne so spremembe OPPN. Tu smo intenzivno sodelovali z Mestno občino Maribor, ki podpira naše aktivnosti," je na današnji seji senata povedal rektor Zdravko Kačič.

Novi program babištvo

Kot smo že poročali, gre za ambiciozne cilje z infrastrukturo - novogradnje, obnove in dograditve, v katere bi bila integrirana vrhunska raziskovalna oprema, v Mariboru in drugih lokacijah vzhodne kohezije pa vzpostavljen tehnološki inovacijski center, ki bi podpiral znanstveno raziskovanje in razvoj inovacij v podporo gospodarstvu ter tu obdržal kvalitetne kadre. Med mega gradbenimi projekti je denimo celovita prenova tehniških fakultet v Smetanovi, obnova Meranovega in porušitev trojčka fakultet oziroma izgradnja novih objektov na Koroški cesti. Za potrebe slednjega je univerza že odkupila več kot 6600 kvadratnih metrov velikega zemljišča, je razkril rektor, senatorji pa izrazili zadovoljstvo z doslej narejenim.

Igor Napast

Senat UM je danes podal tudi predhodno soglasje k pripravi vloge za akreditacijo novega visokošolskega strokovnega študijskega programa babištvo. "Program babištvo je v skladu s strateškimi cilji UM do leta 2030 in razvoja Fakultete za zdravstvene vede do leta 2030, saj se odziva na aktualne potrebe okolja, prav tako pa sledi poslanstvu babiške nege, ki obravnava ženske med nosečnostjo, porodom, v poporodnem obdobju ter novorojenčka in dojenčka s ciljem, da se ohrani oziroma doseže najboljše zdravje," je pojasnila prorektorica za študijsko dejavnost Mihaela Koletnik. Predvideno število razpisanih mest je 20 za redni in 20 za izredni študij. Ker gre za izrazito deficitarni poklic - trenutno Univerza v Ljubljani razpisuje le deset vpisnih mest - na UM računajo, da bo program financiralo šolsko ministrstvo. Kdaj bi lahko vpisali prve študente, še ni znano, saj je postopek šele na začetku

Igor Napast

Na vidiku evropska diploma

Na seji je bila predstavljena tudi analiza vpisa, kjer je zanimivo, da na mariborski univerzi študira že 1814 ali 13 odstotkov tujcev. V letošnjem študijskem letu je bilo denimo sprejetih 473 študentov iz držav nečlanic EU, največ iz Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, tudi Indije, na posebnem prijavnem roku pa še 24 študentov iz Ukrajine. "Interes študentov iz tujine se povečuje. V slovenskem prostoru bo treba to področje nasloviti," je izpostavil rektor. Kot je dodal, je bila pripravljena strategija internacionalizacije, ki je še v medresorskem usklajevanju, v njej pa ima posebno mesto področje gradnje skupnega visokošolskega evropskega prostora preko tako imenovanih zavezništev evropskih univerz. Kot je dejal Kačič, je v ustanavljanju federacija evropskih univerz, kasneje tudi Evropska univerza, znotraj katere bodo ponujali študijske programe evropskim in mednarodnim študentom, tudi evropsko diplomo. "Gre za velike premike, ki se dogajajo v evropskem prostoru, kjer ma Evropska komisija do leta 2025 namen podpreti delovanje 50 tovrstnih univerz in UM je ena od teh. Tu smo v središču dogajanja," je izpostavil mariborski rektor.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?