Vodja obrambe pred točo pri LCM: Predvidenih 282 tisočakov je premalo, znesek je celo nižji kot lani

Gregor Grosman Gregor Grosman
14.05.2024 15:19

Letalo cessna 340, ki so ga v Letalskem centru Mariboru kupili kot drugo letalo za obrambo pred točo, bo ostalo na tleh. Obrambo bodo še naprej izvajali s cessno 206.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reagente za obrambo pred točo so v LCM že kupili.
Sašo Bizjak

Danes se je iztekel rok za oddajo ponudbe za javno naročilo letalske obrambe pred točo na območju SV Slovenije v letu 2024. Po informacijah Darka Kralja, vodje obrambe pred točo pri Letalskem centru Maribor (LCM), so bili tudi letos edini ponudnik, ki je pripravljen za 282.183,38 evra (brez DDV) točonosne oblake posipavati s srebrovim jodidom. Sklepa, da so jih kot ponudnika obrambe izbrali, sicer še niso prejeli, so pa reagente za delo v poletnih mesecih že nabavili.

Letos bodo lahko polete izvajali nekoliko dlje, saj je mariborsko letališče podaljšalo obratovalni čas do 18.30. Branjeno območje sicer zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občino Podvelka iz Koroške statistične regije. Jutri se bodo pri LCM odzvali vabilu komisije DZ za kmetijstvo, ki se bo sestala v Puconcih, kjer bo poleg namakanja ena od tem tudi obramba pred točo. 

Najmanj je pilotov, a jih je dovolj

Za vrednost posla, omenjenih 282 tisočakov, Kralj sicer pravi, da je znesek celo nižji kot lani, četudi se je strošek reagentov spet povečal za 20 do 30 odstotkov. Tako lahko varčujejo le še na pilotih, a tudi pri tem se boji, da so že dosegli dno. Pri projektu obrambe pred točo sicer sodeluje okoli 40 ljudi, najmanj je ustreznih pilotov, nabor kopilotov je dovolj širok, tudi radaristov v klubu ne primanjkuje. 

Lani so največ poletov z namenom obrambe pred točo na območju SV Slovenije opravili v mesecu juliju.
Andrej Bedek

"Letos smo izgubili tri dobre pilote, ker so vsi dobili službo pri Croatii Airlines, ta pa svojim pilotom prepoveduje kakršnokoli dodatno delo. Tudi med dopustom," razlaga Kralj. "A srečo imamo, in to nas rečuje, da imamo lastno šolo in sproti šolamo kadre. Tako bomo imeli letos tri nove pilote," zaključi. Prepričan je, da imajo njihovi piloti dovolj izkušenj, da lahko takoj pričnejo z delom, medtem ko bi morali tujega vsaj tri sezone uvajati. 

Lani so v štirih mesecih, kolikor se izvaja obramba pred točo (Od 15. junija do 15. septembra. Enako bo letos.), naleteli 25,1 ure, a po besedah Kralja jim je ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano plačalo zgolj 23 ur. Tokrat so predvideli 26 ur letenja a za nekaj tisočakov nižjo postavko, razlaga sogovornik. Največ, 10 poletov, so opravili v mesecu juliju, pet v avgustu, dva v septembru in enega v juliju.

Ne bodo taktizirali in varčevali

LCM se je z ministrstvom za letos sicer pogovarjal o 30 odstotnem povečanju vrednosti projekta, vendar se to ni uresničilo. "Leteli bomo, dokler bo denar. Letos ne bomo več taktizirali in varčevali. Če bo po mesecu dni zmanjkalo denarja, bo pač tako," napoveduje vodja obrambe pred točo. Prav tako javno naročilo znova predvideva financiranje obrambe pred točo samo za leto 2024, dolgoročnih načrtov pa tudi tokrat ni zaslediti.

Letalo cessna 340, ki so ga v LCM kupili kot drugo letalo za obrambo pred točo, bo tudi v aktualni sezoni ostalo na tleh. Obrambo bodo tako, v kolikor bodo kot ponudnik izbrani, še naprej izvajali s cessno 206, razmišljajo pa, da bi zaradi lastne varnosti za obrambo pred točo usposobili še manjši avion, cessno 182, ki jo imajo za padalce. A bi ga bilo treba predelati in ustrezno homologirati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta