(VIDEO) Mariborski in domžalski reper ustvarila mixtape z naslovom Karantena

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.04.2020 19:28

Mariborčan Simon Zimič Zima in Domžalčan Nejc Orešek sta med epidemijo ustvarila sedem skladb. Navdih sta iskala v vsakodnevnem dogajanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simon Zimič Zima in Nejc Orešek Esey
Osebni Arhiv

Korona, Karantena, Wc papir, Starci, Vlada, Potres, Panika. Vam je znano? To so naslovi skladb reperskega dvojca Zime in Eseyja, ki sta v času epidemije novega koronavirusa ustvarila mix tape z naslovom Karantena. Jasno je, da sta navdih jemala iz aktualnega dogajanja. K tem skladbam sta Simon Zimič in Nejc Orešek dodala še "bonus" komad Uspeh, ki sta ga ustvarila že pred koronakrizo in ki, upajmo, napoveduje stanje po koncu trenutnega dogajanja.
Skladbe bosta postopoma predstavljala na Zimičevem youtube kanalu Zimma. Mixtape pa je na voljo pri Zimi, ki za izdelek zbira zgolj prostovoljne donacije, zbrana sredstva pa bo namenil za nadaljnje ustvarjanje, pravi.
{embed_youtube}https://youtu.be/x4i08Shu080{/embed_youtube}
"Celoten izdelek je od ideje do CD zgoščenke prešel v manj kot tednu in v tako kratkem obdobju je bilo najzahtevnejše poiskati glasbene podlage," pravi Zima. S posnetki "beatov" na internetu si ustvarjalci pomagajo, če nimajo svojih producentov. "Podlage so tudi osnova za pisanje besedil, kar pa poteka na različne načine. Običajno se mi v glavi porodi neka zamisel, kaj in kako želim predstaviti na komadu. Ko imam idejo, začnem z iskanjem podlage, za katero se mi zdi, da bi lahko ustrezala tematiki, glede na njen ritem pa napišem besedilo. Lahko se zgodi tudi obratno," razloži 24-letnik. Esey deluje na podoben način, pove, zato sodelovanje poteka zelo gladko.
Okvirne teme sta Mariborčan in Domžalčan določila, ko sta osnovala projekt, nato pa je vsak poiskal glasbeno podlago in napisal svoj del besedila. "V večini primerov pri repu vse poteka spontano, besedila pa se navezujejo na resnično življenje," pravi Zima in poda primer: "Med nastajanjem projekta nas je presenetil potres. Ker živim v osmem nadstropju stolpnice, nas je konkretno streslo in s tem se je porodila tudi ideja za komad Potres."
{embed_youtube}https://youtu.be/-XxdHUGMRGk{/embed_youtube}
V projektu so sodelovali tudi Aljaž Šešo-Šešmajster, pri skladbi Wc papir, Tomaž Dornik- Slick, reper iz Velenja, ki je z veseljem odrepal kitico na komadu Vlada. Tretji in zadnji gostujoč reper je domačin Mišel Ristov- Amo, poznan tudi po komadih Vijočno mesto, Marcos Tavares in Svet je naš  ter po delovanju v društvu Humanitarček. "Svoj verz v komadu Panika je
posnel kar na telefon,
" pove Zima. Tudi ostali ustvarjalci so snemali v različnih pogojih, od cenenih USB mikrofonov, do koncertnega mikrofona, ki tudi ni najbolj primeren za snemanje komada. "Mislim, da ravno s tem celoten mixtape dobi dušo in sporočilo, da smo lahko kreativni tudi brez pogojev, ki so popolni in profesionalni," sporoča Zimič.
{embed_youtube}https://youtu.be/aunpRVbu2GY{/embed_youtube}
Grafiko za mixtape je ustvaril Orešek. "Na naslovnici zgoščenke kraljuje kar virus SARS-CoV-2," pravi Zima, ki se v prostem času ljubiteljsko ukvarja s fotografijo in video produkcijo, veliko pa se posveča načrtovanju projektov v okviru novonastale skupnosti Alteran. Repa dobri dve leti, aktivno pa približno eno leto. Besedila piše že veliko dlje. Po koncu trenutne krize ima v načrtu predstavitev novih skladb s koncertom in nekaj nastopi po Sloveniji. S tem želi širiti svojo glasbo in spoznavati ljudi, ki v glasbi delujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta