(VIDEO in FOTO) Čakajočim na zdravnika v Slovenski Bistrici, ki so več ur stali v dolgi vrsti, je zavrela kri

Nina Ambrož Nina Ambrož
30.09.2024 10:13

Pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica je bilo danes izredno stanje. Vsem, ki so se želeli vpisati k novi zdravnici, ni uspelo. Kje rešitev vidita direktorica zdravstvenega doma Urška Sedmak in župan Ivan Žagar?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se je nekoč čakalo na osebne dokumente in stoenke, se danes stoji v vrsti za bistveno bolj pomembno, življenjsko ključno stvar - vstopnico k zdravniku
Sašo Bizjak

Čakalne vrste, simptom pomanjkanja in krize niso samo spomin iz preteklosti in preživelega režima, ampak sedanja realnost. Nepredstavljiva in še bolj kruta. Če se je nekoč čakalo na osebne dokumente in stoenke, se danes stoji v vrsti za bistveno bolj pomembno, življenjsko ključno stvar - vstopnico k zdravniku. Pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica je bilo danes izredno stanje. Nepopisno dolga vrsta ljudi, ki so ostali brez osebnega zdravnika, se je vila od ambulante do športne dvorane. Več sto jih je čakalo na vpis k novi zdravnici družinske medicine, ki je začela delati danes. Nekateri so čakali od zgodnjih jutranjih ur, vpisati pa se vsem ni uspelo. V zdravstvenem domu tako ni več možno izbrati osebnega zdravnika in pediatra.

Že do 11. ure zapolnjena vsa mesta

"Kako je v digitalni dobi to sploh mogoče? Stojimo kot 'stoka' ob cesti in na mrazu. A se res ne bi dalo drugače organizirati?" so bili osupli čakajoči. Nekdo si je za ta dan uredil dopust, drugi reorganiziral opravila. Imeti zdravnika vsaj na papirju pomeni ogromno, nanj čakajo že dolgo.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Tisti, ki so prišli pred zdravstveni dom okrog pol pete ure zjutraj, torej dve uri in pol pred začetkom registracije, so si po več urah čakanja oddahnili. Dobili so žig. Med tistimi, ki so se v vrsto postavili nekoliko kasneje, pa so se nekateri morali obrniti. Vpis k zdravnici Mariji Osovnikar, ki se je v Zdravstveni dom Slovenska Bistrica vrnila po dveh letih dela drugje, jim je spodletel. Približno ob 11. uri je bila njena kvota (1895 glavarinskih količnikov oziroma 1000 do 1300 pacientov) že polna, čeprav je bil vpis predviden ves dan. Nekateri naj bi bili namreč poleg svojega urejali status za več družinskih članov, zato so se razpoložljiva mesta hitro zapolnila. V dotlej potrpežljivi množici je začela naraščati napetost. Vzniknile so jeza in ostre besede. Varnostna služba in policija sta nadzorovali razmere, vendar njuno posredovanje ni bilo potrebno.

Sašo Bizjak

V pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja je navedeno, da je treba podpisati izjavo o izbiri osebnega izbranega zdravnika. To pomeni, da mora vsak priti osebno in s kartico zdravstvenega zavarovanja. Izbere si osebnega zdravnika, zobozdravnika in ginekologa in podpiše listino o izbiri," je povedala Urška Sedmak, direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica. "Sistem ni avtomatiziran, žal avtomatski prepis pacientov ni možen, ampak to je stvar zavarovalnice, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," direktorica razlog za nastalo katastrofo in gnečo vidi v zavarovalniškem sistemu. Ob tem je po njenem prepričanju še drugi vzrok, ki otežuje situacijo - manjkajoči zdravnik koncesionar. 

Sašo Bizjak

Ambulanta za neopredeljene ali v Poljčane

"Mi imamo ves program družinske medicine, ki ga prizna zavarovalnica, zapolnjen. Po naših informacijah je brez zdravnika oziroma v naši ambulanti za neopredeljene okoli 1300 pacientov. Približno tisoč je pacientov doktorice Pavlovičeve, ki se je (konec julija, op. p.) upokojila, novega koncesionarja pa občina še ni uspela pridobiti, in večina jih stoji zunaj," pojasni Urška Sedmak. Dodaja, da je iz sistema izviselo še okoli 300 do 400 pacientov doktorice Antolinčeve, ki je Slovensko Bistrico zapustila maja. Skupno torej okrog 2700 ljudi, čeprav neuradno krožijo informacije o precej višji številki.

Sašo Bizjak

Tistim, ki se niso uspeli vpisati k zdravnici Mariji Osovnikar, "preostane ambulanta za neopredeljene, v kateri delajo zdravniki družinske medicine bistriškega zdravstvenega doma, vključujeta se še dva koncesionarja. Odprta je vsak dan," sogovornica navaja prvo možnost. A obravnava pri menjajočih zdravnikih ni enaka kot pri osebnem zdravniku, ki načeloma pozna anamnezo bolnika. "Druga možnost je, da se poskušajo vpisati pri družinski zdravnici v Poljčanah, ki naj bi službo začela jutri," alternativo v sosednji občini ponuja direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica.

Sašo Bizjak

Pomanjkanje zdravnikov na vseh področjih

Omeni, da bi v Slovenski Bistrici "potrebovali še kakšnega družinskega zdravnika, pediatra in urgentne zdravnike. Vsi naši družinski zdravniki in pediatri enormno presegajo glavarinske količnike. Prejšnji mesec je v tujino odšel ginekolog, ampak smo ga uspeli nadomestiti. V torek pride v službo nova ginekologinja. Za polovični čas bo delal še en ginekolog. Aktivni smo, razpise za zaposlitev imamo konstantno odprte že več kot dve leti, ampak situacija v državi je takšna, da je pomanjkanje zdravnikov na vseh področjih," sklene Urška Sedmak. 

(FOTO) Na dom dobil račun za plačilo komunalnega prispevka v višini 2888 evrov: "Občina nas je ves čas zavajala"

Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je situacijo s čakajočimi pred zdravstvenim domom ocenil za nevzdržno. Deficit zdravnikov v javnem zdravstvu je problem, ki ga je po njegovem treba čim prej rešiti na državni ravni. Rešitev išče tudi na lokalnem nivoju. "Občina vlaga v prostore, dograjuje zdravstveni dom in poskuša zagotoviti dobre pogoje dela," poudarja župan. Razpis za zdravnika koncesionarja je neuspešen zaradi napovedane spremembe v zakonodaji, meni Žagar. Upa, da bo naslednji poskus uspešen. Zdravniku bo na voljo tudi občinsko stanovanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta