(VIDEO in FOTO) Hipodrom Kamnica: Najemnik dolguje še okoli 50 tisoč evrov, kakšni so načrti?

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jockey's pub (v ozadju) je bil zadnje mesece zaprt, od 1. marca pa znova obratuje.
Andrej Petelinšek

Po dolgotrajnih nesoglasjih in tudi sodnih sporih med upraviteljem in najemnikom Hipodroma Kamnica je ta športni objekt v občinski lasti junija 2021 prevzel novi gospodar, Konjeniški center hipodrom Kamnica, in napovedal preporod 140-letne tradicije konjeniškega športa v Mariboru. A se v letu in pol tudi novi akter ni izkazal za dobrega najemnika. Športu Maribor, ki v okviru Javnega holdinga Maribor upravlja objekt za Mestno občino Maribor, namreč dolguje okoli 50 tisoč evrov.

"Neredno plačevanje najemnine je bila stalna praksa ves čas poslovnega odnosa," so povedali v holdingu. Dolg je bil sicer še višji, a ga je Konjeniški center v zadnjega pol leta zmanjšal za nekaj mesečnih najemnin (ena znaša 4200 evrov).

Trenutno imajo od 42 boksov, za najem katerih in oskrbo računajo po 400 evrov mesečno, zasedenih 29.
Andrej Petelinšek

Najemnica: "Dolg bom odplačala"

Da na hipodromu ni vse v najlepšem redu, so nakazovali tudi zaprt tamkajšnji lokal Jockey's Club, nedelujoča spletna stran in od novembra lani neaktivna družbena omrežja Konjeniškega centra, ne nazadnje pa tudi jahalna šola v zadnjih mesecih ni bila zelo dejavna. "Med poslovnimi partnerji najemnika je v lanskem letu prišlo do določenih razhajanj," so pojasnili v Javnem holdingu Maribor, o podrobnostih pa niso želeli razpravljati. Enako direktorica Konjeniškega centra Katja Panikvar. Je pa povedala, da bo zgodbo na hipodromu odslej peljala sama, saj je zaradi nesoglasij solastnik David Koderman izstopil iz podjetja. Po javno dostopnih informacijah se je to zgodilo že avgusta lani.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Dolg bom odplačala, o tem sem prepričana, sicer ne bi vztrajala. V interesu mi je, da na hipodromu ostanemo, in naredila bom vse, da bo zaživel kot nekoč oziroma še bolj," pravi Panikvarjeva in pojasni, da najemnin doslej niso plačevali, ker so denar porabili za nujna vlaganja v objekt. Za prenovo lokala, sanacijo kasaške steze, razširitev tekmovalne in pomožne maneže, vzpostavitev lanžirnega kroga in platoja z manežami za prikolice ter ureditev okolice hlevov so po njenih besedah porabili 220.000 evrov. Za ta znesek sicer ne pričakuje kompenzacije v najemninah, saj najemna pogodba tega ne dovoljuje.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Bar spet odprt

Panikvarjeva tudi izpostavlja, da je tamkajšnji lokal zaradi premajhnega prometa in visokih stroškov, ki so že prejšnjo zimo naredili minus, zaprla le čez zimo, od 1. marca pa je znova odprt, prav tako spet v polnem obsegu deluje jahalna šola, ki je, tako sogovornica, delovala tudi pozimi, a zaradi varnosti le, kadar je vreme to dopuščalo. V izdelavi je tudi nova spletna stran (stara je prenehala delovati z odhodom bivšega poslovnega partnerja), načrtuje tudi dogodke, je še poudarila.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Ker se kažejo "pozitivni premiki", v Javnem holdingu Maribor s sedanjim najemnikom še vztrajajo. Pojasnjujejo, da se bodo v teh dneh dogovorili za ureditev plačevanja tekočih obveznosti, najemnik pa je za naslednjega pol leta zavezan pripraviti sanacijski načrt. Če dogovorov ne bo spoštoval, mu bodo odpovedali pogodbo.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Sodelavci Športa Maribor so z redno dinamiko prisotni na objektu in redno preverjajo, ali se osnovna dejavnost Hipodroma Kamnica, to je skrb za konje, odvija v skladu s potrebnimi in z ustreznimi standardi," pravijo v holdingu. Da je za konje dobro poskrbljeno, ob tem zatrjuje direktorica Konjeniškega centra. Trenutno imajo od 42 boksov, za najem katerih in oskrbo računajo po 400 evrov mesečno, zasedenih 29, računajo, da jih bodo spomladi imeli med 35 in 37.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta