Aktualno

Večerova osebnost Štajerske 2022: Sodelujte in izberite! To so kandidati in kandidatke ...

Branka Bezjak Branka Bezjak
20.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo predkoronskega leta 2019. 
Sašo Bizjak

V medijski hiši Večer že sedmo leto zapored izbiramo Večerovo osebnost Štajerske. S sedaj že tradicionalno akcijo ob koncu leta izpostavimo odlične dosežke, zgodbe posameznikov, ki vlivajo upanje in so s svojim delom ali dodatnim angažmajem v prostem času za zgled in v ponos. "Gre za dolžnost, ki jo imamo kot osrednji medij tega dela države, da povemo, kdo so tisti in tiste, ki so v tem letu najmočneje podpisani pod pomembne, dobre, navdihujoče zgodbe, ki nas kot družbo delajo močnejše in vrtijo kolo napredka. Ni lahko izbrati, ker močnih osebnosti, in to na različnih področjih, ne manjka. A v resnici so to sladke skrbi. Vabljeni k sodelovanju," pravi odgovorni urednik Matija Stepišnik.

Zavidljiva kariera in nagrade

V osmerici kandidatov za Večerovo osebnost Štajerske tako letos znova najdete posameznike, ki so vsak na svojem področju delovanja izstopali. To so pisatelj Avgust Demšar, ki v Mariboru postavlja ogledalo anomalijam, a tudi svetlejšim platem. Deskarka na snegu Gloria Kotnik, ki je zablestela, ko so jo že vsi odpisali. Parašportnica Lena Gabršček, kapetanka slovenske ženske reprezentance v odbojki sede, posebej strokovno podkovana motivatorka pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki navdušuje mlade invalide za šport. Nekdanji nogometaš, kapetan nogometašev NK Maribor Marcos Tavares, serijski zmagovalec, ki je sicer zaključil bleščečo kariero, a ostaja v vlogi pomočnika športnega direktorja. Astrofizičarka dr. Maruša Bradač je ena najprodornejših astrofizičark na svetu. V ZDA je sodelovala pri zasnovi novega vesoljskega teleskopa, svoje raziskovalno delo bo poslej nadaljevala doma. V sklopu prestižnega evropskega projekta, vrednega dva milijona evrov, bo pri nas vzpostavila svojo raziskovalno skupino in jo povezala s kolegi iz Italije, ZDA in Kanade. Raziskovali bodo zgodnjo zgodovino vesolja. Nejc Kamplet ima že kot mlad zavidljivo kariero koncertnega pianista s širokim repertoarjem in nagradami. Voditelj Dnevnika na TV Slovenija Saša Krajnc je postal eden od simbolov upora proti politični ugrabitvi javnega servisa in solidarnosti med zaposlenimi novinarji. Glasbena skate punk zasedba Alo Stari! s frontmanom Tinetom Matjašičem se je na slovenski glasbeni sceni pozicionirala kot ena prodornejših glasbenih skupin.

Nekoga, ki bo prejel naziv Večerovo osebnost Štajerske 2022, boste med navedenimi z glasovanjem izbrali vi, dragi bralci Večera. To lahko naredite z glasovnicami, ki jih najdete v oglasu tiskanega izvoda Večera in jih pošljete po pošti na Večerov naslov, ali z glasovanjem preko spleta. Glasovnico najdete na posebnem zavihku spletne strani Večera: www.vecer.com/osebnost-leta. Tam najdete tudi več informacij o posameznih kandidatih. Ob tem velja omeniti, da se z glasovanjem potegujete tudi za brezžične slušalke Philips. Glasovanje poteka do 27. decembra.

Naj izpostavimo, da izbor ob tem poteka še po eni plati. Tudi letos bomo namreč ob zmagovalcu, ki bo dobil največ glasov bralcev in bralk, razglasili še Večerove osebnosti Štajerske po posameznih področjih. Komisija iz uredništva Večera je za vsako izbrala po tri kandidate, prejemnika naziva pa bo nato izbrala neodvisna komisija priznanih Štajercev, Večerovo uredništvo bo imelo le en glas. V komisiji bodo Bojan Golčar, Tone Partljič, dr. Karolina Babič, dr. Rasto Ovin, dr. Andrej Naterer, Sebastijan Škorc in Matija Stepišnik.

Izjemni, človekoljubni

V izboru za Večerovega znanstvenika Štajerske 2022 je sociolog dr. Tibor Rutar z Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete, ki v Mariboru uspešno vodi ali sodeluje v več projektih, ki niso le znanstvenoraziskovalne narave, ampak imajo tudi širši družbeni pomen - pomagajo razumeti drugo največje mesto v Sloveniji. Otorinolaringolog dr. Janez Rebolj, kirurg in predavatelj na Medicinski fakulteti v Mariboru, je v UKC Maribor z ekipo opravil prvo vstavitev osiaimplanta v Sloveniji, ki prevaja zvok po kosti in tako omogoči sluh. Po njegovi zaslugi je na voljo tudi naglušnim in gluhim v Sloveniji. Kandidatka v tej kategoriji je še dr. Maruša Bradač.

V izboru za naziv Večerov humanitarec/nevladnik Štajerske 2022 je prostovoljni gasilec Dušan Mikl, tudi tehnični sekretar GZ Maribor, ki pooseblja vse, kar gasilstvo je - predanost, požrtvovalnost in misel na drugega. Prav te odlike so se med množico gasilcev, veliko jih je bilo tudi iz Štajerske, pokazale tudi pri letošnjem največjem požaru v zgodovini samostojne Slovenije, na Krasu. Dirigentka Živa Ploj Peršuh in glasbeni producent Tomo Peršuh sta spomladi sprožila akcijo za evakuacijo mladoletnikov in njihovih spremljevalk iz Ukrajine. V Sloveniji jih je še 97, za katere še zmeraj skrbijo, da se preko glasbenega udejstvovanja integrirajo v našo družbo in tako ne nazadnje lažje premagujejo stiske. Vodja programa Spremljanje umirajočih bolnikov pri Slovenskem društvu Hospic Tamara Zemlič Radović si prizadeva strokovni in širši javnosti približati drugačen odnos do bolezni, umiranja in smrti ter procesa žalovanja.

Večerov kulturnik Štajerske 2022 bo eden od teh: pesnica in prevajalka Kristina Kočan, letošnja dobitnica Veronikine nagrade, ki je inventivna raziskovalka pesniškega jezika. Nataša Matjašec Rošker, igralska prvakinja Drame SNG Maribor, s svojim bravuroznim igralskim aparatom, v tej sezoni tudi kot avtorica, vrača vero v tehtni, angažirani, prvinski teater. Stojan Kerbler, osrednja osebnost slovenske fotografije, je letos svojemu Ptuju podaril 1650 avtorskih fotografij z dokumentacijo. V Galeriji mesta Ptuj pa so odprli Kabinet Stojana Kerblerja.

V izboru za Večerovega gospodarstvenika Štajerske 2022 so: Kristina Kočet Hudrap, ustanoviteljica in direktorica Tiko Pro, enega najhitreje rastočih podjetij. Uspešnost ekipe pri prijavi na projekte EU je kar osemkrat višja od povprečja, v podjetju bo zaživel tudi sistem solastništva zaposlenih. Gregor Ledinek, solastnik in direktor podjetja Ledinek Engineering, uspešno nadaljuje vodenje dveh družinskih podjetij. Zaposlujejo več kot 400 ljudi, skorajda celotno proizvodnjo linij za obdelavo lesa prodajo na tuje. Milan Kuster, direktor in lastnik podjetja Lunos, ki dosega nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega. Več kot 70 odstotkov izdelkov razvijajo in proizvajajo v Sloveniji, svoj poslovni model pa uspešno širijo na tuje trge.

Večerov športnik Štajerske 2022 bo eden od trojice. Atlet Kristjan Čeh je poleti pometel s konkurenco in postal svetovni prvak v metu diska, to pa podkrepil še z naslovom evropskega podprvaka v metu diska. Motokrosist Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu, je bil že v prvi polovici sezone po vsaki preizkušnji na odru za zmagovalce, na koncu je osvojil deset zmag na 18 tekmah. V domačih Pečkah pri Makolah je dobil celo sedemtonski kip. Tretji kandidat je deskar na snegu Tim Mastnak, dobitnik srebrne medalje v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah na Kitajskem.  

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?