V petih letih v nesrečah umrlo več kot sto motoristov in mopedistov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
10.04.2024 17:20

V ponedeljek se je začela dvotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov motorjev in mopedov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ prometnih nesreč še vedno povzročijo neizkušeni motoristi in mopedisti. 
Robert Balen

V ponedeljek se je začela dvotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov motorjev in mopedov. Agencija za varnost prometa bo pripravila več preventivnih delavnic, policisti pa bodo med poostrenimi nadzori posebej pozorni na motoriste. Ti so še vedno največkrat sami odgovorni za nesreče, v katerih so udeleženi.

Do minule nedelje se je na slovenskih cestah zgodilo 105 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motorjev in mopedov. Na srečo med motoristi letos še ni bilo smrtnih žrtev. V enakem obdobju lanskega leta so našteli 95 motorističnih nesreč, ena se je končala tragično. V letošnjih nesrečah se je huje poškodovalo 13 motoristov, lažje pa 45. Najpogostejša vzroka ostajata neprilagojena hitrost in neupoštevanje prednosti.  V obdobju do 7. aprila letos so policisti pri voznikih enoslednih motornih vozil ugotovili 873 kršitev, v enakem obdobju lani pa 927 kršitev.

Pgd Ilirska Bistrica

Večino nesreč povzročijo sami

Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa, je pred začetkom akcije povedala, da je bilo lani na slovenskih cestah 1220 nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi in mopedisti, v njih je umrlo enajst voznikov. To je najmanj od leta 1994, odkar nesreče beležijo v elektronski podatkovni bazi. Lani pa se je povečalo število huje in lažje poškodovanih, bilo je največje v zadnjih petih letih. “Vsaka smrtna žrtev je tragična, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč mogoče preprečiti,” je poudarila direktorica agencije.

Pgd Ljutomer

V petih letih (med letoma 2019 in 2023) so na slovenskih cestah življenje izgubili 103 vozniki motorjev in mopedov, nekaj manj kot 1000 jih je utrpelo hude poškodbe. Lani je na slovenskih cestah umrlo enajst voznikov dvokolesnikov, med njimi je bilo osem motoristov in trije mopedisti. Umrl je tudi en potnik. V smrtnih prometnih nesrečah je bila lani pri voznikih motorjev in mopedov povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,23 promila, 1,56 promila pa najvišja izmerjena stopnja. Večino hudih prometnih nesreč povzročijo motoristi sami, lani je ta odstotek znašal 82 odstotkov.

Po podatkih, zbranih do konca marca letos, se izkazuje, da največ prometnih nesreč še vedno povzročijo neizkušeni motoristi in mopedisti. V obravnavanem obdobju so vozniki enoslednih motornih vozil z vozniškim stažem do 5 let povzročili največ prometnih nesreč - 1822 oziroma 53 odstotkov med vsemi vozniki povzročitelji enoslednih motornih vozil. Do dopolnjenega prvega leta vozniškega staža so povzročili 1446 prometnih nesreč oziroma 42 odstotkov. V kasnejših dobah vozniškega staža je število povzročenih prometnih nesreč in prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami bolj enakomerno razporejeno v posamezne razrede, nekoliko bolj izstopa skupina s trajanjem vozniškega staža med 10 in 20 leti ter nad 30 let.

Gb Koper

Velja previdnost

"Vožnja motorja je za mnoge preživljanje prostega časa, hobi in sprostitev. Želimo si, da bo motoristična sezona, ki se je za mnoge že začela, pospremljena s strpnostjo, treznostjo in razsodnostjo. Brezhibno delujoče motorno vozilo in ustrezne pnevmatike pa so za varno vožnjo predpogoj. Vse druge voznike prosimo, naj bodo na cestah pozorni, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu, zaradi ozke silhuete jih namreč lahko spregledate. Pozorno spremljajte promet, tudi v vzvratnem ogledalu in stranskih ogledalih, predvsem pa vsakič preverite mrtve kote. Vedno se prepričajte, da ne izsilite prednosti motoristom. Naj bo nova sezona še bolj varna," je še poudarila Simona Felser.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je motoriste pozval, naj bodo izjemno previdni, hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti. “To je ključnega pomena spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Tudi sicer je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa,” je spomnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta