V Mariboru ni "kislih kumaric" in postlentovske depresije. Dogodki in koncerti bodo še ves avgust

08.08.2021 19:30
Letos ni "kislih kumaric", ampak so "sladki sadeži". Ni postlentovske depresije, je družabna evforija. Mali in večji koncerti ter druge prireditve za odrasle in otroke še ves mesec. Ponekod tudi zastonj. Za zaključek Operna noč
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncert Ane Bezjak
Tadej Regent

Poletno dogajanje v Mariboru je letos izjemno pestro. Po ulicah in trgih se razlega raznovrstna glasba, težko, da ne bi našli kaj za svoj okus in brez vstopnine. Četudi se je Festival Lent zaključil že v začetku julija, potekajo ob koncih tednov različni kulturni in zabavni dogodki za odrasle in otroke, najbolj intenzivno program Lent po Lentu. Organizirajo jih kulturne institucije, društva in gostinci, ki se trudijo ustvariti atraktiven poletni ambient in na svoje vrtove ob večerih povabijo različne glasbene izvajalce. Razgibano je tudi v Mestnem parku in letnem kinu Minoriti. Dogajalo se bo še cel avgust in septembra, ko bo Operna noč.

​PCT-potrdilo nujno tudi v parku

Minuli petek se je v središču mesta treslo od živahnosti. Na Glavnem trgu sta na balkonu Rotovža v okviru koncertov z balkonov Lenta po Lentu, ki ga organizira Narodni dom Maribor, nastopili Taja Božič in Sara Ester Gredelj. Njunemu polurnemu nastopu je prisluhnilo več mimoidočih kot načrtnih poslušalcev, zaplesal tudi ni nihče, je pa kdo vklopil kamero na telefonu in mladenki posnel. Pelo se je recimo tudi pred Astorio in Mojo kavarno. Trg Leona Štuklja je v petek pokal pod zvoki Luke Basija, v soboto sta tam zbrane razvnela Relja Popović in Senidah. V soboto do polnoči se je mesto na desnem in levem bregu Drave treslo tudi od elektronskih ritmov, ki so prihajali s strehe Ikona Centra, nekdanjega Planeta Tuš, kjer so didžeji vrteli elektronsko glasbo.

Glasba z balkonov je zastonj in brez PCT-pogojev. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent
Ustvarjalne delavnice za otroke v Art kampu so vsak konec tedna v Mestnem parku. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

V Mestnem parku, kjer poteka dopoldne in popoldne pod okriljem Narodnega doma in partnerjev postlentovski Art kamp, so otroci v soboto in nedeljo poslušali pravljico, ustvarjali na delavnicah, gledali lutkovno predstavo in se razgibavali. Pravljične urice, različne delavnice in lutkovne predstave so na programu do konca avgusta. Medtem ko za otroško organizirano rajanje ali ustvarjanje na trati ni omejitev, opozarjajo na PCT-potrdilo pred vstopom na ograjeno prizorišče v Mestnem parku, kjer so ob večerih koncerti, in ga tudi dosledno preverjajo. Pogoj PCT je za ograjo, četudi na prostem, nujen. Je pa muziko mogoče poslušati le nekaj korakov proč, saj je v neposredni bližini več klopi. Četudi je med dogodki še mogoče kaj ujeti zastonj, pa brez PCT-potrdila skorajda ni več mogoče nikamor.

​Vrhunec in zaključek z Operno nočjo

V okviru Lenta po Lentu bo prihodnji petek zvečer na balkonu Rotovža nastopil Simpatico. Mariborski pesnik in dramatik Rok Vilčnik se je v svojem novem projektu povezal z mariborskim kitaristom Markom Zaleteljem. Prav tako je za petek med arkadami mariborskega gradu napovedan koncert Alje Senčar in Kristjana Štelcerja, članov skupine Grooveland. Dan kasneje bosta v Mestnem parku svoj kantavtorski projekt predstavili kitaristka Urška Supej in vokalistka Maša But. Bijelo dugme, Soulfingers, Luka Šulić & Evgeny Genchev ter že razprodana Dubioza Kolektiv so večji postlentovski koncerti, ki se bodo odvrteli avgusta.

Trg Leona Štuklja je v petek pokal pod zvoki Luke Basija. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Poletno dogajanje bo zaokrožila Operna noč 23. septembra na Glavnem trgu v Mariboru. Tradicionalni brezplačni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor, sestavljajo najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti in jim vselej prisluhne ogromno ljudi. Če bi bilo napovedano slabo vreme, je rezervni termin dan prej, 22. septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta