V domovih za starejše zaskrbljeni: "Ni veliko razumevanja pri svojcih. Mislijo, da gre pri tej epidemiji za teorijo zarote"

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
02.07.2020 04:45

V mariborskih domovih za starejše so prireditve in obiski, za zaostritev ukrepov se za zdaj niso odločili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potem ko se je življenje v domovih za starejše v glavnem že vrnilo v običajne predkoronske tirnice, so določen "nadzor" nad obiskovalci le ohranili. V večini domov še veljajo omejitve glede števila obiskovalcev pri posameznem stanovalcu, ponekod se pričakuje tudi predhodna najava obiska, povsod pa morajo obiskovalci podpisati izjavo, da so v zadnjih 14 dneh brez bolezenskih znakov.

​Izjava, merjenje temperature in maska

"Obiskovalci lahko prihajajo v naš dom brez najave, a se morajo ustaviti pri recepciji, kjer podpišejo zdravstveno izjavo in jim izmerimo temperaturo. Obvezno morajo nositi zaščitno masko, če hodijo po domu, ni pa maska obvezna na prostem," razlaga Gregor Žigon, direktor Doma pod gorco. Ali nameravajo zaostriti pravila? "Spremljamo epidemiološko sliko in glede na to se bomo odločili, niti ne bomo čakali navodil," odgovarja. Vzdušje med stanovalci je dobro, v domu so spet tudi prireditve. "Kadar je lepo vreme, se te večinoma izvajajo na prostem. Namenjene pa so zdaj le našim stanovalcem - prej smo nanje vabili tudi druge obiskovalce. Stanovalci prireditve radi obiskujejo: ko jih med epidemijo ni bilo, so jih pogrešali," še pravi direktor Doma pod gorco.
Tudi v domu Tezno vsakodnevno spremljajo epidemiološko sliko - odkar se je virus spet pojavil v Mariboru, še toliko bolj. Najav obiskov v tem domu niso ukinili. "Svojcem merimo temperaturo, podpisujejo izjave o zdravstvenem stanju, zdaj pa jih tudi sprašujemo: Ste bili na Hrvaškem? Preko facebooka smo jih prosili, naj bodo odgovorni ... Tudi zaposleni si merimo temperaturo, nosimo maske. Zaposlene smo s posebnim dopisom tudi pozvali k skrbnemu ravnanju in jih prosili, naj spremljajo epidemiološko sliko in naj se zavedajo, kaj za nas pomeni, če bi kdo zbolel," pravi direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko.
Kakšne pa so izkušnje s svojci, ali ti upoštevajo nasvet, da naj bi prve dni po dopustu ne prihajali v dom? "Ravno smo se dogovorili, da bomo svojce v primeru, da so dopustovali na Hrvaškem ali so bili te dni na mariborski urgenci, prosili, da vsaj teden dni počakajo, preden pridejo obiskat sorodnika v domu. Velika težava je: vidimo, da ni veliko razumevanja pri svojcih," pravi Cajnkova. Imajo svojci občutek, da pretiravate? "Da. Žal tako razmišljajo," potrdi. In doda: "Še naprej bomo pozorno spremljali stanje in se ravnali po priporočilih pristojnih in glede na dejansko situacijo."

Obiski omejeni

V Sončnem domu in Domu Danice Vogrinec so obiski omejeni na eno zdravo osebo, ob prihodu se je treba prijaviti v recepciji, imeti zaščitno masko, obvezni so razkuževanje rok, merjenje telesne temperature in podpis izjave, odsvetuje se, da so obiskovalci starostnikov otroci in mladostniki. V Sončnem domu še posebej opozarjajo na previdnost v času dopustov. Priporočajo, da svojci ne pridejo na obisk vsaj en teden po vrnitvi z dopusta v regijah, kjer je tveganje za okužbo povečano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta