Aktualno

Uredniška ocena Kanglerja in Arsenoviča na Večerovem soočenju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kangler in Saša Arsenovič
Igor Napast

Franc Kangler - 3

Franc Kangler
Igor Napast

Kljub precejšnjemu zaostanku v javnomnenjski raziskavi Franc Kangler soočenja ni izkoristil za frontalni napad na favorita, kot celotno kampanjo je ostal pri bolj mirovniški taktiki, spravljivi drži. Všeč mu je bila primerjava s predsedniškim kandidatom Logarjem, a kot je bil za poslanca SDS preveliko breme Janšev nahrbtnik, vse kaže, da mu Mariborčani nikdar ne bodo povsem odpustili radarjev. Čeprav se je za njih večkrat opravičil. Morda že nekoliko vdan v nov politični poraz Kangler ni pokazal všečne borbenosti kot na družbenih omrežjih. Njegova bleda sporočila so bila sicer jasna: če boste izvolili Arsenoviča, bo življenje dražje, razvijal pa se bo še naprej le center mesta, če boste izvolili mene, bom prisluhnil občanom, življenje v mestu bo boljše za vse, ne le za peščico. Izkušeni politik bo imel vedno vrhunski občutek, kako zlesti ljudem pod kožo, da so pod vtisom, kako jih razume in se v bistvu bori za njih, toda v Mariboru večine očitno ne more več pretentati. Ne, Kangler res ni dalajlama. Ob obljubah, kako bo preplastil vse luknjaste ceste, mu zmanjka širši pogled v prihodnost, vsebina. Če bi populizem morda pri kakem drugem nasprotniku še vžgal, mu je pri županu z rezultati toliko težje. A kljub morebitnemu novemu političnemu porazu Kangler napoveduje, da še ni konec njegove politične kariere. Ni še gotof.

Saša Arsenovič - 4

Saša Arsenovič
Igor Napast

Pri aktualnem županu Saši Arsenoviču se prav čuti, kako so mu tovrstne razprave odveč, najbrž si je že izračunal, koliko manj je z ekipo produktiven zaradi časa, ki ga vzame volilna kampanja. Toda rojeni gospodarstvenik je v minulih štirih letih dokazal, da se lahko nauči tudi politične obrti. Ker so potem tudi rezultati boljši. V drugem delu mandata je recimo ponotranjil participativni proračun in ugotovil, da je v mestu več mestnih četrti in krajevnih skupnosti, zato je tudi poznavalsko odbijal napade nasprotnikov, ki so zmotno ocenili, da je to njegova najšibkejša točka. S Kanglerjem je opravil že na začetku z izbiro, ali volivci želijo stopiti v leto 2023 ali se vrniti v leto 2013, in največjo razliko med njima: Kangler deluje z danes na jutri, on pa sistematično z dolgoročno vizijo, kaj želi v mestu doseči. Ravno med soočenjem je udarila še pomembna novica, da ga bo kljub nekaterim pomislekom v mestnem odboru v drugem krogu podprla največja vladna stranka Gibanje Svoboda. Arsenovič ima pri razumevanju javnega položaja še največje težave s transparentnostjo, tako recimo ni želel razkriti, kdo so financerji njegove kampanje in koliko je vredna. Manj izpostavljenosti bi tako morda res lahko bil razlog, da bi bil to njegov zadnji mandat, če bo v nedeljo znova izvoljen. A bolj verjetno je, da bo o tej dilemi presodila njegova (ne)uspešnost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?