Umrl je Pavel Ledinek, znani izumitelj in gospodarstvenik

Damijan Toplak
02.01.2021 00:06
Gospodarstvenik iz Hoč je umrl v 82. letu starosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavel Ledinek. Njegovo delovno pot so zaznamovale številne inovacije in podjetniške nagrade.
Igor Napast

V 82. letu starosti je na lansko silvestrsko popoldne umrl Pavel Ledinek. Bil je znani izumitelj in gospodarstvenik, ki je v Hočah vodil in bil lastnik podjetja Lestro Ledinek, medtem ko je njegov sin Gregor Ledinek lastnik in direktor podjetja Ledinek Engineering. Obe podjetji poslujeta zelo uspešno, skupaj pa zaposlujeta okrog 400 ljudi. Podjetji sta znani po proizvodnji visokotehnoloških strojev za lesno industrijo, katere prodajajo širom sveta. Pavel Ledinek pa je bil znan po tem, da je bil v podjetju dejaven praktično do konca življenja, saj se je vsak dan sprehodil po proizvodnji in s svojimi zaposlenimi delil svoje bogate izkušnje. Pavel Ledinek je študij strojništva dokončal leta 1965, strojegradnjo pa je kot obrtniško dejavnost z enim zaposlenim pričel leta 1967 na vogalu Pajkove ulice in Betnavske ceste v Mariboru. Zametki njegove tovarne Ledinek v Hočah pa segajo v leto 1986.

V 82. letu starosti je umrl Pavel Ledinek.
Igor Napast

V predlanskem pogovoru za Večer je Pavel Ledinek med drugim povedal: "Katastrofalno in zaskrbljujoče je, da celi Maribor nima enega strojnega ključavničarja, ki bi lahko popravil stroj. Recept za Slovenijo pa je, da gremo bolj pokončno po poti, ki bi omogočala in cenila zasebno pobudo. Biti delodajalec je ena težka in odgovorna služba. Upam, da bom dočakal, da bo o kakem delodajalcu napisano več dobrega kot slabega. Zato je treba spremeniti odnos do podjetništva in podjetnikov. Divje lastninjenje je mimo, postajamo pravna država, zato moramo omogočiti malemu podjetniku dolgoročno vero v to poslanstvo."

V pogovoru za Večer je Pavel Ledinek iz svojih dolgoletnih izkušenj v gospodarstvu še povedal: "Podjetništvo je kot alpinizem, na vrh vodi več poti, mi smo izbirali najtežje. Seveda je treba imeti določene sposobnosti in predvsem verjeti, da bo podjetnik to pot zmogel." O prenosu družinske podjetniške tradicije na mlajše generacije pa: "Gregor ima že sedaj svoje podjetje Ledinek Engineering. Podjetji sta ločeni, čeprav imata nekaj skupnih služb in skupni izdelek. Trudita se poslovati po najboljših močeh pod znamko Ledinek. Glede na to, da sva oba inovatorja, prihaja tudi do tekmovanja. Naša naloga pa je, da potem, ko bom sam izpregel, prenesem vodenje na kadre, ki že več let nastajajo v firmi, in na mlade, ki prihajajo. To so tudi vnuki, od katerih eden že študira strojništvo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta