Ukrepi v Mariboru: Po ukinitvi mestnega prometa brezplačno parkiranje, po zaprtju lokalov oproščeni določenih taks, najemnin ...

Branka Bezjak Branka Bezjak
15.03.2020 17:43

Mariborsko mestno vodstvo je sprejelo nekatere nove ukrepe, tudi takšne, ki milijo stroške najemnikov lokalov, ki morajo biti v občini že od danes zaprti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Z današnjim dnem velja odredba župana Maribora Saše Arsenoviča zaprtju o vseh lokalov z izjemo trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov ter obratov, ki dostavljajo hrano. Zlasti gostinci, pa tudi ostali, opozarjajo na izpad dohodka, čeprav se hkrati sicer strinjajo z ukrepom in se zavedajo, da je treba biti solidaren ter ravnati tako, da se širjenje koronavirusa čimbolj omeji. Župan Arsenovič je že sporočil, da bodo vsi, ki so najemniki občinskih lokalov, že od prvega marca oproščeni plačila najemnin, prav tako bodo uporabniki občinskih površin za gostinske vrtove oproščeni plačila komunalne takse.

S prvim marcem bodo gostinci in ostali uporabniki javnih površin oproščeni plačila taks. 
Sašo Bizjak
Pri oddelku za psihiatrijo bodo lahko brezplačno parkirali zaposleni v UKC Maribor. 
Igor Napast

"To je vojna brez orožja"

Župan Arsenovič je izpostavil še, da se kot pravilna izkazuje odločitev, da v občini ne organizirajo posebnega varstva za otroke staršev, ki so vključeni v službe, ki skrbijo za preprečevanje oziroma militev posledic koronavirusa. Vlada je namreč danes izdala prepoved organiziranega varstva otrok, četudi naj bi bilo v skupini samo po šest otrok. "Dovolj je, da se samo en od teh šestih okuži. Okuži še druge, nekdo od njih odide domov, okuži svojega starša, ki dela v gasilski brigadi in nato mora domov celotna ekipa gasilcev, enako je lahko pri reševalcih, zdravnikih ... Torej smo brez teh ljud, ki skrbijo za nas. Zato apeliram na vse, da se resetirajo, da pozabijo na to, da bo nekaj nekdo zanj naredil- bodisi država bodisi občina, o tem se bomo pogovarjali kasneje. Dajmo se sedaj takoj postaviti v situacijo, da je to vojna, pri kateri na srečo ni orožja, ampak je virus, ki ga ne vidimo, počne pa enako. Pojdimo v samoizolacijo in skrbimo zase, vsak pa naj pomisli, kaj lahko naredi za ustavljanje virusa," je še dejal Arsenovič. Dodajmo, da so možnost varstva otrok zdravstvenih delavcev ponudili že v Društvu študentov medicine Maribor.

Pogrebi v ožjem krogu

Dodajmo še, da sta od jutri zaprta tudi oba zbirna centra za odpadke v Mariboru. Enak ukrep velja tudi za vse zbirne centre v primestnih občinah, v katerih izvajajo javno službo ravnanja z odpadki. Odvoz iz gospodinjstev bo potekal po rednem koledarju odvozov.
Do nadaljnjega ostajajo zaprte vse lokacije javnih sanitarij v Mestni občini Maribor, za obiskovalce pa je vrata zaprl tudi Akvarij-terarij in mariborsko Zavetišče za živali. Od ponedeljka smuka na Pohorju ne bo več mogoča.
Pogrebne slovesnosti se izvajajo zunaj in v najožjem družinskem krogu, do največ deset ljudi.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta