Tudi v Mariboru se je začelo cepljenje mlajših otrok: "Sev omikron že kroži, ne želimo tvegati"

Jana Juvan
18.12.2021 05:25

Prvih 38 otrok, starih od pet do dvanajst let, so cepili včeraj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Doslej so v Mariboru cepili več kot 5300 otrok. Pri nobenem niso zabeležili pomembnih neželenih učinkov cepljenja. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Včeraj so starši na cepljenje proti covidu-19 v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor prijavili 38 otrok, starih od pet do dvanajst let. V zdravstvenem domu so cepili tudi 5290 otrok med 12. in 18. letom, je povedal direktor zdravstvenega doma dr. Jernej Završnik. "V Mariboru je približno 14 tisoč otrok, torej še nismo dosegli 50-odstotne precepljenosti. Cepljenje priporočamo otrokom, ki imajo kronične bolezni. Je pa varno in smiselno cepiti tudi ostale otroke v tej starostni skupini. Pomembno je tudi pri otrocih, kjer so v družini ljudje iz rizičnih skupin in se iz objektivnih razlogov ne morejo cepiti," je še povedal.

Doslej pri nobenem otroku niso zabeležili pomembnih neželenih učinkov cepljenja. Tudi v ZDA, kjer cepljenje otrok poteka najdlje, po Završnikovih navedbah niso beležili resnih zapletov, so pa imeli šest smrti otrok zaradi covida-19: "Korona prizadene predvsem starejše. Mlajši ne zbolevajo s tako težkimi kliničnimi slikami, kljub temu pa smo v Sloveniji obravnavali že 55 otrok z večorganskim vnetnim sindromom."

Ker otroci dobijo manjši odmerek Pfizerjevega cepiva, iz ene viale dobijo deset otroških odmerkov cepiva, ki ga razredčijo s fiziološko raztopino, tega pa je nato treba porabiti v nekaj urah, bodo cepili samo naročene otroke, saj ne želijo tvegati, da bi morali cepiva zavreči.

Starši, ki smo jih včeraj srečali v čakalnici, so povedali, da niso imeli večjih pomislekov pred cepljenjem, saj da zaupajo znanosti. "Cepljena sva oba z ženo in 19-letna hčerka. Ker veliko potujem, si ne želim prinesti česa domov," je dejal Gorazd Kulovec, ki je pri cepljenju spremljal skoraj 12-letnega sina. Podobno je povedala Urška Morel, ki je prišla z osemletnim sinom, njena 13-letnica pa je že cepljena. "Sev omikron že kroži, ne želimo tvegati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta