Travma delavk v podjetju Cutting Edge: Kakšen frizer, nimajo niti za otrokove čevlje

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.03.2023 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cutting Edge je na istem naslovu v Melju kot Z-Line, le pod drugim imenom nadaljeval posel za evropsko avtomobilsko industrijo.
Igor Napast

Preden je mariborsko podjetje Z-Line pristalo v stečaju, so nekatere zaposlene odpustili, tudi na način, da so same dale odpoved, in jih prezaposlili v junija lani ustanovljeno firmo Cutting Edge. Na istem naslovu v Melju, le pod drugim imenom so nadaljevali posel za evropsko avtomobilsko industrijo. Nadaljevala so se tudi zamujanje, neizplačevanje plač in drugo kršenje delavskih pravic.

Primera, ki bi zaradi sumljivega poslovanja in ravnanja z zaposlenimi moral biti v zenitu inšpekcijske ali še katere druge preiskovalne obravnave, so se inšpektorji sprva lotevali z izdajanjem glob poslovodstvu, a ni bilo učinka. Hude stiske delavk, ki so spraševale, kako lahko dopuščajo takšno početje, in Večerovo vztrajanje, zakaj ne ukrepajo bolj ostro, je pripeljalo do novega koraka. Inšpektorat za delo je vendarle spisal kazensko prijavo.

Zadnja plača lani

Ena od šivilj (njeno ime varujemo v uredništvo) pripoveduje: "V Z-Line sem izgubila štiri plače, zato da sem lahko obdržala delo v Cutting Edge, sem molčala. Nekaj časa v podjetju ni bilo elektrike niti kurjave. Najprej smo imeli malico organizirano v službi, od novembra lani je ni bilo več, niti plačila ni bilo. Direktor (Martin Eckerstorfer, ki živi na Dunaju, op. p.) je prišel na obisk enkrat na teden ali na 14 dni in govoril nemško ali angleško." Tako da ga večina od skupno 70 delavk niti ni razumela.

Igor Napast

Že nekaj mesecev so brez informacij, kaj se dogaja, ne vedo, kakšni so načrti lastnika. Cutting Edge je v večinski lasti nemškega Prjct One Holdinga, manjšinski družbeniki so nemški Recaro Automotive in avstrijska Logcon East ter Corfin. S poslovodstvom smo večkrat poskušali vzpostaviti stik, vendar telefon zvoni v prazno, vrata podjetja so zaprta.

Sogovornica pove, da je zadnjo plačo dobila lani. "Konec decembra so nas poslali v čakalnico. Ne morem plačati elektrike, plina ... Ker imam kredit za pohištvo, sem izprosila, da so mi izredno nakazali 300 evrov. Živimo v majhnem najemniškem stanovanju. Imam dva otroka, ki hitro rasteta, a jima v zadnjem letu nisem kupila čevljev," opisuje razmere, ki jo tiščijo v obup. "Kakšen frizer? Ne spomnim se, kdaj sem bila pri frizerju," omeni, da je to zdaj povsem nepomembno. Če ne bi bilo moža, ki prejema redno, ne visoko plačo, bi jo najbrž strlo. "Želim normalno živeti in delati, ne želim socialne podpore ali izkoriščati sistema. Direktor seveda raje plača nekaj tisoč evrov kazni, kakor da bi dal plače zaposlenim. S sodelavkami ne razumemo, kako lahko vlada to dovoli. Kaj delajo inšpektorji? Zdi se, kakor da zakoni v Sloveniji bolj pomagajo delodajalcu kot delavcu," povzema razmišljanje kolegic.

Neučinkovito izdajanje glob

Inšpektorat za delo je podjetju Z-Line in vodstvu po tem, ko je na kršitve opozoril sindikat, začel pošiljati opomine in opozorila. Kaznoval jih je zaradi neizplačila plače v zakonsko določenem roku, in ker delavci niso prejeli pisnih obračunov plač, skupno v znesku 24.700 evrov. Cutting Edge, nasledniku Z-Line, so zaradi neizplačila plač in nepravilno odrejenega nadurnega dela spisali prekrškovno odločbo v višini 7500 evrov, direktor bi moral plačati 1050 evrov. Z 850 evri so jih kaznovali zaradi nesprejetega akta o pogojih za opravljanje dela oziroma vrsto dela. Vprašanje je, ali bodo globe sploh kdaj poravnane. Po treh letih se izbrišejo iz evidenc. Ker je Z-Line v stečaju, jih bo najbrž treba prijaviti kot terjatev v stečaju.

Vsi postopki še niso zaključeni. Znašli so se v situaciji verižnih nepravilnosti in tako očitnih kršitev, da bi lahko podjetje in direktorja globili iz meseca v mesec, kar je nesmiselno. Zato se je inšpektorat za delo, ki ga vodi Luka Lukić, odločil za radikalnejšo potezo, ki jo prakticirajo v izjemnih primerih. Da "zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev (kot na primer izplačilo plač z zamudo, neizplačilo plač in regresa za letni dopust) zoper pravno in odgovorno osebo delodajalca Cutting Edge poda naznanilo kaznivega dejanja policiji," so pojasnili pred dnevi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta