Tradicija mariborskega relija starodobnikov se nadaljuje: Letos start v Kamnici in ne na Trgu svobode v Mariboru

Vlado Paveo
18.08.2023 02:00

Tokrat bo reli dolg 103 kilometre, ob spretnostnih preizkušnjah na parkirišču E.Leclerca v Bohovi, se bodo udeleženci podali po Slovenskih goricah do Ptuja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veteran klub Maribor, najstarejše slovensko tovrstno društvo, prireja že 34. mednarodni reli starodobnikov. 
Andrej Petelinšek

Tretja avgustovska sobota je že več kot tri desetletja v Mariboru in okolici v znamenju ljubiteljev starodobnih vozil ter njihovih častitljivih lepotcev na dveh ali štirih kolesih. Veteran klub Maribor, najstarejše slovensko tovrstno društvo, ki deluje od leta 1986, prireja že 34. mednarodni reli starodobnikov. Le dvakrat so bili prireditelji primorani kloniti pred višjimi silami in reli odpovedati: leta 1991 zaradi slovenske osamosvojitvene vojne in 19 let kasneje zaradi razsajanja koronavirusa.

Ker pod oblastjo sedanjega mariborskega župana Saše Arsenoviča za tovrstno dejavnost kluba, ki sicer sodi med društva v javnem interesu, saj opravlja pomembno poslanstvo za ohranjanje tehnične dediščine, z odmevnim relijem pa je tudi kamen v mozaiku turistične ponudbe mesta, ni pravega posluha, so se prireditelji odločili, da bodo tokrat start in finiš relija izvedli v sodelovanjem s predstavniki tamkajšnjega konjeniškega kluba na hipodromu v Kamnici in ne, kot je bil običaj, na Trgu svobode v Mariboru. Razlogov je več, eden je prav gotovo draga ekonomska najemnina, ki jo je za uporabo klubskih prostorov uvedla občinska oblast, pa silna birokratsko-administrativna navlaka, potrebna za pridobitev dovoljenj za prireditev v mestnem središču, kar ljudje, ki se volontersko ukvarjajo s starodobništvom, težko zmorejo.

Tokrat bo reli dolg 103 kilometre. 
Andrej Petelinšek

Tokrat bo najstarejši slovenski reli starodobnikov prvič pod okriljem mednarodne zveze starodobnih vozil, zato bo imel še posebno težo. Je četrti izmed petih, ki štejejo za pokal slovenske zveze, pred Mariborom so bili reliji že v Kopru, Postojni in Murski Soboti, za mariborskim bo le še v Tolminu. Da bi k sodelovanju pritegnili čim več udeležencev, bodo tokrat podeljevali pokale tudi za družine, mlade voznike in voznice in ne le za najboljše v posameznih starostnih kategorijah vozil na štiri in dveh kolesih.

Tokrat bo reli dolg 103 kilometre, ob spretnostnih preizkušnjah na parkirišču E.Leclerca v Bohovi, se bodo udeleženci podali po Slovenskih goricah do Ptuja, kjer si bodo ogledali grad, pa dalje do Stojncev in Cvetkovcev, na hipodrom pa se bodo vračali po Dravskem polju po regionalki Ptuj-Maribor. Skratka čaka jih kar dolga in zahtevna preizkušnja. Prireditelji, ki pričakujejo okoli sto vozil, ne dvomijo, da jo bodo zmogli. Za vse pa bo najlepša nagrada aplavz ljudi, ki jih bodo pozdravljali na preizkušnjah in ob poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta