"Totalni poden, alkohol sem skrival," je priznal in s pomočjo skupine Anonimnih alkoholikov premagal odvisnost

Nina Ambrož Nina Ambrož
19.02.2020 17:19

Tako odkrito o klasični pijanski praksi spregovori član skupine AA za pomoč zasvojencem z alkoholom, ki v Sloveniji deluje 30 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slika je simbolična.
Shutterstock

"Ko sem pil, sem lahko živel s polnimi pljuči in velikimi krili." Ta tipični občutek, ki prežema alkoholike, opiše Stane, ki ne pije 26 let. Alkohol je skrival med perilom in v garaži, pravi, da je bilo kot v filmu. Prakticiral je klasičen model, nosil ga je s sabo v žepu, torbici. "Bil sem totalni poden." Vendar se je pobral z dna. Uspelo mu je s pomočjo skupine Anonimnih alkoholikov (AA), ki v Sloveniji deluje 30 let, njihova srečanja pa potekajo v 29 krajih, tudi v Mariboru.

Edini pogoj: želja prenehati piti

Ob okrogli obletnici so AA v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor danes pripravili informativni dogodek, ki so se ga udeležili zaposleni v različnih zdravstvenih ustanovah, zaporih in drugi zainteresirani. Govorili so o brezplačnem programu pomoči AA, ki ne deluje po principu šablone, ampak v njem vsak alkoholik preko spoznavanja sebe in izkušenj drugih alkoholikov najde svoj način, kako končati zasvojenost. Temelji pa na principih, ki jih je leta 1935 vpeljal ustanovitelj AA Bill Willson, Američan, in so se razširili v 180 držav. Nihče ni voditelj, šef, osnova druženj sta izmenjava izkušenj in branje določenih knjig.

Ljudje, ki imajo osebne izkušnje z alkoholom, so v Mariboru nagovorili različne strokovnjake in skrite alkoholike. 
Sašo Bizjak

Vrtenje v krogih in usodna mušnica

Stanetova impresivna, zapletena zgodba je primer, kako se da premagati neustavljivo željo po alkoholu in dolgoletno pijansko prakso, kako živeti s to boleznijo in počistiti s krivdo, sramom, strahovi. Z alkoholnim avanturizmom je začel kot introvertiran 16-letnik, nagnjen k dramatiziranju, pretiravanju, kadar je bil potrt ali mu je kaj izjemno uspelo. "Ljudje, ki hodijo v redno službo in imajo normalno življenje, so za luno," si je mislil, živel po svoje in izkoriščal socialne transferje. Njegova alkoholna kampanjščina se je kljub poroki in družini z otroki naslednjih 20 let strahovito stopnjevala, dokler ni spoznal, da "sem v živem blatu. Nehal sem se družiti. Dobil sem tresavico, paranojo. Psihični mački so bili grozoviti." Ko so izvidi pokazali, da ima uničena jetra in ga je zdravnik (verjetno ironično) vprašal, ali je pojedel mušnico, se mu je izpovedal in (si) priznal - alkoholik sem.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta