Tonin obiskal Maribor. O čem sta govorila z županom Arsenovičem?

Barbara Bradač Barbara Bradač
09.01.2022 18:41

Župan Saša Arsenovič z ministrom za obrambo Matejem Toninom o aktualnih projektih ministrstva v Mariboru. Ministrstvo bo zgradilo novo telovadnico v Vojašnici generala Maistra, ne bo pa sodelovalo pri izgradnji atletske infrastrukture v Športnem parku Tabor. Pri OFEM bo vojska pomagala organizacijsko. Pa tudi o načrtih za posodobitev Izobraževalnega centra Pekre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na delovnem obisku se je v nedeljo v Mariboru mudil minister za obrambo Matej Tonin in sestankoval z ekipo župana Saša Arsenoviča. 

Saso Bizjak

Sredi prihodnjega leta bo Maribor gostil okoli 3600 mladih športnikov iz 50 evropskih držav, saj bo mesto prizorišče športnega dogodka za mlade upe Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), a za izvedbo tekmovanj je potrebno izgraditi še nekaj športne infrastrukture. Predvsem manjkata atletska ogrevalna steza in atletska dvorana. Ker tudi slovenska vojska potrebuje športni objekt, Vojašnica generala Maistra pa je v neposredni bližini Športnega parka Tabor, je vzklila ideja o skupni investiciji v atletsko infrastrukturo v Športnem parku Tabor, ki bi bila namenjena potrebam mesta, vojske in Olimpijskega festivala evropske mladine. O tem so danes razpravljali minister za obrambo Matej Tonin, mariborski župan Sašo Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved, a skupna športna infrastrukturna ideja ne bo vzklila. Bo pa Slovenska vojska na OFEM pomagala logistično in tehnično.

Saso Bizjak

Ministrstvo za obrambo bo prenovilo Vojašnico generala Maistra in pri tem zgradilo posebno telovadnico za usposabljanje in treninge vojakov. A potrebe vojske in športnega festivala so tako različne, da skupnega investicijsko infrastrukturnega jezika pri tej točki niso našli. "Ne, da nismo našli skupnega jezika, smo se dogovorili, da bomo projekt tehnično podprli, ampak v infrastrukturnem smislu mora občina sama stvari zagotoviti. Lahko pa občina računa na našo logistično podporo pri sami organizaciji projekta," je po sestanku povedal minister Tonin in dodal, da bo vojaška telovadnica v popoldanskem času odprta za rekreacijo Mariborčanov. Veseli ga, da bo občina pomagala z umestitvijo telovadnice v prostorski načrt. Župan Arsenovič je bil vseeno zadovoljen. "Uspeli smo doseči zelo veliko konstruktivnih pogovorov, povsod, kjer je bilo mogoče. Tukaj pa ne gre mešati jabolk in hrušk," je povedal. Prav na to temo je občina sklicala nedeljsko izjavo za medije.

Saso Bizjak

Mariborska občina je tako glede novogradnje ogrevalne atletske steze in atletske dvorane še v negotovosti. Zanju še v celoti nima zagotovljenega denarja niti v občinskem proračunu. Na prostoru športnega parka je najprej predvidena izgradnja rezervne atletske ogrevalne steze, ki je nujna tudi za OFEM. Po grobih ocenah bi stala dva milijona evrov, zanjo je občina že naročila prostorsko prevetritev. Druga faza pa je izgradnja atletske dvorane, ki je ocenjena na 4,5 milijona evrov, ob čemer je predvidena še rekonstrukcija tribune atletskega stadiona z izgradnjo garderob, sanitarij in večnamenskih prostorov. "Mestna občina Maribor finančne konstrukcije nima zaprte. Projekt pripravljamo, občina je odkupila zemljišče," je povedal podžupan Medved.

Na nedeljskem sestanku so se še dogovorili, da bo ministrstvo za obrambo, ki je v zaključni fazi pridobivanja dodatnih zemljišč, moderniziralo Izobraževalni center Pekre, kjer bodo zgradili prostor za usposabljanje slovenskih prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Obrambno ministrstvo bo na ministrstvo za delo preneslo zemljišče na Teznu, da ga bodo ti lahko zamenjali z drugim občinskim zemljiščem in tako omogočili širitev tezenskega doma za starejše. Župan Arsenovič je dobil tudi podporo prvaka Nove Slovenije Tonina pri izgradnji tunela od Mlinske ulice do Koroškega mostu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta