Štajerska še naprej zaostaja od povprečja v državi. Kakšno pa je stališče znanih Mariborčanov o cepljenju proti covidu-19?

Ana Lah Ana Lah
29.07.2021 06:16
Podravska regija je še vedno na zadnjem mestu po deležu cepljenih. Z vsemi odmerki je po zadnjih podatkih cepljenih 113.068 ljudi, torej 34 odstotkov, kar je za dobre tri odstotke manj od slovenskega poprečja. Kakšno stališče imajo o cepljenju, smo povprašali nekaj prepoznavnejših obrazov na Štajerskem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje je odgovorno dejanje in pomeni zaupanje v znanost, pravijo sogovorniki.
Sašo Bizjak

Andrej Petelinsek

Saša Arsenovič, župan mestne občine Maribor: "Strategijo spopadanja z virusom SARS-CoV-2 vodi država. Trenutno je kot najučinkovitejši način za izhod iz zdravstvene krize, povezane s širjenjem tega virusa, prepoznana čim višja precepljenost prebivalstva. Mestna občina Maribor se je z vsemi svojimi pristojnostmi, ki so seveda omejene, v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor angažirala za čim višjo ozaveščenost in precepljenost občanov. Verjamem, da je odločitev za cepljenje odgovorno dejanje posameznika in prispevek na poti k življenju brez covida. Ob tem poudarjam, da za cepljenje odpadejo številne omejitve, ki veljajo za necepljene - med drugim nenehno vnovično zamudno in kmalu tudi drago testiranje. Zato vsem, za katere je to primerno, priporočam, da se cepijo ter živijo in delajo s čim manj omejitvami."

Saso Bizjak

Marija Lešer, ravnateljica III. gimnazije Maribor: "Človek se mora odločiti za najboljše možno glede nase in na okolico, a odločitev mora ostati osebna. Dolžni smo biti odgovorni zase in za okolico. V našem kolektivu je bilo z drugim odmerkom cepiva cepljenih že tri četrtine kolektiva. Verjetno bo ta delež do začetka šolskega leta še zrasel, ob upoštevanju dejstva, da bodo testi plačljivi, in glede na to, da se bo najbrž nadaljevala zahteva po PCT. O številu cepljenih dijakov nimamo podatka, ker pri mladoletnih takšne odločitve sprejema družina, polnoletni pa naj se sami odločijo, kako bodo ravnali do sebe in svojega zdravja. Želimo si, da bomo lahko pouk izvajali v šoli."

Andrej Petelinsek

Boris Krabonja, profesor na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor ter ustanovitelj humanitarnega društva UP-ornik: "Sam sem se cepil, ker nisem imel razloga, da se ne bi. Mislim, da je to odločitev vsakega posameznika, in zavzemam se za to, da tako ostane. Jaz sem se cepil, ker sem učitelj in sem izpostavljen večjemu številu ljudi, ter zato, ker sem prelen, da bi se hodil vsak teden testirat. Če stroka meni, da je okej, potem ji zaupam. Tudi sicer nimam zadržkov pri jemanju zdravil, ki jih predpiše zdravnik. Tistim, ki imajo zadržke, bi svetoval, naj se posvetujejo z osebnim zdravnikom, v nobenem primeru pa ne na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer so Krek in ostali, ki so to temo popolnoma spolitizirali."

Andrej Petelinsek

Dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru: "Na podlagi izkušenj ob pojavu nalezljivih bolezni vemo, da je cepljenje edini način, s katerim se lahko civilizacija zaščiti pred razširjanjem teh bolezni. Če se ozremo samo sto let v preteklost, nam je jasno, kako bi živeli danes, če ne bi imeli programa obveznega cepljenja. Vpliva bolezni, ki so v preteklosti zaznamovale življenje sodobnega človeka, danes ne občutimo. Razmisleki, da bi lahko bolezen covid-19 premagali kakor koli drugače kot s cepljenjem, nima realne osnove in za normalno življenje pred epidemijo je nujno cepljenje dovolj velikega števila, da dosežemo skupinsko precepljenost."

Andrej Petelinsek

Tomaž Barada, predsednik Športne zveze Maribor in vodja Športnega centra Barada: "Glede na situacijo v svetu je prav, da se ljudje za cepljenje odločijo sami, ampak sam sem prepričan, da je za normalno življenje brez strahu treba biti cepljen. Slabo precepljenost lahko razumemo tudi kot nezaupnico vladi, ki je vsemu skupaj dala negativen predznak. A kljub temu bo življenje bistveno normalnejše, če bomo cepljeni. Vsem skupaj bo lažje."

Igor Napast

Marko Kocjan - Emkej, raper: "Verjamem, da se je cepiti dobro in prav, ampak še bolj verjamem v pravično možnost izbire posameznika."

Igor Napast

Gregor Lednik, predsednik Alpskega smučarskega kluba Branik in direktor tržnega komuniciranja Zavarovalnice Sava: "Odločitev o cepljenju, dokler ni zakonsko obvezno, prepuščam presoji posameznika. Sam sem cepljen, ker se zavedam, da bomo le tako lahko izkoreninili ta virus. Prekiniti moramo namreč možnosti prenašanja, a to nam ne bo uspelo samo s testiranji in zdravljenjem. Kot organizatorji treningov za smučarje, smučarke šole in velikih športnih prireditev - svetovnega pokala za zlato lisico - smo v lanskem letu dodobra občutili to, kaj pomeni nenehno manevriranje med odloki, tedensko, včasih tudi dnevno prilagajanje in kaj pomenijo dogodki brez gledalcev. Upam in verjamem, da nas bo cepljenje vrnilo v neko novo normalnost, ki pa nikoli več ne bo takšna, kot je bila pred to pandemijo. Zato vsekakor moj poziv vsem, ki še niso cepljeni: verjemite znanosti in se cepite. Da bomo lahko ponovno skupaj in da bomo lahko v miru uživali."

Dr. Gorazd Štumberger, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru: "Poslušam mnenje stroke in sem se cepil. Odločitev o cepljenju je stvar vsakega posameznika, ampak osebno ga priporočam vsem. Začenja se četrti val epidemije, in če ne želimo ponovnih omejitev, se je smiselno cepiti, čeprav me je strah, da to ne bo dovolj. Vsak posameznik bi se moral obnašati odgovorno do svojega zdravja in zdravja drugih. Menim, da je treba še naprej upoštevati in dosledno izvajati vse zaščitne ukrepe. Opuščanje nošenja mask, nošenje mask na bradi ali pod nosom kaže na nezadostno ozaveščenost in neodgovorno obnašanje posameznikov, kar lahko prispeva k širjenju (predvsem novih sevov) virusa."

26. januar 2012 - Ljubljana - Univerzijada v Mariboru, tiskovna konferenca. Tone Vogrinec FOTO: Tit Košir (tags: Sport - Četrtek - 26012012 - TITK2744) (foto: Tit Košir)
Tit Košir

Tone Vogrinec, nekdanji vodja slovenskega alpskega smučanja: "Sicer podpiram cepljenje, a menim, da sta ob tem potrebna previdnost in premislek, saj imam sam, odkar sem prejel prvi odmerek cepiva, torej štiri mesece, pogoste glavobole."

Sašo Bizjak

Alojzij Cvikl, mariborski nadškof in metropolit: "Varovanje zdravja je dejavno izkazovanje ljubezni do bližnjega, o katerem govori Sveto pismo. V času preizkušnje zaradi epidemije covida-19 moramo poskrbeti za svojo varnost in varnost svojih najbližjih. Papež Frančišek pravi, da je cepljenje 'etično dejanje, saj je v igri tvoje zdravje, tvoje življenje, pa tudi življenje drugih'. Ravno zato vas vabim, da se odločite za cepljenje proti covidu-19. Tako bomo z manj strahu pričakali jesen, in če bomo zagotovili ustrezno precepljenost, bodo lahko tudi naše cerkve ostale odrte za bogoslužje."

Sašo Bizjak

Herman Pušnik, ravnatelj Prve gimnazije Maribor: "Cepljenje je stvar vsakega posameznika, sam mora presoditi, kako najbolje zaščititi sebe in druge. V našem kolektivu smo že dosegli visoko precepljenost in menim, da je to bilo odgovorno. Pomembna sta zaupanje v znanost in tudi kolektivna odgovornost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta