Šivanje je priljubljeno pri vseh generacijah, celo med mladimi moškimi

Simona Dijak Simona Dijak
05.01.2020 06:33

Pod blagovno znamko Ninarozina se skriva simpatična ustvarjalka, ki med drugim vodi tečaj Šivalnica popravljalnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Logar je ena od tistih, ki so svoj hobi spremenili v službo.
Srđan Trifunović

Ena izmed Mariborčank (pred kratkim se je preselila v Rošnjo v občini Starše), ki dokazujejo, da ročna dela med mladimi še niso izumrla, je 34-letna Nina Logar, znana pod ustvarjalnim imenom Ninarozina. Njena zgodba je zanimiva, njeno delo navdihujoče. Tako kot se je ona za šivanje navdušila že v otroštvu, zdaj veselje do šivanja predaja naprej. Nina med drugim vodi tečaj Šivalnica popravljalnica in Šivalnica nadaljevalnica, velikokrat pa sodeluje na dogodkih, kot je Cunjami. Je namreč spretna tekstilna inženirka, pa tudi diplomirana komunikologinja.

Šivati se učijo tudi fantje

"Že od malega so me zanimali tekstil, oblačila, ročna dela. Drugače zanimanje za tekstil pripisujem temu, da je velik del moje družine delal v proizvodnji tekstila in da sta me v otroštvu čuvali babi in teta Regina, obe šivilji. Vendar pa je do študijskih let ostalo pri tem, da sem šivala samo na roke. Za šivalni stroj sem sedla šele, ko sem leta 2004 v podhodu, v bližini faksa, videla oglas za tečaj šivanja," slikovito razlaga o svojih začetkih.

Šivala oblačila za plesalce ob drogu

Svojo znamko Ninarozina razvija počasi, pravi, saj ni edini redni projekt, v katerega je vpletena. V zadnjih letih je znamka že skoraj poniknila in je tako šivala samo po naročilu, tudi "pole dance" oblačila (oblačila za plesalce ob drogu), v tem letu pa se je vrnila kot znamka, ki v ospredje postavlja reciklirana oblačila, sešita iz odpadnih oblačil in zavrženega tekstila. Med njimi so glavne zvonke - krila, sešita iz moških srajc in sakojev, ter majice in puloverji za moške. "Je kar hecno, kako smo par let nazaj skrivali, če je bil kak izdelek sešit iz starih oblačil, danes pa s tem damo izdelku dodano vrednost. Vesela sem, da je prišlo do tega premika v zavesti ljudi, da rabljeno ne pomeni slabo ... Sama sem večino svojih prvih oblačil sešila iz starih oblačil, sedaj pa jih z veseljem šivam tudi za druge," razlaga sogovornica.

Tečajniki pogosto mislijo, da je šivanje enostavno.
Srđan Trifunović

Moda kot črna packa tekstilij

In kaj je mladi ustvarjalki pri šivanju najbolj fascinantno, zanimivo? "Ogromno stvari! Vsak postopek v proizvodnji je zanimiv, že če pomisliš na vse stroke, ki so združene, da se lahko tekstil proizvaja. Med študijem mi je bilo še posebej fascinantno, kako natančni, hitri in dodelani morajo biti stroji in vsa logistika za proizvodnjo, iz katerih materialov vse lahko naredimo tekstil, kako lahko kopiramo lastnosti iz narave na tekstilije, na primer lotus efekt, katere tehnične zmogljivosti ima tekstil in kakšen napredek to prinaša človeštvu, še posebno na področju medicine, gradbeništva, zaščitnih oblačil ..."

Nina Logar je nad šivanjem navdušena od otroštva.
Srđan Trifunović
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta