Še tretje mesto podprlo pobudo 50 minut med Mariborom in Ljubljano

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.07.2019 14:19

Po Mestni občini Ljubljana in Mestni občini Maribor se je pobudi pridružila še tretja največja občina v Sloveniji po številu prebivalcev - Mestna občina Celje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vse mestne občine na trasi Maribor - Celje - Ljubljana so jasno izrazile mnenje, da podpirajo pobudo 50 minut med Mariborom in Ljubljano. Državljanska pobuda iz začetka junija 2019 se zavzema za vzpostavitev hitre železniške povezave med dvema največjima mestoma v državi.
Spletno peticijo je do danes podpisalo več kot 1700 ljudi, pobudo pa 18 mariborskih akademikov s stalnim ali začasnim bivališčem v Mariboru, ki so poklicno vezani na Ljubljano.
Danes je s pismom podpore pobudo podprla Mestna občina Celje in se pridružila Mestni občini Maribor in Mestni občini Ljubljana. V Listi kolesarjev in pešcev, ki je predstavila državljansko pobudo, si bodo prizadevali, da bi pobudo podprle tudi druge občine, ki prometno gravitirajo na omenjeno os, so zapisali v sporočilu za javnost.
Po podatkih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo se po štajerski avtocesti do Ljubljane dnevno vozi 45.000 vozil, promet pa se veča. Do leta 2030 bi se naj predvideno število vozil povečalo na 63.000 oziroma 23 milijonov vozil na leto. Hkrati pa promet na štajerski avtocesti pogosto ohromijo nesreče in vzdrževalna dela. 
Železniški prevoz je v tem trenutku zastarel, pot med Mariborom in Ljubljano v najboljšem primeru traja 2 uri, pogosto pa se dogaja, da so med potjo potrebni prestopi zaradi vzdrževalnih del na železnici.
Cilj pobude je, da ministrstvo za infrastrukturo začne s postopki idejnih rešitev ter pripravo prostorskega načrta in ostalimi postopki pridobitev dovoljenj za začetek investicije. Hitrejša povezava bi z zmanjšanjem potovalnega časa in povezovanjem regij predstavljala razvoj potencialov za celostno Slovenijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta