Rektorjev dan Univerze v Mariboru: Kdo je izstopal z uspehi in dosežki

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
30.01.2023 05:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ob osebni rasti 'do krova in pravega kova', kot bi dejal pesnik Tone Pavček, naj nikoli ne usahne naš notranji zagon za iskanje resnice, odgovorov in znanja," je zbrane nagovoril rektor Zdravko Kačič.
Andrej Petelinšek

Na Rektorjevem dnevu, ki na Univerzi v Mariboru (UM) poteka vsako leto konec januarja, so s slovesnostjo počastili tiste, ki so s svojim delom in dosežki v študijskem letu 2021/22 izstopali ter prispevali k razvoju in večji prepoznavnosti univerze. Osrednji govornik je bil rektor UM Zdravko Kačič, ki je priložnost, kot je običaj, izkoristil za izpostavitev lanskoletnih dosežkov univerze, pa tudi za razmislek o aktualnih družbenih problematikah in izzivih. Tokat se je dotaknil hitrega tehnološkega napredka in negativnih vplivov umetne inteligence. "Postavljeni smo pred izziv odpiranja sodobne Pandorine skrinjice. Zato bo v družbi treba v bistveno večji meri izpostaviti pomen družboslovja, humanistike in umetnosti, ki bodo morali naslavljati izzive sodobne družbe," je dejal rektor.

Andrej Petelinšek

Sedemnajst rektorjevih nagrad

Rektorjevo nagrado je prejel po en študent z vsake od sedemnajstih fakultet, ki so dosegli najboljši študijski uspeh v svoji vpisni generaciji. Uspešno znanstvenoraziskovalno delo študentov pa je univerza počastila s Perlachovimi nagradami in priznanji. Plaketo Leona Štuklja, ki jo podeljujejo za izjemne športne dosežke, je prejel študent Enej Marinič s Fakultete za logistiko, ki je bil leta 2021 razglašen za najboljšega judoista in uvrščen med top 50 najboljših v kategoriji nad sto kilogramov.

Andrej Petelinšek

Medtem je svečano listino na predlog Medicinske fakultete v znak zahvale za odlično sodelovanje pri nastanku študijskega programa dentalna medicina, ki je prve študente sprejel v prejšnjem študijskem letu, prejela Sonja Pezelj Ribarić, profesorica in dekanka Fakultete dentalne medicine Univerze na Reki. "V postopku snovanja programa so sodelovali vsi sodelavci dentalne medicine na Reki. Skupaj smo naredili dober program in bilo mi je v veliko zadovoljstvo delati s kolegi iz Maribora," je povedala nagrajenka, ki je na mariborski dentalni medicini nosilka predmeta oralna medicina.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Da univerza zagotavlja dodano vrednost gospodarstvu

Priznanja in nagrade so prejeli tudi zaposleni na univerzi. Za nadpovprečen trud, dosežke in zasluge se je univerza zahvalila 14 strokovnim delavcem, za nadpovprečne znanstvenoraziskovalne in umetniške dosežke pa 15 posameznikom. Nagrado UM za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja, ki jo univerza podeljuje šele od nedavnega, pa sta prejela profesor Bojan Rosi s Fakultete za logistiko in profesor Domen Mongus s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Slednji je dejal, da samo njegova ekipa pelje več kot 30 projektov z gospodarstvom na področju računalništva, kjer je veliko zanimanje za vse tehnologije umetne inteligence, s sodelavci pa se veliko posvečajo utemeljitvi okoljske inteligence, katere cilj je dosegati boljše razumevanje zlasti vpliva človeka na naravo in obratno.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Globoko verjamem, da je naloga univerze, še posebno tehniških fakultet, da zagotavlja dodano vrednost gospodarstvu z vzgojo kadrov ali z dolgoročnimi strateškimi partnerstvi, skozi katere lahko skupaj usmerjamo razvoj produktov, po drugi strani pa nas na univerzi na ta način problemi iz realnega sveta navdihujejo za novo raziskovalno delo," je povedal Mongus.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?