Referendum o vodah: Kje so v Mariboru lokacije volišč za predčasno glasovanje?

Barbara Bradač
05.07.2021 14:00
Spremenjene so lokacije predčasnih volišč. Do sedaj je bilo možno v mariborskem volilnem okolišu predčasno oddati glas na skupni lokaciji v središču Maribora v Razstavnem salonu na Grajski ulici 7, po novem pa bo lokacij predčasnih volišč sedem, po ena znotraj posamičnega okraja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstavni salon na Grajskem trgu v Mariboru ni več skupno predčasno volišče za celoten mariborski volilni okoliš, pač pa lahko tam predčasno glas oddajo le tisti iz volilnega okraja Maribor 4. 
Špela Stajnko

Predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah bo potekalo od jutri, torka do četrtka, in sicer na posebnih voliščih po državi, vsak dan med 7. in 19. uro. Ker sprememba zakonodaje, ki jo je državni zbor sprejel konec maja, določa, da mora biti predčasno volišče na območju volilnega okraja, to pomeni, da na območju upravne enote Maribor predčasno volišče ne bo več na dosedanji skupni lokaciji v Razstavnem salonu na Grajski ulici 7 v Mariboru, pač pa bo potekalo na sedmih voliščih za predčasno glasovanje. Mariborski volilni okoliš je namreč razdeljen na sedem volilnih okrajev. 

"Da je volivcem bolj dostopno," je povedal Branko Reisman, predsednik volilne komisije 7. volilne enote, ki sicer obsega 22 občin, tudi Mestno občino Maribor, razdeljenih v enajst volilnih okrajev.  "V manjših volilnih okrajih ni bilo nikoli težav, ker so imeli že prej predčasna glasovanja v okraju, ponavadi na upravni enoti. To je problem velikih mest, kot je Maribor, ki je razdeljen na več volilnih okrajev," pojasnjuje predsednik. 

Za predčasno glasovanje se volivci ne rabijo predhodno najaviti, samo obiskati morajo pravilno predčasno volišče namenjeno njihovemu volilnemu okraju.  A volivci ne vedo, v kateri volilni okraj sodijo, tudi vabilo na referendum vsebuje le številko volišča, ne pa tudi imena volilnega okraja. Da je zmeda med ljudmi, potrjuje tudi Tatjana Arslanovski, tajnica volilne komisije 7. volilne enote. "V volilnem okraju je več volišč, kjer volivci na volitvah ali referendumu oddajo svoj glas. Znotraj vsakega volilnega okraja pa je določeno samo eno volišče za predčasno oddajo glasu, tisto volišče, ki je nekje najbolj v središču okraja. Mora pa imeti predčasno volišče izpolnjene vse smernice volišča, kot je tudi dostopnost invalidom," pojasnjuje. 

Špela Stajnko

Kako naj volivci izvedo, kje lahko predčasno oddajo svoj glas? Arslanovska priporoča, da je najbolje poklicati ali na brezplačno telefonsko številko državne volilne komisije 080 28 18 ali telefonsko številko 7. volilne enote 02 2208 453 ali pa pogledati na spletni strani državne volilne komisije v zavihku volišča, volilne enote in okraji, kjer se vam ob vpisu naslova prebivališča izpiše tudi podatek o vašem volilnem okraju.

Danes je mariborska volilna komisija prejela že več kot 200 klicev. "Naj pokličejo, vprašajo, bomo pomagali in jih pravilno usmerili. Če bodo volivci prišli na napačno predčasno volišče, tam ne bodo mogli glasovati, saj volilni odbori nimajo vseh volilnih imenikov. Bodo pa volilni odbori telefonsko povezani z volilno komisijo in jih bomo tudi tako pravilno usmerili," pravi Arslanovska. Razloga za predčasno oddajo glasu ne potrebujete, to je volilna pravica vsakega volivca oziroma volivke. S seboj pa imejte identifikacijski dokument.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta