Radvanjski potok: Izliv kanalizacije pomoril vse ribe

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.01.2019 19:13

Ker se je zamašil odvod v kanalizacijski sistem, je bil Radvanjski potok poln fekalij. Ribiči govorijo o ekološki katastrofi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Fekalije so smrt za vodno floro in favno in tako je v potoku sedaj mrtva voda," opozarja Rudi Klep, predsednik Ribiškega društva Radvanje.
Andrej Petelinšek

V Radvanjskem potoku se je zgodila ekološka katastrofa. Poginilo je 47 kilogramov rib. Cel potok v dolžini treh kilometrov je poln fekalij," nas je včeraj obvestil Rudi Klep, predsednik Ribiškega društva Radvanje. V potoku je plavalo marsikaj - od plenic, damskih vložkov, ostankov toaletnega papirja in še kaj, samo ribe ne. Te so v torek ribiči omenjenega društva že odstranjevali, pa še včeraj so bile v potoku vidne mrtve ribe.
"Že v soboto je, tako so nam povedali naključni sprehajalci, iz revizijskega jaška na Pohorski cesti drla neposredno v Radvanjski potok kanalizacija iz celega naselja ob Pohorski vzpenjači. Lahko, da tudi že prej. Zaradi izredno nizke vodnatosti potoka je vnos take količine fekalij usoden za ves vodni živelj. Po potoku so od Kekčevega kampa proti ribniku naše ribiške družine in vse do Betnavskega ribnika plavali človeški iztrebki in še kaj drugega," opiše Klep, ki pravi, da bo potrebnih več let, da se bo v potok, ki je del ekološko in vodovarstveno pomembnega območja, vrnilo življenje: "Fekalije so smrt za vodno floro in favno in tako je v potoku sedaj mrtva voda."

Poginilo je 47 kilogramov rib.
Andrej Petelinšek

Krive cunje v kanalizaciji

Delavci podjetja Nigrad so včeraj čistili potok, odstranjevali ostanke, ki v potok ne sodijo, in jih spirali z vodo. "V revizijskem jašku, ki ima sicer možnost odvajanja viška meteorne vode neposredno v Radvanjski potok, se je odvod v kanalizacijski sistem zamašil in se je kanalizacija zlivala v potok," je potrdil okvaro vodja službe kanalizacij pri Nigradu Dejan Tacer. Pri Nigradu so bili o težavah obveščeni v torek dopoldne.

Delavci podjetja Nigrad so včeraj čistili potok, odstranjevali ostanke, ki v potok ne sodijo, in jih spirali z vodo.
Barbara Bradač
Andrej Petelinšek

Že več let opozarjajo

V radvanjskem ribiškem društvu že več let opozarjajo na večkratno onesnaženost potoka in pogine rib, ki jih pripisujejo prav temu jašku, ki se napolni in potem zliva neposredno v potok. Svoje besede podkrepijo z več dopisi na različne inšpekcijske službe in Mestno četrt Radvanje, a ugotavljajo, da nekih rešitev do sedaj ni bilo. Klep meni, da sta kapaciteta jaška in njegova pretočnost glede na vse bližnje hotelske kapacitete in stanovanjsko gradnjo premajhna, tako se "kanalizacijski viški zlivajo v potok".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta