Prihaja razstava rešitev za novo brv čez Mariborski otok

Nina Ambrož Nina Ambrož
25.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brv čez Mariborski otok, kot so si jo zamislili Viktor Markelj, Jernej Maher, Simon Sever, Peter Gabrijelič in Maša Čelebić
Zaps

V mariborskem razstavišču Urban si bo kmalu mogoče na veliko ogledati in slišati, kakšne ideje za novo brv čez Mariborski otok so ponudili udeleženci javnega natečaja. Prihodnji ponedeljek, 6. marca, ob 12.30 bo otvoritev razstave, na kateri bodo prisotni tudi avtorji dveh drugonagrajenih rešitev. Spregovorili bodo o svojih zamislih.

Takšno brv so narisali Fernando Alonso Tuero, Sara Jesihar in Jaka Zevnik.
Zaps

Mestna občina Maribor (MOM) je za prečkanje reke Drave čez otok iskala najboljšo strokovno rešitev v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in Inženirsko zbornico Slovenije. Ker je bila naloga zahtevna, saj so rešitve morale premostiti razpon, dolg 280 metrov, z zgolj enim možnim stikom v območju rekobrana na skrajno zahodnem delu Mariborskega otoka, so v natečaju dobili le tri rešitve. Nobena ni tako navdušila, da bi jo razglasili za zmagovalno, zato so dvema podelili enakovredno drugo mesto.

Tretjo idejo so prispevali Vito Boševski, Zoran Boševski in Nijaz Mujkanović.
Zaps

Brv Fernanda Alonsa Tuere, Sare Jesihar in Jake Zevnika je komisijo prepričala z vidika pojavnosti v prostoru, elaborat dr. Viktorja Marklja, Jerneja Maherja, Simona Severja (iz biroja Ponting), Petra Gabrijeliča in Maše Čelebi pa s konstrukcijo. Prvi so vrednost ocenili na več kot osem milijonov evrov, drugi na dobrih sedem milijonov. Ker je Ponting sumil, da postopek ni bil izpeljan pravilno, je zoper naročnika natečaja MOM vložil revizijo. Vendar Državna revizijska komisija očitkov o nepravilnostih ni potrdila, sredi januarja je presodila, da so sumi neutemeljeni. Ovire torej ni več.

Brv ne bo speljana na Mariborski otok in ne bo omogočala vmesnega sestopanja, temveč bo vodila preko otoka.
Marko Vanovšek

Občina je že pred revizijo napovedala, da se o nadaljevanju projekta in morebitni pripravi projektne dokumentacije namerava pogovarjati z obema ekipama arhitektov in konstruktorjev. Časovnica in finančni viri še niso znani, v predlogu občinskega proračuna podatkov o investiciji ni zaslediti, iz česar se da sklepati, da realizacije še ne bo hitro.

Rešitve za novo brv čez Mariborski otok, vključno s tretjenagrajeno, bodo v Urbanu razstavljene od 7. do 17. marca vsak delovni dan med 9. in 15. uro. Te so sicer že dostopne v spletni obliki na portalu ZAPS v natečajni dokumentaciji.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta