Aktualno

Praznični Maribor: Na Glavnem trgu bo veliko panoramsko kolo. Kdaj bo prižig lučk?

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posebnih novosti v praznični razsvetljavi v centru mesta letos ne bo. 
Igor Napast

"Po dveh letih z veseljem sporočam, da bo praznični program živ kot prej, morda celo bolj," je na predstavitvi Čarobnega Maribora razglasil Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, ki vodi organizacijo veselega decembra v mestu ob Dravi. V polnem obsegu se s 1. decembrom začne božična tržnica, znova bodo koncerti, raznolike delavnice, obširna gostinska in kulinarična ponudba ... Če je bila lani glavna atrakcija vrtiljak, je šla letos mariborska občina še korak dlje - postavljeno bo 23 metrov visoko panoramsko kolo, ki bo ponujalo razgled nad mestom. "Vsako leto želimo z nečim presenetiti," je pojasnil mariborski župan Saša Arsenovič.

Ob 23. uri bodo ugasnili luči

Je pa Mestna občina Maribor vseeno upoštevala energetsko krizo. Tako bo bolj skromno zlasti pri praznični razsvetljavi, ki jo bodo slovesno prižgali pozneje kot sicer, šele 1. decembra, vsak dan pa izklapljali že ob 23. uri, razen v času koncertov, ko bodo lučke svetile do polnoči, za silvestrovo še nekoliko dlje, dokončno jih bodo izklopili 15. januarja. Odpovedali so se svetlobnim elementom na stebrih javne razsvetljave, saj jih ne morejo izklopiti s centralnim stikalom. Ledene šopke na Starem mostu bodo tako zamenjale svetlobne niti. "Po mestu zopet pletemo čarobne niti na stropu ulic. Te se prepletajo z dobrodelnostjo, trajnostjo in povezanostjo skupnosti," je na koncept, ki je veljal že prejšnja leta, spomnila Neva Pipan iz županovega kabineta.

V središču mesta posebnih novosti pri osvetljavi ne bo, so pa kupili veliko energetsko varčnih lučk, ki bodo nameščene v druge mestne predele. Osvetlili bodo glavna prizorišča in vedute, lučke na Piramidi ostajajo, tri praznične smreke pa bodo na Glavnem trgu, na Cesti proletarskih brigad in na Radvanjskem trgu.

Saša Arsenovič, župan MO Maribor, Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, Neva Pipan, Kabinet župana MO Maribor, Marko Brumen, Narodni dom Maribor,  Nataša Matijevič, Mestne nepremičnine, Tadeja Dobaj, Zveza prijateljev mladine Maribor in Matic Markovič, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru, so predstavili praznično okrasitev mesta in program čarobnega Maribora.
Igor Napast
Na Glavnem trgu božični sejem z lokalnimi izdelki in letos tudi kulinarično ponudbo.
Igor Napast

Smreko bosta prižgali kolesi

Nasploh je rdeča nit tokratnega veselega decembra varčevanje z energijo. "Praznična okrasitev bo obarvana z energijo, ki jo lovimo tako iz sonca kot iz src ljudi pod sloganom Priključi se z dobro energijo," je povedala Neva Pipan. Tako bo panoramsko kolo napajala sončna elektrarna na stavbi Elektra Maribor, lučke osrednje novoletne smreke na Glavnem trgu pa bodo zagorele s pomočjo energije dveh koles Mbajk, ki ju bodo poganjali obiskovalci. Na Trgu Leona Štuklja bosta nameščeni še dve kolesi za dobrodelni projekt Poženi, ti to zmoreš. Več kilometrov bodo ljudje s poganjanjem nabrali, več denarja bodo donatorji prispevali za Zvezo prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Za ustrezno tehnologijo na kolesih so poskrbeli zaposleni in študentje Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, je razložil Matic Markovič, študent te fakultete.

Bilo je leta 2019 na Trgu svobode
Andrej Petelinsek

Dobrodelnosti bo še več - Mestne nepremične znova peljejo dobrodelno akcijo Vrečka srečka, s katero obdarujejo socialno ogrožene starostnike. Kdor želi sodelovati, lahko darilo odda v posebno košaro na osrednji ali božični tržnici. Na Glavnem trgu bo tudi bazar Centra Gustafa Šiliha, katerega izkupiček bo namenjen za šolske izlete in ekskurzije socialno ogroženih otrok.

Andrej Petelinšek

Na Glavnem trgu lokalna kulinarika

Te dni se je zaprl tudi razpis za najem stojnic na Trgu Leona Štuklja, kjer bodo gostinska ponudba, koncerti in silvestrovanje. Odziv ponudnikov je nad pričakovanji, je povedal Struc. Koncertov bo sicer manj, kot smo vajeni iz najboljših let. Sedem bo koncertnih dni v finišu decembra. Kdo bodo nastopajoči, Struc še ni razkril, je pa dejal, da je proračun za program 40.000 evrov.

Medtem bo na Glavnem trgu božični sejem z lokalnimi izdelki in letos tudi kulinarično ponudbo. Slednja bo prav tako lokalno obarvana, ponudniki pa bodo gostinci z Glavnega trga, je pojasnila Nataša Matijevič, vodja Mariborskih tržnic pri Mestnih nepremičninah.

Najmlajše bo znova razveseljeval dedek Mraz. Pod Pohorje se bo s sedežnico pripeljal 10. decembra, nato pa bo otroke po mestnih soseskah v praznično okrašeni kočiji obiskoval med 13. in 22. decembrom, v slovo pa jim pomahal 28. decembra na Trgu Leona Štuklja, je razkrila Tadeja Dobaj iz ZPM.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?