Ponudbe za najem gostilne Pri treh ribnikih ni oddal niti en gostinec. Kdo pa je prišel na ogled?

Barbara Bradač Barbara Bradač
07.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostilna Pri treh ribnikih je zaprta že skoraj leto dni.
Igor Napast

Gostilna Pri treh ribnikih s častitljivo letnico 1825 na obrobju mariborskega Mestnega parka bo še nekaj časa zaprta. Na poziv občinske družbe Mestne nepremičnine k oddaji ponudbe za najem gostilne se ni odzval niti en gostinec. "Na ogled 24. januarja je prišel en interesent, znano ime slovenske kulinarike. Bil je navdušen in napovedal, da bo pripravil svojo vizijo razvoja objekta, a na koncu, žal, nismo prejeli nobene ponudbe," je povedal Ranko Šmigoc, direktor Mestnih nepremičnin.

Sašo Bizjak

Problem je bila ročnost pogodbe

Šmigoc razlaga, da pa so od interesentov prejeli nekaj informacij, na podlagi katerih bodo pripravili nov poziv in nekoliko modificirali pogoje najema. Tukaj si lastniki želijo restavracijo s ponudbo lokalne hrane, slovenskih jedi in regionalnih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska-Pomurje-Slovenija. "Niso bili problematični pogoji glede prehrane in vin, tudi višina najemnine ne, pač pa ročnost. Razumemo, da si gostinci želijo malo več svobode, predvsem daljši čas za najem, ki naj bo sorazmeren z vložki, finančnimi in ustvarjalnimi, ki jih bo najemnik imel, da bo lahko tu zagnal restavracijo na nekem nivoju. Arhivske slike izkazujejo velik potencial, ki govori, da je tu točka, ki je bila in bo pomembna za Maribor, zato si želimo najti najemnika, ki bo znal to udejanjiti. Ni nam namreč v interesu samo oddati lokal in čez par mesecev ponovno iskati najemnika," poudarja Ranko Šmigoc in dodaja, da jim neuspešen prvi poziv ne jemlje poguma.

Gostilna Pri treh ribnikih novembra 1968
Danilo Škofič

V pozivu ponujeno najemno razmerje se je sklepalo za obdobje petih let, a po dveh letih bi se lahko najemnik in najemodajalec razšla. Predvsem "grožnja", da lahko lastnik po dveh letih odpove najemno razmerje, naj bi bila za potencialne resne najemnike prevelika neznanka in rizik za zagon večje poslovne zgodbe. Konec februarja načrtujejo objavo novega poziva. Ranko Šmigoc pa ne skriva velikih ambicij. "Ko gre nekdo v takšno zgodbo, kot se lahko razvije tukaj, potrebuje kreativnost, znanje in sposobnost. Želimo si, da pride nekdo, ki bo lahko dobil Michelinovo zvezdico, in za to potrebuje stabilnost. Lokacija je vsekakor prava za takšen lokal. Sem optimist in entuziast, da bodo Trije ribniki ponovno dobili naboj, kot so ga imeli nekoč, ko so se tu zbirale množice ljudi. Tudi čolne že imamo, nismo daleč, da bo na čolnu laterna in gostje s penino v roki," napoveduje Šmigoc. Za slab odziv pri ogledu pa krivi tudi januarski sneženi čas.

Pričakovali minimalno 2500 evrov mesečno plus ...

Najem gostilne Pri treh ribnikih, ki velja za najstarejšo gostilno v Mariboru, bo precejšen zalogaj za bodočega najemnika, saj gre za večje gostišče z osrednjim prostorom, ki sprejme 50 gostov, manjšo gostinsko sobo, ki sprejme do 30 gostov, in še eno manjšo sobo. Objekt ima še večjo vinsko-gostinsko klet, letni vrt s pogledom na ribnike, pripadajoče skladišče in zemljišča. Za to so Mestne nepremičnine pričakovale minimalno 2500 evrov mesečno, najemnik pa bi moral odšteti še sedem odstotkov od čistih prihodkov na tej lokaciji na letni ravni. Ob tem so lastniku najemniku prepustili, da poskrbi za opremo gostinskega lokala, posodobi kuhinjo, uredi okolico.

Sašo Bizjak
Igor Napast

Gostilno Pri treh ribnikih je od Term Maribor s 495 tisoč evri občinskega denarja leta 2020 kupila družba Mestne nepremičnine, Terme pa so po prodaji gostilno najele za tri leta in plačale najemnino do junija 2023. A so lani februarja najprej gostilno zaprli, decembra pa so se z mariborsko občino dogovorili za predčasno prekinitev poslovnega odnosa. Mestne nepremičnine so ob tem odkupile inventar v gostilni za 4000 evrov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?