Pogrebno podjetje Maribor predstavilo nov prizidek in novo, že četrto peč za upepeljevanje

27.08.2021 18:00
Na pokopališču Dobrava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: odprtje novih kapacitet upepeljevalnice Pogrebnega podjetja Maribor na Dobravi, pokopališče Dobrava - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Potem, ko je pred dvema mesecema svečano odprlo novo, pol milijona evrov vredno poslovilno dvorano na pokopališču Pobrežje, je Pogrebno podjetje Maribor danes predstavilo še eno novo pridobitev, prizidek k upepeljevalnici na pokopališču Dobrava, v katerem bo delovala tudi nova, že četrta peč za upepeljevanje. Družba je investicijo začela januarja, skupna vrednost projekta znaša 670 tisoč evrov, od tega gradnja prizidka 162 tisoč, dobava in montaža peči pa 508 tisoč evrov. "Širitev kapacitet upepeljevalnice čisto slučajno sovpada z epidemijo koronavirusa, investicijo smo namreč načrtovali že prej. Je pa epidemija pokazala, kako pravilna je bila naša odločitev tudi sicer," je povedala direktorica Pogrebnega podjetja Lidija Pliberšek. Slovesnosti ob predstavitvi novosti se je udeležil tudi župan Saša Arsenovič: "Ponosni smo na to, da smo uspeli za časa življenja razmišljati strateško, še posebno v teh težkih časih, ko je zaradi epidemije koncev življenja precej več. Prav je, da razmišljamo naprej."

Igor Napast

Pogrebno podjetje Maribor sicer upepeljevanje izvaja že več kot 20 let in je edino specializirano podjetje v severovzhodnem delu Slovenije, ki v okviru pogrebne in pokopališke dejavnosti opravlja tudi to dejavnost. V slovenskem prostoru sta namreč samo dve upepeljevalnici, po ena v Mariboru in v Ljubljani. Od odprtja upepeljevalnice pred 23 leti je Pogrebno podjetje opravilo že 84 tisoč upepelitev, pri čemer je bilo sprva predvideno, da jih bo letno opravilo 700. A so se nato trendi spremenili in samo lani so opravili kar 4.700 upepelitev. "V Sloveniji smo namreč po številu upepelitev pravzaprav v svetovnem vrhu, upepeljenih je kar 80 odstotkov vseh pokojnikov v Sloveniji, v urbanih okoljih so te številke še višje in presegajo 90 odstotkov. Z novo pečjo bomo zmanjšali čakalne vrste, kar je izredno pomembno, saj so svojci v Sloveniji izredno nagnjeni k temu, da se pogrebna slovesnost opravi čim prej. Temu v preteklosti nismo mogli slediti, saj se je na upepelitev čakalo tudi več dni, v času epidemije celo več tednov," je še povedala Pliberškova.

Pliberškova je dodatno pojasnila še, da gre za tehnično in tehnološko izredno dovršen projekt, ki bo imel zelo majhen vpliv na okolje. Z novo pečjo naj bi namreč zagotavljali manjše obremenitve okolja, saj je tehnološko bolj dovršena in zaradi tega tudi energetsko varčnejša. Obstoječe peči za upepeljevanje bodo po kasnejšem temeljitem remontu tudi nadalje v uporabi do izteka njihove življenjske dobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta