Na obisku pri grajskih vilah v Rogaški Slatini razstavlja Viljem Klemenčič

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
22.08.2020 03:15

Predani mariborski art fotograf Viljem Klemenčič, ki sedaj živi v Dupleku, član društva Toti foto ter Film in video kluba Maribor, se že pol stoletja ukvarja s fotografijo, letos pa beleži 40 let ukvarjanja z akt fotografijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viljem Klemenčič ob razstavi v Rogaški Slatini
Anita Kirbiš

Sprva je bila fotografija njegov hobi in skoraj neverjetno je, da je na tem področju samouk. V svojem poklicu se nikoli ni povsem našel, je pa velik estet, praktik, z logičnim razmišljanjem. Danes se ukvarja predvsem s fotografijo in izdelovanjem unikatnih lesenih izdelkov, in to ob tem, da tudi mizar ni. S svojo podobo in karizmo funkcionira Vili, kot ga kličejo prijatelji, kot svobodni umetnik.

Fotografija ga je skoraj spravila v zapor

Že v sedmem razredu osnovne šole si je kupil prvi fotografski aparat in takrat fotografiral prav vse. Sledilo je obdobje potopisne fotografije, pri živalih ga je zanimala gracioznost gibanja, panoramski posnetki so dihali karakter pokrajine, gradovi pa so v lastni samoti pripovedovali neme zgodbe. Tudi v času služenja vojaškega roka je neumorno fotografiral in si zato skoraj prislužil vojaški zapor. Vzporedno se je zelo zgodaj spoprijel tudi s kamero in posnel nekaj dokumentarnih filmov, ki jih namerava digitalizirati in predstaviti javnosti (delo v TAM-u, kjer je bil nekaj časa zaposlen, pa Lent ob Dravi še pred prenovo …), vendar je v zadnjih desetih letih fotografija dobila prioriteto v njegovem življenju. Sčasoma je razvijal lastno estetiko in kompozicijo in se izoblikoval v umetniškega fotografa. Zaradi svoje skromnosti je imel le sedem samostojnih razstav.

Viljem Klemenčič v Anini galeriji z Aleksandro Mitrović
Anita Kirbiš

Na odprtju razstave tudi fotomodeli

"Dolgoletne izkušnje pri fotografiranju ženske lepote, tudi notranje, so iz Viljema Klemenčiča naredile mojstra v najžlahtnejšem pomenu besede. Njegov spoštljivi odnos do ženske lepote je čutiti v črno-beli tehniki in v pastelnem koloritu, zato ni čudno, da je vedno obdan z lepimi dekleti. Povsod so svetloba, sence in kompozicija tisti elementi, ki nadgrajujejo fotografijo v izpovedno čistost. Tokratna razstava pa gledalcu ponuja presežek avtorjevega umetniškega ustvarjanja. Združil je staro in lepo - stare gradove in mlado, golo telo. Nastale fotografije z bogastvom svetlobe in senc, z izbrano kompozicijo in diskretno goloto ženskega telesa govorijo o izpovedni moči fotografa, esteta in umetnika," je o njem zapisal filmski in gledališki igralec Bojan Maroševič. Zaradi koronavirusa se je odprtja razstave v Rogaški Slatini udeležilo manjše število ljudi, bili pa so tam ljubitelji fotografije in prijatelji od Prekmurja do Ljubljane, tam so bili tudi nekateri fotomodeli. Če vas te dni pot zanese v Rogaško Slatino, razstava v Anini galeriji bo odprta do 27. septembra med 18. in 21. uro. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta