Na mariborski občini s skladom za pomoč in razvoj na pomoč tistim, ki so padli skozi vsa sita

Aljoša Peršak
10.04.2021 04:00
Medtem ko bodo na Ravnah občanom pri blaženju posledic epidemije pomagali z izredno denarno pomočjo iz proračuna, mariborska občina zbira denar v skladu za pomoč in razvoj, ki se polni z donacijami
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Socialna slika Maribora se je med epidemijo še poslabšala. 
Andrej Petelinšek

Tudi lokalne skupnosti na različne načine pomagajo občanom pri blaženju posledic epidemije covida-19. Na Ravnah so se recimo odločili, da bodo iz proračuna namenili 40 tisoč evrov kot izredno denarno pomoč občanom, dodatnih 30 tisoč evrov bodo namenili gospodarstvu. Pri občanih bodo do izredne denarne pomoči upravičeni tisti, ki so zaradi epidemije izgubili zaposlitev in so na dan oddaje vloge brezposelni, ali občani, ki imajo zaradi epidemije bistveno zmanjšan dohodek, med upravičenci bodo tudi dijaki in študenti, ki opravljajo študentsko delo. Izredna pomoč za odraslo samsko osebo bo 200 evrov, 400 evrov bo za družino, zakonske in zunajzakonske skupnosti ter 200 evrov za študente. "To je prvi izmed odgovorov Občine Ravne na situacijo glede epidemije," je ob tem povedal župan Raven Tomaž Rožen. Preverili smo, ali kaj podobnega načrtuje tudi Mestna občina Maribor.

​Županov poziv k donacijam

"Na MO Maribor se zavedamo, da s takim zneskom ne moremo rešiti socialne slike in kritične situacije, ki se je v času epidemije še poglobila. Želimo pa vsaj nekoliko pomagati tistim občanom, ki so padli skozi vsa sita in vse oblike pomoči na državnem nivoju," so odgovorili na mariborski občini. Mestni svet je lani podprl predlog župana Saše Arsenoviča in ustanovil proračunski sklad za razvoj, v katerem se z donacijami zbira denar za humanitarno in gospodarsko pomoč v mestu.

"Pozivam ljudi, naj donirajo vanj, če čutijo potrebo in zmorejo pomagati," je v enem izmed intervjujev dejal Arsenovič in omenil, da so takšni skladi, ki ne bremenijo občinskega proračuna, v Združenih državah Amerike ustaljena praksa.

Andrej Petelinšek

​Doslej zbrali 41.800 evrov

Doslej se je v skladu zbralo 41.800 evrov, ki jih je prispevalo pet podjetij (največjo donacijo je skladu namenila Nova KBM) in ena fizična oseba, denar pa bo občina namenila otrokom, mladostnikom in drugim žrtvam družin, v katerih je prisoten alkoholizem, nasilje ali podobno, hkrati pa bodo na tak način podprli tudi socialna podjetja, ki se s to problematiko ukvarjajo, so poudarili na občini. "Zadnjih nekaj tednov se v okviru delovne skupine, ki je bila ustvarjena v ta namen, povezujemo z institucijami, ki nam bodo priskrbele kontakte ljudi, ki potrebujejo pomoč. Znano je namreč, da se je v času epidemije socialna slika tistih, ki bivajo v že tako neprimernem družinskem okolju, še poslabšala. S pomočjo proračunskega sklada za pomoč in razvoj ter pristojnih institucij tako želimo pomagati tistim mladim občanom, ki živijo v težkih in neprimernih razmerah zavoljo alkoholizma in nasilja v družini," so še pojasnili na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta