(MOBILNO CEPLJENJE) Raje se testirajo kot cepijo

Damijan Toplak Damijan Toplak
24.06.2021 19:40
Miklavška občina je sicer v Podravju na prvem mestu po precepljenosti zoper covid-19, a je še vedno med nekaterimi čutiti zadržanost do cepljenja in se raje hodijo vsak teden (hitro) testirat.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čakajoča vrsta pred miklavškim kulturnim domom...
Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Od konca decembra poteka vsak četrtek v Kulturnem domu v Miklavžu hitro testiranje na Covid-19, kateremu pa se je danes pridružilo še mobilno cepljenje zoper Covid-19. Ob koncu popoldanskega testiranja in cepljenja so člani ekipe Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, ki so izvajali oboje, povedali, da so danes v miklavškem domu opravili 109 hitrih testov in pa 22 cepljenj.

Veliko več zanimanja je bilo za hitro testiranje, testiranci pa so izjavljali, da se testirajo bodisi zaradi službe ali pa odhoda na skorajšnji dopust. Med cepivi so imeli zainteresirani tokrat na voljo cepivi Pfizer in AstraZeneca, in od 22-ih se jih je kar dvajset odločilo za Pfizerjevo cepivo, zgolj dva pa sta prišla po drugi odmerek cepiva AstreZeneca. Danes je ista cepilna ekipa, je povedala Aleksandra Jančič iz ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, opravila 30 cepljenj še v Kungoti (29 s cepivom Pfizer in eno z AstroZeneca), že včeraj pa 40 cepljenj v Dupleku.

Ob začetku cepljenja in testiranja na Covid-19 je bila pred miklavškim kulturnim domom čakajoča vrsta ljudi.
Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Velika večina testiranih in cepljenih je bila iz miklavške občine, pa iz Maribora (predvsem iz bližnjega naselja Dobrava), pa tudi iz okolice Ptuja in iz Rogatca so prišli. Milica iz Miklavža je povedala, da se je sprva nameravala cepiti šele septembra, da bi imela zaščito v jesenskih mesecih, sedaj se je, potem ko so se že cepili drugi družinski člani, odločila za cepljenje. O možnosti mobilnega cepljenja v Miklavžu ji je povedala hčerka, dobro se ji zdi tudi, ker je imela blizu do cepilnega mesta, in, ker je lahko izbrala cepivo. Prišla je še trojica mlajših iz okolice Ptuja, pri čemer je bila Staša dopoldne na mobilnem cepljenju cepljena v Lenartu, a je že tri dni zamujala sprva predviden datum cepljenja, njena prijateljica in prijatelj pa sta bila cepljena danes v Miklavžu. Vsi so prejeli drugi odmerek Pfizerjevega cepiva. Marica iz Miklavža pa je dejala, da dela v gostinstvu, in je predtem redno hodila na hitro testiranje, ker pa je že večina njenih gostov cepljena, se je tudi sama tokrat odločila za možnost cepljenja. Izbrala je cepivo Pfizer, saj sta bila z njim že cepljena mož in hčerka, in nista imela stranskih učinkov, pa tudi zato, ker bo prej prišla na vrsto z drugim odmerkom.

Sprejemno mesto v ospredju, v ozadju pa testiranje in cepljenje na Covid-19.
Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

"Že pol leta v Miklavžu opravljamo hitro testiranje, sedaj pa bomo vsak teden tu izvajali še mobilno cepljenje. Verjamem, da se bodo okoliški prebivalci posluževali te možnosti, saj je zanje tako časovno kot finančno ugodnejša, kot če bi se morali voziti na cepljenje v UŠC Leona Štuklja v Mariboru," pa je povedal Aleš Leb iz ZD dr. Adolfa Drolca, ki je tudi sam cepil posameznike. Na cepljenje pa je iz Maribora prišel tudi oče z invalidnim sinom Markom, kateri se je cepil. Sem sva prišla, ker je zanj lažji dostop kot v Mariboru, in če sva že zaščitila sebe z ženo sva tokrat še sina, je dejal Markov oče. Na prvi odmerek Pfizerja je prišel še Drago, upokojenec iz Miklavža, saj se je predtem z istim cepivom cepila žena in ni imela stranskih učinkov, na drugi odmerek AstreZenece pa 20-letni Tim iz Rogatca, ki se je prvič cepil v ZD Šmarje pri Jelšah in imel po cepljenju kar visoko telesno tempreaturo, je dejal. S Pfizerjevim cepivom pa se je cepila tudi Helena iz Miklavža, ki je od lani v pokoju in ker večino časa živi sama, je okužbe ni bilo strah, ter se je želela cepiti šele septembra, a je izkoristila bližino cepilnega mesta.

Med cepljenjem zoper Covid-19 v Miklavžu na Dravskem polju
Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta