Mladi za napredek Maribora: Oddali 166 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
30.03.2022 16:07

Na Lesarski šoli v Mariboru potekajo zagovori oddanih raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov v okviru programa Mladi za napredek Maribora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagovori bodo potekali do petka, razglasitev rezultatov najboljših nalog in avtorjev, mentorjev ter šol pa bo predvidoma sredi aprila. 
Mladi Za Napredek Maribora

Na Lesarski šoli v Mariboru potekajo zagovori oddanih raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, ki so jih v okviru programa Mladi za napredek Maribora v tem šolskem letu naredili mladi raziskovalci osnovnošolci in srednješolci. Kljub zahtevnim razmeram zaradi epidemije koronavirusa in s tem povezanih karanten in odsotnosti je bilo oddanih 166 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov. Ustvarilo jih je več kot 300 mladih avtorjev pod vodstvom več kot 150 mentorjev. Sodelujejo praktično vse mariborske osnovne šole (le ena ni oddala naloge) in enajst srednjih šol.

"Število oddanih nalog je nekoliko manjše kot v običajnih letih, ko jih je ponavadi okoli 200, a vseeno je nalog toliko kot pred petimi leti. Kljub vsemu smo zelo zadovoljni z odzivom. Veliko pohvalo si zaslužijo tako avtorji kot mentorji, ki so v teh zahtevnih razmerah vztrajali," pravi koordinatorica projekta Mladi za napredek Maribora Urša Žiger.

Marko Vanovšek

Naloge so pogosto odraz aktualnega dogajanja in tako je letos kar nekaj nalog in inovacijskih predlogov na temo epidemije, stisk, šolskega sistema. Osnovnošolci so letos oddali največ nalog z interdisciplinarnega področja, sledita področji psihologije in matematike, pri srednješolcih je razpršenost večja, največ oddanih nalog je s področja elektrotehnike in elektronike, sledita biologija in sociologija. "Naslovi nalog so zelo zanimivi. Zelo veseli pa smo tudi tega, da bodo zagovori potekali v živo, lani smo jih namreč morali izpeljati na daljavo," je dejala Žigerjeva. Zagovori bodo potekali do 1. aprila, razglasitev najboljših nalog in avtorjev, mentorjev ter šol pa bo predvidoma sredi aprila.

Natečaj Mladi za napredek Maribora sodi pod okrilje Mestne občine Maribor, razvija in izvaja pa ga Zveza prijateljev mladine Maribor. Natečaj velja za enega najuspešnejših in najštevilnejših gibanj mladih raziskovalcev v državi. Za številne sodelujoče pomeni sodelovanje v natečaju prvo srečanje s samostojnim raziskovanjem.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta