Misli eko, izmenjaj si obleko

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.04.2019 17:28

Za bliščem naših poceni oblačili se skriva umazana resnica o zastrupljanju planeta in izkoriščanju delavcev; modna revolucija alternative išče tudi v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi prinesejo oblačila, ki so se jih naveličali in izberejo druga.
Andrej Petelinšek

Tudi letos se Maribor pridružuje Modni revoluciji, globalnemu gibanju za bolj pravično, transparentno, varnejšo in čistejšo modo, ki priznanim blagovnim znamkam preko družbenih omrežij postavlja preprosto vprašanje: Kdo je naredil moja oblačila (#whomademyclothes)? Za bliščem naših poceni oblačili se namreč skriva umazana resnica o izkoriščanju delavcev v tretjem svetu, ki so zaradi poslovnega modela hitro spreminjajoče se mode s kratkimi dobavnimi roki in nevzdržnim nižanjem proizvodnih cen nedostojno plačani in postavljeni v strupena in celo za življenje nevarna delovna okolja. Spomnimo samo na 1134 mrtvih, ki jih je leta 2013 pod seboj pokopala zrušena tovarna Rana Plaza v bangladeški Daki, svetovnem središču hiperprodukcije oblačil, ki poleg vsega s škropljenjem bombaža, ostanki barvil in našimi hitro zavrženimi oblačili zastruplja tudi planet. Ne nazadnje pa neposredno nas same, saj materiale vprašljive kakovosti nosimo na svoji koži.

S Cunjamijem proti izkoriščanju

Modna revolucija datumsko sovpada z obletnico največje katastrofe v industriji oblačil v Daki, želi pa ozavestiti ljudi in jih spodbuditi, da spremenijo svoje potrošniške navade, multinacionalke pa prisiliti k bolj trajnostnemu poslovanju. "Gibanje je vsako leto večje, pridružuje se mu vedno več ljudi," je povedala Urška Cotič, blogerka in zagovornica trajnostne mode, ki je poskrbela, da bo letos modna revolucija v Mariboru bolj velikopotezna. Povezala je namreč lokalne akterje, ki bodo na več dogodkih meščanom približevali alternative nenehnemu kupovanju poceni oblačil hitre mode.

Andrej Petelinšek

Presežki iz druge roke

Jutri se bo Mariborčanom predstavila mlada oblikovalka Lucie Görlichová, ki stoji za modno znamko trajnostnih oblačil Luci. Sama oblikuje in izdeluje minimalistična, brezčasna oblačila ter modne dodatke, ki so iz naravnih materialov, in pazi, da je pri njenem delu čim manj odpada. V trgovini Slovenska - local made (Slovenska 13) bo med 10. in 18. uro predstavljala svojo novo pomladno-poletno kolekcijo oblačil ter modno svetovala. Jutri med 18. in 22. uro ter v petek med 10. in 18. uro pa bo oblikovalka prostorov, dogodkov, razstav in produktov Andreja Japelj v Centru za kreativnost (Partizanska cesta 11) pripravila prodajno razstavo svojega izbora oblačil iz druge roke, ki jih je po second hand trgovinah zbirala mesec dni. "Z izborom oblačil, ki jih bodo predstavili na dogodku, bi radi pokazali, da so oblačila, ki jih te trgovine ponujajo, lahko izjemno kakovostna, modna in cenovno dostopnejša, z nakupom pa tako pripomoremo k bolj ozaveščeni porabi oblačil," pravi Cotičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta