Mestni inšpektor: Kdo naj odstrani belo omelo

Klemen Polanec Klemen Polanec
21.01.2020 14:38

Stanovalci Ulice proletarskih brigad in Stanetove ulice v Novi vasi se že od leta 2016 borijo proti beli omeli, ki uničuje drevesa in podobo njihovega okoliša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bela omela velja za polparazitsko cvetnico, ki pije sokove iz drevesa in se širi po drevesih.
Igor Napast

Bela omela je polzajedavska rastlina, ki lahko zraste tudi do meter visoko. V obliki grmička zavira rast dreves, saj jim odžira hranilne snovi, zato je praksa takšna, da se močno napadena drevesa sanirajo ali posekajo. Z belimi plodovi omele se hranijo ptiči in tako se prenašajo semena na druga drevesa, iz česar se razvijajo novi grmi. Ludvik Vičič, nekdanji profesor biologije in stanovalec Stanetove ulice, je že leta 2016 na sestankih mestne četrti Nova vas opozarjal na razrast bele omele na drevesih. Obrnil se je na Nigrad in arboristko Tanjo Grmovšek, svetovalko Mestne občine Maribor pri urejanju in negi dreves, ki je za občino tudi pripravila strokovno mnenje.

Igor Napast

Reševanje problema v pristojnosti stanovalcev

"Sporočam vam, da je sedaj uničenih okrog 30 javorjev, napadene pa so tudi breze, ki rastejo v okolici blokov," je v dopisu Boštjanu Dolencu iz urada za komunalo, promet in prostor zapisal Vičič. Po nekajmesečnem čakanju je le prejel odgovor, ki pravi, da na omejenem območju večina problematičnih dreves raste na zelenicah, ki so v pristojnosti vzdrževanja etažnih lastnikov oziroma njihovih vzdrževalcev. Tudi na Mestni občini Maribor zatrjujejo, da je reševanje pojava bele omele v pristojnosti stanovalcev objektov v neposredni bližini, ki parkirišča, zelenice in druge površine tudi uporabljajo, saj naj bi bile zgrajene za njihovo uporabo in zato nimajo statusa javno dobro.

Igor Napast

Sanacija dreves je javno dobrega pomena

"Kakšen nesmisel, občina bi rada ta problem prevalila na stanovalce," pa se odziva Vičič in opozarja, da je v njihovi okolici zaradi bele omele uničenih že več kot 50 dreves, ki bi jih lahko s pravilno in pravočasno sanacijo rešili, tudi trenutno še zdrava drevesa. "Sanacija dreves ima pomen javnega dobra, zato bi odgovorni iz Mestne občine Maribor morali to problematiko rešiti. Denar ne bi smel biti problem, kot večkrat pravi podžupan Samo Peter Medved, če so le ideje in projekti. V primeru, da se bo to uničevanje dreves nadaljevalo, se bo tudi kvaliteta naše okolice bistveno spremenila, zato s stanovalcem Jankom Novakom, ki je ekolog po srcu, meniva, da je treba pritisniti na odločevalce," pravi Vičič in se za konec sprašuje, "kam so se izgubile nekdanje lepe parole, ki pravijo Ozelenimo svoja mesta".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta