Medijska vzgoja v Vrtcu Tezno Maribor: Otroci so se ob fotografiranju tudi učili

Petra Ferlič
01.01.2022 04:00

V okviru evropskega projekta so vzpostavili tudi spletni portal ter pripravili navodila za varno uporabo medijev pri otrocih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Posnetek otrok Vrtca Tezno 

V času, ko smo obkroženi z elektronskimi mediji in napravami, tudi otroci že zelo zgodaj posežejo po njih. V Vrtcu Tezno Maribor so prepoznali pomen zgodnje medijske vzgoje in se vključili v dvoletni sofinancirani program Erasmus+: Fotografija kot orodje za medijsko vzgojo v vrtcih. Cilj te ni le vešča uporaba naprav, temveč predvsem kritična in reflektirana uporaba medijev. V projektu so sodelovali še Inter-kulturo in Zavod za fotografsko terapijo (iz Slovenije), Studio Gaus (iz Nemčije), Dječji vrtec Pčelica (iz Hrvaške) in International Kindergarten OÜ (iz Estonije).

Sto osemdeset otrok iz različnih držav je spoznavalo fotoaparat in se naučilo ravnati z njim. Fotografirali so vrstnike, dogodke, igrače; iskali oblike in barve v vrtcu, fotografirali so tudi naravo v vseh letnih časih, različne živali, oblake in predmete. Iz fotografij so izdelali družabno igro Spomin in različne sestavljanke. Ob fotografiji so si izmišljali pravljice, se pogovarjali, s pomočjo fotografije so spoznavali nove kraje, ljudi, običaje in tudi preteklost. Obiskali so foto studio, se seznanili z različnimi fotografi in naredili razstavo svojih fotografij.

Posnetek otrok Vrtca Tezno

Vključene vzgojiteljice poročajo, da so dejavnosti otrokom pomagale pri seznanitvi z napravami in njihovo uporabo (fotoaparat, pametni telefon, računalnik), še pomembnejše pa je to, da so jih motivirale za kreativno, kritično in aktivno uporabo naprav.

Uspelo jim je realizirati zastavljene cilje in razviti gradivo za aktivno uporabo fotografije v vrtcih, preizkusiti aktivnosti v vrtcu in ozavestiti starše o otrokovi primerni uporabi medijev. Za starše so pripravili zloženke z napotki za varno uporabo medijev in opisi dejavnosti, ki jih lahko izvajajo z otroki in tako kvalitetno preživijo skupni čas. Najbolj so veseli spletnega portala Eduskills+Media (https://media.eduskills.plus/), ki so ga vzpostavili zato, da pokriva pomembne izobraževalne teme, odgovarja na potrebe vzgojiteljev ter ponuja nove informacije in gradiva, ki bodo koristna za uvajanje medijske vzgoje tudi v drugih vrtcih.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta