Mariborsko tovarno sukancev zapirajo

Nina Ambrož Nina Ambrož
28.02.2023 07:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja 2021 je podjetje A&E Europe v Mariboru obiskal predsednik republike Borut Pahor. 
Andrej Petelinšek

Proizvodnje sukancev v Mariboru kmalu ne bo več. Več kot sto ljudi bo ostalo brez dela. Vodstvo mariborskega podjetja A&E Europe, ki ga obvladujejo ameriški lastniki in je del globalne skupine Elevate Textiles, je danes svetu delavcev in sindikatu predlagalo postopno zapiranje obrata v Melju. Medijem so preko agencije Pristop poslali sporočilo za javnost, v katerem pišejo, da se bodo s predstavniki delavcev v naslednjih mesecih pogovarjali o načinu, kako bodo zaprli vrata tovarne in odpuščali zaposlene. Ukinjanje dejavnosti naj bi se odvilo v dveh fazah, predvidoma spomladi in poleti letos. Sindikat se je moral zavezati k molčečnosti.

Vzroki za zlom

Težavno komuniciranje in nedostopnost sta bila v tem podjetju (direktorji so Nemec Jürgen Drescher in Američana Kristen Hughes ter Christopher Alt) stalnica že nekaj let. Šefi so živeli v tujini, resnega, spodobnega stika z njimi niso imeli niti zaposleni. Problemi so se kopičili. "Naša prizadevanja v preteklih 24 mesecih, da bi proizvodnjo v Sloveniji preobrazili v vzdržen poslovni model, žal niso uspela," pravi Drescher. Konec je neizbežen. Med vzroki za zlom direktor našteva dolgoročni vpliv pandemije covida-19, težave v dobavnih verigah in logistiki, inflacijo, spremenjene potrebe na trgu in nepredvidljiv razvoj trga na dolgi rok, enormno povečanje cen elektrike in plina v zadnjem obdobju, ki so jih preko povišanja cen lahko le delno prenesli na kupce. Kristen Hughes in Christopher Alt obljubljata učinkovit socialni dialog. Poskušali bodo "najti socialno sprejemljive rešitve v čim krajšem času in čim bolj omejiti negativne posledice zaprtja tovarne. V večmesečnem prilagoditvenem obdobju bi imeli delavci več možnosti za načrtovanje svoje prihodnosti in iskanje nove zaposlitve, tudi s pomočjo sedanjega delodajalca," direktorja pojasnjujeta, zakaj so se odločili za dvofazno ugašanje. Kje bi jim lahko pomagali najti delo, ne navajajo.

Decembra 2020 je bila v podjetju A&E Europe opozorilna stavka delavcev. 
Igor Napast

Težave in napoved, ki se ni uresničila

A&E Europe izdeluje sukance za gospodinjstvo in avtomobilsko industrijo. Družba se je nekoč imenovala Tovarna sukancev in trakov Maribor in je bila del velikana MTT. Preko lastninjenja je leta 2006 prešla v last ameriške skupine American & Efird Global (Elevate Textiles), ki velja za svetovnega proizvajalca sukancev. V manufakturi v 22 državah po svetu ima več kot deset tisoč delavcev.

Delavci mariborske tovarne so konec leta 2020 opozorilno stavkali in izpostavili težave, ki so jih pestile že dlje časa - mizerne plače in slab odnos poslovodstva. Prekipelo jim je, ker so tudi v času koronske epidemije delali v več izmenah in z nadurami, a niti za minimalno plačo. Na pomoč so klicali takratne predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janšo in ministra Zdravka Počivalška. Odzval se je samo Pahor, čeprav brez bistvenega učinka je delavcem njegov vljudnostni obisk v Mariboru veliko pomenil. Po več mesecih puntanja jim je spomladi 2021 s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov uspelo doseči dvig osnovne bruto plače na tisoč evrov in podpis podjetniške kolektivne pogodbe. Direktor Drescher je takrat dejal, da je "podjetje postalo bolj privlačen ponudnik na trgu dela, v prihodnosti bo zlahka pridobivalo delovno silo in postalo še uspešnejše." A je dve leti kasneje slika povsem drugačna.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta